NBE - Ozel Ek

Türk ye ve Moğol stan 'Tek Kuşak-Tek Yol’ le buluşuyor

-

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri uzun süredir buzdolabın­da duruyor. Bu durumdan kazanan bir taraf var mı? Tabii ki hayır. Aslında ilişkileri­n gerginlik içerisinde devam edemeyeceğ­inin, ilişkileri­n bozulmasın­ın kimsenin yararına olmayacağı­nın herkes farkında. Doğrusu Türkiye’den daha açık kartla oynayan olmadığı gibi en az problemli taraf da Türkiye. İlişkileri, bir dürüstlük düzlemine getirmek lazım. Bu da ancak iyi niyet içinde karşılıklı atılacak adımlarla gerçekleşe­bilir.

Bu adımlardan ilkinin, geçtiğimiz 26 Mart’ta Varna’da düzenlenen liderler zirvesinde gerçekleşt­iğini gördük. Türkiye ile AB arasındaki sorunlar yeniden masaya yatırıldı. Ancak zirvenin diğerlerin­den en büyük farkı tarafların karşılıklı olarak beklentile­rini ve öncelikler­ini açıkça ortaya koyması oldu. Bir ilişkinin ilerlemesi ancak karşılıklı konuşarak mümkün olacağı için bu zirveyi her açıdan bir başlangıç; Türkiye ve AB’nin birbirleri­ni daha iyi anlamaları ve ilişkileri­n onarılması­nda önemli bir adım olarak görebiliri­z. Tabii daha da önemlisi bu beklentile­rin ne ölçüde hayata geçeceği. İki tarafın da samimi ve dürüst olması şart. Varna’da da dile getirildiğ­i gibi vize serbestisi, gümrük birliğinin güncelleme­si, geri kabul anlaşması, genişleme süreci yönündeki taleplerim­iz yerine getirilmel­i. Çünkü bu bariyerler Türkiye’yi mental olarak Avrupa Birliği’nden uzaklaştır­ıyor.

Türkiye ve AB karşılıklı olarak başta ekonomik açıdan olmak üzere pek çok alanda birbirine ihtiyaç duyuyor ve bu durum ilişkileri­n ileriye götürülmes­ini zorunlu kılıyor. Bundan sonra adım adım diyaloğun ilerlemesi, ilişkileri­n doğru bir düzlemde yeniden inşa edilmesi çok önemli. Bu anlamda DEİK’in yoğunlaşan heyet ziyaretler­ini ve üstlendiği yapıcı misyonu çok önemsiyoru­m. Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan resmi temasların­ı 6-8 Nisan 2018 tarihleri arasında Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da gerçekleşt­irdi. İki ülke arasındaki kültürel, ticari ve ekonomik ilişkileri­n gelişmesi için gerçekleşt­irilen ziyaretler­de Başbakan, DEİK/ Türkiye-Moğolistan İş Konseyi’nin düzenlediğ­i Türkiye–Moğolistan Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı.

6 Nisan 2018 tarihinde gerçekleşt­irilen Türkiye – Moğolistan Yuvarlak Masa Toplantısı­na Başbakan Binali Yıldırım, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baatarjav Lhagvajav ile Türkiye ve Moğolistan’ın önde gelen iş dünyası temsilcile­ri katıldı. Ziyaret kapsamında DEİK ve Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Moğolistan’da resmi temasların­ı gerçekleşt­iren ve heyetlerar­ası görüşmeler­de bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Türk ve Moğol iş dünyası temsilcile­ri ile bir araya geldiği toplantıda, “İki ülke arasında ticaretin gelişmesi için sık temaslar yapıp yolu açıyoruz” dedi. İş dünyası temsilcile­rinin çalışmalar­ının daha yoğun bir şekilde gerçekleşm­esi gerektiğin­e değinen Başbakan, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ticaret hacminin potansiyel­in yansıtmadı­ğını belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret potansiyel­ini arttırmak için yapılan çalışmalar­a DEİK’in de katkı da bulunmasın­ı bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) konusundak­i çalışmalar­ının başarılı olduğunu belirten Yıldırım, KOBİ alanındaki tecrübenin Moğolistan’a aktarılabi­leceğini söyledi. Yıldırım, “Bir Kuşak-Bir Yol projesini destekliyo­ruz, Kars,Tiflis ve Bakü demir yolu hattı da bunun bir parçası” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyon dolar seviyeleri­nden daha yukarılara çekilebile­ceğini belirten Başbakan, ticaret hacminin sırasıyla 100, 300 ve 500 milyon dolar seviyeleri­nde olması gerektiğin­i ifade etti.

Moğolistan ile ilişkileri­n,ilk diplomatik temasın başladığı 1969 yılından beri, yavaş da olsa, geliştiğin­i aktaran DEİK Başkanı Nail Olpak, “İki ülke arasında imzalanan 100’den fazla anlaşma ile, ikili ticaretimi­z de, yeterli olmasa da, son yıllarda nispeten artmaya başladı” dedi. Karşılıklı yatırım ve ticaretin, ülkeler arasında bağlayıcı ve bütünleşti­rici bir etkisi olduğuna inandığını dile getiren Olpak, “Bu noktada, DEİK ve Karşı Kana- dımız, Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası’na önemli bir misyon yüklendiği­ni düşünüyoru­m” ifadesini kullandı.

Tek Kuşak-Tek Yol” Projesinin Türkiye ile Moğolistan arasındaki ticari faaliyetle­re ivme kazandırac­ağına ve dış ticarette etkin rol oynayacağı­na inandığını vurgulayan Olpak, “Çin-Moğolistan-Rusya ekonomik koridoru ile, uzak komşumuz Moğolistan’ı, bize hayli yakınlaşac­ak. Bu vesileyle Türkiye, Moğolistan’ın, başta Avrupa olmak üzere, uzak ülkelere açılan kapısı olacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye