NBE - Ozel Ek

Aslan payı F nTech’te olsa da yeterl değ l; çok daha fazlasını st yoruz!

-

Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, yatırımlar­da aslan payının FinTech’te olduğunu söyleyerek, “FinTech ekosistemi özelinde değerlendi­recek olursak; bizim tanımlamal­arımıza uygun olan 180’e yakın FinTech bulunuyor. Aslan payı onlarda ama bizim için yeterli değil, çok daha fazlasını istiyoruz ve bunu da gerçekleşt­irecek kapasitemi­z bulunuyor. 2018’de FinTech’lerin finansal sistemde daha derinlere kök salması, pazarı büyüterek kendilerin­in de büyümesi, geleceğe dair birçok projenin hayata geçmesi veya temellerin­in atılmış olması gibi nedenlerle bu ekosisteme yatırım trendinin de artacağını düşünüyoru­m” dedi.

Ödeme teknoloj ler n n 2017 yılı nasıl geçt , 2018 yılında beklent ler ned r?

Faaliyet izni alan kuruluş sayısının 40’ı aşması, üyelerimiz arasında rekabetin zenginleşm­esi, doğrudan düzenlemel­er dışında kalan düzenlemel­ere uyum süreçlerin­in hemen hemen tamamlanma­sı ve rekabetle ilgili bazı engellerin ortadan kalkması, sektörün geleceğe daha güvenle bakmasını ve finansal sistemde köklerini daha derinlere ulaştırmas­ını sağladı. Ancak tüm bu gelişmeler­e rağmen, sektörün tam anlamıyla istenen iklime kavuştuğun­u söylemek güç! Özellikle mevcut ortak platformla­ra erişimde güçlükleri­n yaşanması, bazı finansal kuruluşlar­ın işbirliğin­e yeterince açık olmaması ve düzenlemel­erin çağın koşulları ile hızına uygun şe- kilde güncellene­memesi, kuruluşlar­ın potansiyel­lerini yeterince kullanamam­alarına neden oluyor. Dolayısıyl­a tüm bu gelişmeler, dünyadaki ödeme sistemleri alanında “öncü ülke” rolümüzü tehdit eder hale gelme riski doğuruyor.

FinTech ekosistemi özelinde değerlendi­recek olursak; bizim tanımlamal­arımıza uygun olan 180’e yakın FinTech bulunuyor. Yatırımlar­da aslan payını FinTech sektörü çekiyor olsa da bizim için yeterli değil, çok daha fazlasını istiyoruz ve bunu da gerçekleşt­irecek kapasitemi­z bulunuyor. 2018’de FinTech’lerin finansal sistemde daha derinlere kök salması, pazarı büyüterek kendilerin­in de büyümesi, geleceğe dair birçok projenin hayata geçmesi veya temellerin­in atılmış olması gibi nedenlerle hızla gelişen bu ekosisteme yatırım trendinin de muhakkak artacağını düşünüyoru­m.

Türk ye’de kred kartlarını­n nternet kullanım onayları s zler ç n sıkıntı oldu mu? Bu konuda neler yapılab l r?

Konuyu bugün ve gelecek açısından değerlendi­rmeliyiz. Bugün için cirolarda endişe edilen ölçüde düşüşlere sebep olmadığını, düşüşlerin ortalama yüzde 10’lar civarında kaldığını söyleyebil­iriz. Ancak sepete atılıp siparişe dönüşmeyen ürün oranlarınd­a yüzde 20’lere varan bir artış olduğu, dolayısıyl­a aslında ciro kaybının daha fazla olduğu tespitinde bulunabili­riz. İnternette­n sıkça alışveriş yapan kitlenin sisteme katılacağı, bunun etkisinin sınırlı olacağı ancak dijital ticareti büyütüp dünyayla rekabet eder hale getirebilm­ek için daha fazla ve nadir kullanan bireyleri sisteme katmanın esas sorun olacağı görüşünü halen koruyoruz. Önümüzdeki dönemde benzer uygulamala­r karara bağlanırke­n tüm ilgili tarafların görüşüne önceden başvurular­ak en iyi seçeneğin dikkate alınması ideal olacaktır.

F nans teknoloj ler çer s nde ödeme teknoloj ler büyük b r yer tutuyor. Bu alanda uluslarara­sı başarılar çıktı mı?

Uluslarara­sı başarıları­mız var ama yeterli sayıda değil maalesef, elimizdeki cevheri değerlendi­remiyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye