NBE - Ozel Ek

G r ş mc l k dünyası İstanbul’da buluştu

-

TİM, Endeavor, Hab tat ve TOBB ş b rl ğ nde düzenlenen Global G r ş mc l k Kongres (GEC18IST), 16-19 N san tar hler nde İstanbul'da gerçekleşt r ld . 170' aşkın ülkeden 7 b n katılımcın­ın yer aldığı kongrede, 300'den fazla uluslarara­sı uzman konuşmacı, 150'den fazla oturumda zley c lerle buluştu.

Dünyanın en kapsamlı girişimcil­ik ekosistem liderleri paydaş toplantısı olarak kabul edilen; Endeavor, Habitat, TİM ve TOBB iş birliğinde düzenlenen Global Girişimcil­ik Kongresi (Global Entreprene­urship Congress – GEC), Hilton Bomonti İstanbul'da gerçekleşt­i. Kongre’nin resmi açılışı, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımı ile 16 Nisan 2018 Pazartesi günü yapıldı. Tüm dünyada girişimcil­ik gündemini belirleyen Kongrenin İstanbul’da düzenlenme­si ile Türkiye’den ‘global doğan’ (born global) şirketler çıkmasına katkıda bulunulmas­ı ve İstanbul’un bölgesel bir girişimcil­ik merkezi olarak dünyadaki yerini güçlendire­rek, ülkemizin bir yatırım merkezi olarak konumlandı­rılması amaçlanıyo­r. Kongre'nin stratejik partnerliğ­ini Koç Holding ve Sabancı Holding üstlenirke­n, resmi Havayolu Sponsoru da Pegasus Hava Yolları oldu. Toplam 65 kurum destekçile­r arasında yer aldı.

G r ş mc ler m z vasıtasıyl­a büyümem z sürdüreceğ z

‘Dünyanın en kapsamlı girişimcil­ik ekosistem paydaş toplantısı’ olarak kabul edilen kongreye katkı verenlere teşekkür eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türk milletinin dünyada girişimcil­ik ruhu en güçlü toplumlard­an biri olduğunu ve bu girişimcil­ik mayasının doğru yöntemler ve yönlendirm­elerle çok daha büyük başarılara dönüştürül­mesi gerektiğin­i söyledi. Türkiye’nin, sadece 2006-2017 yılları arasında yaklaşık 180 milyar dolarlık uluslarara­sı yatırım çekmiş bir ülke olduğuna işaret eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bu başarının 2008 küresel finans krizine, Irak ve Suriye’de yaşanan hadiselere, 2013’ten bu yana maruz kalınan saldırılar­a ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen elde edildiğini­n unutulmama­sı gerektiğin­i vurguladı. Son yıllardaki yatırımlar­dan biri olan ve hâlen inşası süren İstanbul 3. Havalimanı­nın devletin parasıyla değil, teşvik edilen beş girişimcin­in bir araya gelmesiyle yapıldığın­a dikkat çeken Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Biz zaten göreve geldiğimiz­de 15 yıl önce, dedik ki, ‘biz devlet olarak tüccarlık yapmayacağ­ız, biz devlet olarak artık ticaretin içerisinde olmayacağı­z, biz bu alandan çekiliyoru­z, bu alanı tamamıyla girişimcil­erimize bırakacağı­z, onlar vasıtasıyl­a büyümeyi sürdüreceğ­iz.’ Bunu başardık ve bu oldu. İnanmayan- lar vardı, ama başarıldı” şeklinde konuştu.

Genç, d nam k b r nüfusa ht yacımız var

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 2017 yılında Türkiye’nin yüzde 7,4 büyüme oranıyla G-20’de birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını, kamu ve özel sektör yatırımlar­ının tutarının ilk defa 1 trilyon lirayı aşarak 2002’ye göre yaklaşık 4 kat arttığını millî gelirin 236 milyar dolardan 860 milyar dolara çıktığını hatırlattı. “Burada güven var, burada istikrar var, eğer bu istikrar, bu güven olmamış olsa küresel sermayenin Türkiye'ye girmesi veya kendi girişimcil­erimizin bu alanlarda adım atması mümkün değildi.” İhracatın 36 milyar dolardan 160 milyar dolara, istihdamın 19,6 milyon kişiden 28,3 milyon kişiye, yıllık turist sayısının 13 milyondan 32 milyona, turizm gelirlerin­in 12,4 milyar dolardan 26,3 milyar dolara, döviz rezervinin 17,5 milyar dolardan 110 milyar dolar seviyesine çıktığını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan, ekonomide insan faktörüne değinerek “Genç, dinamik bir nüfusa ihtiyacımı­z var. Eğer genç, dinamik bir nüfusa sahip olmazsak, bak dünya yaşlanıyor, yarın biz de yaşlanacağ­ız, yaşlı bir nüfusla da bir yere varmak mümkün değil” ifadelerin­e yer verdi.

Türk ye gen ş coğrafyaya h tap eden stratej k b r bölgesel merkez

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye sadece Asya’yla Avrupa’nın geçiş noktası değildir, aynı zamanda Türkiye ticaretten sanayiye, eğitimden sağlığa, turizmden tarıma kadar çok geniş bir alanda milyarlarc­a nüfusa ve çok geniş bir coğrafyaya hitap eden stratejik bir bölgesel merkezdir. Hedefimiz bu konumumuzu en iyi şekilde değerlendi­rerek Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu'da yetişen girişimcil­erin dünyanın her tarafında faaliyette bulunmaya başladığın­ı ifade ederek, Türkiye'nin müteşebbis­lere desteğini sürdürdüğü­nü kaydetti. Zeybekci, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: "Girişimcil­erin ortaya çıkardığı o fırsatlarl­a geçen hafta saygıdeğer Cumhurbaşk­anımızın elinden verdiği dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemiyle 23 ayrı projeye 135 milyar liralık yatırım teşvik belgesi bir anda, bir elden verildi.

 ??  ??
 ??  ?? N hat Zeybekc
N hat Zeybekc

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye