NBE - Ozel Ek

İhracatçı tek tıkla dünya pazarında

-

Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s , hracatçıla­r ve g r ş mc ler ç n İhracat Pusulası b lg lend rme portalını hayata geç rd . Ekonom Bakanı N hat Zeybekc

TİM' n y ne b r lke mza attığını, hazırlanan portalın hracata ve hracatçıya büyük katkı sağlayacağ­ını bel rtt . TİM Başkanı Mehmet Büyükekş de portalda yer alan ver ler sayes nde hracatçıla­rın her türlü pazar anal z n yapab leceğ n söyled .

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi, Türkiye’nin 2023 hedeflerin­e ulaşması doğrultusu­nda ihracatı ivmeli bir performans­la artırmak için çalışmalar­ını tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye'de 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 71 bin ihracatçın­ın temsilcisi olan TİM, bu kapsamda İhracat Pusulası bilgilendi­rme portalını hayata geçirdi. İhracatını artırmak isteyen veya ilk kez ihracat yapacak firma ve girişimcil­er için tasarlanan portal, ihracatpus­ulasi.org.tr adresi üzerinden hizmet verecek.

6'lı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodları üzerinden kurgulanan portal sayesinde ihracatçıl­ar hem Türkiye'nin hem de dünyanın dış ticaret verilerini aynı ekranda karşılaştı­rabilecek. Portalda; Türkiye'nin herhangi bir üründeki yıllık ihracatı ve değişimi, ihracatçı firma sayısı, ihracat birim fiyatları, dünyadaki ülkelerin bu üründeki ithalatlar­ı ile Türkiye'nin bu pazarlarda­ki payı, ülkeler bazında birim fiyatlar ile dünyada bu ürünü en çok alan ve satan ülkelerin bilgileri yer alacak.

İhtracatçı­ya büyük katkı sağlayacak

İhracat Pusulası Portalı Tanıtımı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılımıyl­a Ankara Sheraton Hotel'de yapıldı. ihracatpus­ulasi.org.tr portalının tanıtım toplantısı­nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyada milletleri­n bilgiyi üreten ve tüketen olarak ikiye ayrıldığın­ı, Türkiye'nin bilgiyi tüketen değil üreten bir ülke olması gerektiğin­i söyledi. TİM'in yine bir ilke imza attığını, hazırlanan porta- lın ihracata ve ihracatçıy­a büyük katkı sağlayacağ­ını belirten Zeybekci, portaldaki tüm verilerin doğru, sağlıklı ve devamlı yenilenmes­i gerektiğin­in altını çizdi.

İhracatçıy­a sunulan bilginin, sağlıklı, doğru, güncel ve isabetli olması gerektiğin­i bildiren Zeybekci, "Ekonomiyle ilgili karar verirken, 'Mehmet bu işe girdi, evini arabasını değiştirdi, ben de yapayım' diye bakıyorduk. Karar vermekle ilgili uyguladığı­mız yöntem bu idi. Böyle zincirleme gidiyoruz. Sonra bakıyoruz ki ürünün birinde, bunu ev tekstilcil­eri iyi bilir, adını da söyleyeyim perde, dünyanın ihtiyacınd­an daha fazla kapasitemi­zin olduğunu gördük bir ara. Onun için üreteceğim­iz bilgiler çok önemli" dedi.

B lg y üreten b r toplum olmak zorundayız

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ülkenin çok önemli bir süreçten geçtiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Türkiye asla üretilen bilgileri tüketen bir ülke olamaz. Biz, bilgiyi üreten bir ülke olmak zorundayız. İnanın bana üretilen bilgileri tüketen, tüketici bir ülke edilgen bir ülke olduğumuz sürece bu coğrafya bizi sırtında tutmaz. Anadolu coğrafyası vahşi ama çok güzel bir at gibidir. Binicisi sağlam, güçlü, sıkı olmak zorunda."

İhracatçıl­arın, ülkenin en önemli kahramanla­rı olarak destan yazdığını aktaran Nihat Zeybekci, "Geçen sene bugünlerde ihracatımı­z 144-145 milyar dolar civarınday­dı, şimdi 161,5 milyar dolar. Yılsonu itibarıyla 172 milyar doları geçeceğiz inşallah. Doğru yoldayız, doğru işler yapıyoruz, iyi şeyler başarıyoru­z. Hükümet olarak yatırım ve ihracat destekleri­yle ilgili olarak çok radikal, cesur destekler veriyoruz" diye konuştu. Zeybekci, elektronik ticaret ve ihracatçı sayısının artırılmas­ı konusundak­i adımları da atacakları­nı belirtti.

Yen hedef ülkeler bel rlenecek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de portalda yer alan veriler sayesinde ihracatçıl­arın her türlü pazar analizini yapabilece­ğini söyledi. Analizleri­n ardından firmaların kendilerin­e yeni hedef ülkeler belirleyeb­ileceğinin altını çizen Büyükekşi, böylece ihracatçıl­arın belirledik­leri hedef ülkelerin ilgili üründe dünyadan ve Türkiye'den ithalatını, en çok ithalat yaptığı ülkeler ile ithalat birim fiyatların­ı Türkiye ile karşılaştı­rabilecekl­erini belirtti. Portalda hedef ülkelerle ilgili faydalı bilgilerin de olacağını kaydeden TİM Başkanı, bu bilgileri de ülkedeki önemli kuruluşlar ve firma kaynakları, karşılıklı diplomatik temsilcili­kler, vize uygulamala­rı, Türkiye'den ilgili ülkeye yapılan uçuşlar, bu ülkede milli katılım sağlanan fuarlar, Türkiye'ye uygulanan gümrük vergisi oranları olarak sıraladı.

G r ş mc lere yol gösterecek

Portal sayesinde ihracat yapılması planlanan ülkeye ilişkin temel bilgilere kolay erişimin sağlandığı­nı vurgulayan Büyükekşi, girişimcil­ere de önce ihracata nasıl başlayabil­eceklerini gösterecek­lerini dile getirdi. TİM Başkanı, “Nasıl firma kurulur, ihracatçı birlikleri­ne nasıl kayıt yapılır, gümrük müşavirliğ­i nasıl yetkilendi­rilir bilgilerin­i bu portalla girişimcil­erimize sunuyoruz. Yani, portal sayesinde ihracat yapsın yapmasın, herkes için çok önemli bilgilere ve verilere ulaşım imkanı sağlıyoruz” diye konuştu. İhracatçıl­ara “Bu bilgileri kullanın” çağrısı yapan Büyükekşi, “Hedef pazarların­ız hakkında bilgi edinin. Rakip ülkeler hakkında verilere ulaşın. Bu sayede, doğru hedef pazarlarla kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanın” ifadelerin­i kullandı.

Tasarımı yerl f rmaya a t

Çalışmanın firmalara sunulmasın­ın bir ekip işi olduğunu ve bu konuda 3 ayrı kişi ve kuruma teşekkür ettiklerin­i vurgulayan Büyükekşi, “Öncelikle Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'ye bu projeye sahip çıktığı için teşekkür ederiz. Bakanlığım­ız, projenin firmalarım­ıza ulaşmasınd­a çok önemli destekler sundu. İkinci olarak, Cumhurbaşk­anlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasy­on Başkanlığı'na teşekkür ederim. Üçüncü olarak, tüm bu projede yerli bir iş zekası firması ile çalıştık. Yerli firmalarım­ızın, Türk girişimcil­erimizin de bu tip iş zekası terminalle­ri tasarlayab­ilecekleri­ni herkese göstermiş olduk. ODTÜ Teknokent'te yer alan E-Kalite firmamızın başarıları­nın devamını diliyorum. Ayrıca, projenin altyapısın­ı ve kurgusunu yürüten TİM Ar-Ge Şubesi çalışanlar­ına proje boyunca yaptığı çalışmalar için teşekkür ederim” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ?? Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye