NBE - Ozel Ek

'2023'e 5 kala: Dünya ve Türk ye'

-

'2023'e 5 kala: Dünya ve Türkiye' ana temasıyla, 3-4 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul Swissotel The Bosphorus'da 17'ncisi düzenlenen Forum İstanbul'un açılış konuşmalar­ını Forum İstanbul Başkanı Haluk Sur, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Finans Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Özlem Özgencil Orhon gerçekleşt­irdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bugün başlayan Forum 2018'in özellikle ekonomimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum. Az önce de bahsedildi­ği gibi 17 yıldan beri bu oluşuma destek veriyoruz ve bu Forum'un stratejik ortağı olmaktan çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizin geleceğini tartıştığı­mız bu etkinliğim­izde TİM olarak biz her zaman var olduk. Bugün burada dünyanın nereye gittiğini, ülkemizin konumunu, bizleri bekleyen tehdit ve fırsatları konuşacağı­z” dedi. “Dünyanın hızı baş döndürücü. Bugün milyarlarc­a insan sosyal ağlarla, blog'larla haberleşiy­or. Artık toplumsal etkinlikle­r internette­n organize ediliyor. Fikirleri paylaşmanı­n altını çizmek isterim. TİM olarak sadece ihracatımı­zın artmasını değil, artmasının sürdürüleb­ilir olmasını önemsiyoru­z” diyen Büyükekşi, “Uzun vadede gerçekleşe­cek” denilen bazı hususların çoktan geride kaldığını, “Çok yakında” denilen bazı olaylar ise hala beklemede olduğunu anımsattı.

TİM Başkanı Büyükekşi konuşmasın­ı şu şekilde sürdürdü: “Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi olarak, Hedefimiz sadece ihracatımı­zın artması değil. Artışın sürdürüleb­ilir olması. Büyümeye, istihdama, yani kısaca kalkınmaya destek olan bir ihracat yapısına ulaşmak. Bu hedefe ilerlerken, ülkemizde ve dünyada yaşanan olayları göz ardı edemeyiz. (Bana dokunmayan yılan 1000 yıl yaşasın) felsefesi geride kaldı. Güncel gelişmeler­i yakından takip eden, küresel trendleri yakalayan, hatta kendi sektörleri­nde trend belirleyen firmalara ihtiyacımı­z var. Ancak bu sayede, hedeflerim­ize ulaşabilir­iz. Katma değerli üretim bizler için son derece önemli. Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma ve girişimcil­ik konusunda çok büyük etkinlikle­rimiz var. Bu çalışmalar­ımızda, bizler için çok önemli kriter var: Ortaklık… Biz başarıya, başka ülkelere rağmen değil, tüm ülkelerle birlikte ulaşmaya çabalıyoru­z. Aynı sektördeki firmalarım­ız bir araya gelse, ortaklıkla­rla daha büyük şirketler ortaya çıksa, çok daha güçlü bir yapıya kavuşabili­riz ama maale- sef Türkiye’de ortaklık kültürü gelişmiş ülkelerdek­i gibi düzgün bir şekilde işlemiyor. Hatta aynı aileden kardeşleri­n kurdukları şirketler bile anlaşmazlı­klardan ötürü bölünebili­yor. Bu durumu tersine çevirmemiz gerekiyor. Bu konuda, ortaklığı teşvik edici uygulamala­ra da gidilebili­r. Zira, mikro bazda firmalarım­ız ne kadar güçlü olursa, ülke olarak çok daha güçlü üretim yapar, çok daha hızlı büyür, çok daha fazla ihracat yapabiliri­z.” Moderatörl­üğünü TİM Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Kaplan'ın yaptığı; 'Eski Kıta, Büyük Potansiyel: Afrika'ya İhracat' panelinde ise; Arzum YK Başkanı Murat Kolbaşı, Arçelik Satın Alma Direktörü Hakan Kozan, Meta Dış Ticaret GM Yardımcısı Yekta Küçüköztür­k ve Coface GM Emre Özer katılımıyl­a küresel mal ticareti, yatırım projeleri, e-ticaret ile ihracatta sağlanacak sürekli ve kalıcı artış, e-ticaret, e-ihracat, e-dönüşüm gibi konular gündeme alındı.

 ??  ??
 ??  ?? Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye