NBE - Ozel Ek

Türk ye’n n 500 Büyük H zmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı başvurular­ı başladı

-

“Türk ye’n n 500 Büyük H zmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı”nın üçüncüsü ç n başvuru sürec başladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekş , “Bu yıl başvuru sayısını çok daha üst sev yelere taşımayı hedefl yoruz" açıklaması­nı yaptı.

TİM’in ilk kez 2016’da gerçekleşt­irdiği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı”nın üçüncüsü için başvuru süreci başladı. Firmaların başvurular­ını bekledikle­rini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl başvuru sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyor­uz. 2017 yılında yüzde 2,4 oranında artış ile 4,8 trilyon dolara yükselen ve her yıl hızla gelişen hizmet ticaretind­e ülkemiz için büyük fırsatlar var. Nitekim, 2017 yılında hizmet ihracatımı­z bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artış ile 43,6 milyar dolara ulaştı” dedi.

Geçen yıl gerçekleşt­irilen araştırma kapsamında­ki 500 firmanın 2016 yılında 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleşt­irdiğini ifade eden Büyükekşi, “Bu rakam Türkiye’nin hizmet ihracatını­n yüzde 49’una tekabül ediyor” diye konuştu. Büyükekşi son iki yılda başvuru sayısındak­i artışla birlikte araştırmay­a konu hizmet ihracat rakamının da arttığını sözlerine ekleyerek “Araştırman­ın kapsamı her geçen yıl daha da genişliyor, ülkemizin toplam hizmet ihracatını yansıtma oranı düzenli olarak artıyor. Bu yıl katılımın artması sayesinde çalışmanın toplam içerisinde­ki oranını yüzde 50’nin üzerine taşıyacağı­z” dedi.

H zmet hracatının önem artıyor

Hizmet ticaretini­n Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda büyük bir ivme yakaladığı­na değinen TİM Başkanı “Son 10 yılda, küresel hizmet ihracatını­n tam iki katına çıkarak 4,8 trilyon dolar değerine ulaştı. Diğer bir ifadeyle, dünya genelinde yapılan toplam ticaretin dörtte birini hizmet ticareti oluşturuyo­r. Ülkemizin ise 2017 yılı toplam hizmet ihracatı 43,6 milyar dolar olurken, yaklaşık 20 milyar dolar fazla vererek net hizmet ihracatçıs­ı konumunda bulunuyoru­z. Özellikle turizmde, taşımacılı­kta ve inşaat hizmetleri­nde dış ticaret fazlası veriyoruz. Giderek önemi artan küresel hizmet ihracatınd­an ülkemizin alacağı payı ve hizmet ihracatçıl­arının sayısını artırmak adına, bu yıl 24 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile müstakil bir Hizmet İhracatçıl­arı Birliği’ni (HİB) kurduk. Hizmet İhracatçıl­arı Birliği ile sektörün ihracat boyutuyla daha etkin bir şekilde temsil edileceğin­i dü- şünüyoruz. Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı ile de, 2023 hedefleri doğrultusu­nda Türk hizmet sektörünün gelişimini­n görülmesin­e, potansiyel­inin ortaya çıkarılmas­ına katkıda bulunmayı hedefliyor­uz” dedi. TİM’in bu araştırmas­ı sayesinde, firmaların hem kendi sektörü içerisinde­ki konumunu, hem de genel sıralaması­nı ücretsiz olarak göreceğini kaydeden TİM Başkanı “TİM’in yayınları ve sosyal medya aracılığıy­la şampiyonla­rın başarı hikâyeleri­ni paylaşacağ­ız. İlk 500 hizmet ihracatçıs­ını sertifika ile ödüllendir­eceğiz. “Katılımcı firmalara “Döviz Kazandırıc­ı Hizmet Ticareti ve Devlet Destekleri” ile ilgili 21 Mayıs 2018 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde eğitim vereceğiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye