NBE - Ozel Ek

EKK kararları destek verecek

-

internet arayüzü üzerinden ATR belgesinde­ki bilgi ve belgelerin girişini yapacağını kaydeden Büyükekşi “İhracatçı Birlikleri­miz, online olarak iletilmiş ATR belgesi ve gümrük beyannames­i arasındaki ilişkiyi kontrol edecek. Evraklar uygunsa elektronik olarak belgeye onay verecek. Birlik onayının ardından belge, yine elektronik ortamda gümrük onayına sunulacak. Gümrük onayı da alan belge basıma hazır olacak. Birlik ve gümrük onayını numara ve işaretleri­ni de kapsayan belge içeriği ihracatçı ya da müşavirini­n dilediği yerden fiziki belge üzerine yazdırılab­ilecek” dedi.

AB ülkeler n n güvenl k end şeler de ortadan kalkıyor

Sistemin yüksek güvenlikli bir şekilde son teknoloji kullanılar­ak tasarladığ­ını aktaran TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “kolaylık, güvenlik, pratiklik, seri işleyiş gibi faydaların­ın yanı sıra belgelerin üzerinde bulunacak QR kod sayesinde AB ülkelerini­n güvenlik endişeleri de ortadan kalkmış olacak” diye konuştu. ATR'nin ardından diğer ihracat belgelerin­de de benzer uygulamala­ra gidileceği­ne işaret eden Büyükekşi şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi dış ticaret işlemlerin­de ATR dışında sekiz adet daha dolaşım ve menşe ispat belgesi kullanılıy­or. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta kullanılan ATR Dolaşım Belgesi ile 14 Mayıs 2018 tarihinde uygulamaya start verilecek. EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri, Menşe Şehadetnam­esi, FORM A, Basitleşti­rilmiş ATR, D-8, İran, Malezya Menşe İspat Belgelerin­in de elektronik ortamda onaylanmas­ına ilişkin hazırlıkla­r tüm hızıyla devam ediyor. Bu belgelerin de katılması ile manuel onay verilen tüm belgeler elektronik ortama aktarılmış olacak. İhracatçıl­arımızın en az bürokrasi ile dış dünyaya açılmaları anlamına gelen bu adım, inşallah ihracat rakamlarım­ıza da olumlu yansıyacak.” Elektronik onay sistemine e-Birlik şifresiyle internet explorer tarayıcısı üzerinden http://istanbul.ebirlik.net/ dolasim/app adresinden erişim sağlanabil­ir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye