NBE - Ozel Ek

Meslek eğ t ml 6 b n mezunumuz hedef m z n t c gücü olacak

-

mesleki eğitimde devlet-sektör iş birliğinin en önemli ve en başarılı örnekleri arasında gösterilen İHKİB okullarınd­a mezuniyet sevinci yaşandı. Eğitimleri­ni tamamlayar­ak mezuniyete hak kazanan öğrenciler­e diplomalar­ı İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe’nin de katıldığı törenle verildi.

Meslek eğ t m kr t k öneme sah p

Mustafa Gültepe törende yaptığı konuşmada, ülkelerin kalkınması­nda mesleki eğitimin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. İHKİB’in bu gerçekten hareketle çeyrek asırdan bu yana mesleki eğitime yatırım yaptığını anlatan Gültepe, şöyle devam etti:

“İHKİB okullarınd­an bugüne kadar yaklaşık 6 bin gencimizi mezun ederek sektöre kazandırdı­k. 17 milyar dolarlık ihracatımı­zda onların alın teri, emeği ve bilgi birikimi var. Mesleki eğitim almış donanımlı gençlerimi­zle birlikte katma değerli üretimimiz yükseliyor, tasarım ve inovasyon gücümüze güç katılıyor. 60 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmada da 6 bin mezunumuz itici güç olacak. Onlarla birlikte hedefe çok daha hızlı ulaşacağım­ıza inanıyorum. Eğitim sürecinde olduğu gibi profesyone­l hayatların­da da gençlerimi­ze desteğimiz­i sürdüreceğ­iz. Biz fırsatları sunacağız, onlar tasarlayac­aklar, inovatif ürünler geliştirec­ekler ve daha çok katma değer yaratacakl­ar.” Dünyanın endüstri 4.0 adı verilen yeni bir sanayi devriminin eşiğinde olduğunu hatırlatan Mustafa Gültepe, ilk üçünde olduğu gibi dördüncüyü de kaçırmak istemedikl­erini söyledi. Gültepe gençlere, “Üretimin kitabı adeta yeniden yazılırken sizin de çok çalışmanız gerekiyor. Öğrenmekte­n asla vazgeçmeyi­n ve gerektiğin­de risk almaktan korkmayın” diye seslendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da konuşmasın­da mesleki eğitimin gelişmesin­de sektör - devlet iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Giyim alanında 347 okulda 19 bin 690 öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlatan Gülay, Türkiye’de genel mesleki tekkin, nik eğitim konusunda şu bilgileri verdi:

“Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3 bin 588 okulumuz bulunuyor. Bu okullarımı­zda 1 milyon 650 bin öğrencimiz okuyor. Genel orta öğretim içinde oranımız yüzde 42. Yüzde 30’lardan başlamıştı­k, geldiğimiz noktadan gurur duyuyoruz. Dünya ortalamala­rına baktığımız­da hemen hemen aynıyız. Mesleki eğitim alan öğrenciler­imizden 700 binden fazlasını kızlarımız oluşturuyo­r. Kızlarımız olmazsa mesleki eğitim olmaz. Eğer ülkemiz kalkınacak­sa kızlarımız­ın alacağı mesleki eğitim sayesinde kalkınacak.”

Çok ht yaç var

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak da, sektörleri­n yetişmiş personel konusunda sıkıntı çektiğini hatırlatar­ak, mesleki eğitim alan gençlere çok ihtiyaçlar­ı olduğunu vurguladı. Şenocak, Milli Eğitim Bakanlığı’na da “Birlikte mesleki eğitimi daha cazip hale getirecek adımları atalım” çağrısı yaptı. olmak ç n çok büyük fırsat" fadeler n kullandı.

Serdar Urfalılar, sene başından bu yana Avrupa B rl ğ bölges nden Polonya ve Avusturya’ya z yaretler gerçekleşt rd kler n bel rterek "Z yaret ett ğ m z ülken n en y müteahh tl k f rmalarına z yaretler gerçekleşt rmeye başladık. Her sene v p alım heyet kapsamında davetler m z oluyor. Bu sene de oldu; yabancı f rmaların gelmeler n sağlamak ç n artık lk adımı b z atarak, önce b z z yarete g d yoruz. AB ülkeler sektörün sürdürüleb l r kazanç sağlaması ç n öneml b r alan. Bu sebeple f rmalarımız­ın, bu pazarlarda­k faal yetler değerlend rmeler nde fayda olduğunu düşünüyoru­z. Önümüzde İng ltere’de gerçekleşe­cek UK Construct on Week Fuarı’na b rl k olarak m ll katılım gerçekleşt rmey hedefl yoruz. Ayrıca, sektör olarak Amer ka, Kanada ve Meks ka’ya eğ lmek st yoruz” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ?? Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye