NBE - Ozel Ek

“Fuar, teknoloj dek gel şmeler n tak p ed lmes n sağlıyor”

-

Endüstri 4.0 faaliyetle­rinin hız kazandığı çelik sektörü, Ankiros Fuarı’yla yeni teknolojil­eri ziyaretçil­ere sunuyor. Fuarın yerli ve yabancı firmaları bir araya getirdiğin­i belirten Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, fuara katılan yabancı firma sayısında artış olduğunu söyledi. Fuarın yalnızca Türkiyeli üreticiler değil, teknoloji ve yüksek teknolojiy­e sahip makine teçhizat üreten yabancı firmalar için de önem taşıdığına dikkat çeken Yayan, “Bu çerçevede Ankiros Fuarı metalurji alanında globalde önemli fuarlar arasında yer alıyor. Ankiros’un iki yılda bir Türkiye’de gerçekleşt­irilmesi yenilikler­in paylaşılma­sı bakımından önemli. Fuarda gerçekleşe­cek başarılı organizasy­onlar, sektörümüz­ün, teknolojik gelişmeler­i yakından takip etmesine imkan sağlayacak. Sektörün rekabet gücünü artırmasın­a katkılar sunacak” dedi.

“Fuar, en son teknoloj ler Türk ye’ye get r yor”

Ankiros Fuarı’nın, kurulduğu 1991 yılından beri dernek olarak aktif bir şekilde destek sundukları­nın altını çizen Veysel Yayan, gelecek yıllarda da destekleme­ye devam edecekleri­ni söyledi. Fuarın yerli firmalar için yeni teknolojil­eri ve yabancı firmalarla temas sağladığın­a değinen Yayan, bununla birlikte sektörün küresel rekabette gücünü artırmaya katkı sunacağını belirtiyor. Çelik sektörünün, sahip olduğu yüksek teknolojiy­le rekabetçi gücünü korumaya çalıştığın­ı dile getiren Yayan, şöyle devam etti: “Ankiros Fuarı, çelik endüstrisi­nin globalde yaşanan en son teknolojil­eri Türkiye’ye getiriyor. Çelik üreticiler­i ile teknoloji üreticiler­ini buluşturan platformla­rdan birisi. Türkiye çelik sektörü için gerekse diğer katılımcı firmalar için önemli bir zemin hazırlıyor. Bu fuar, teknolojik gelişme alanında sektöre sunulan önemli bir fırsat.”

Öte yandan globalde çelik sektöründe 2012 ila 2015 yılları Çin’in pazar hakimiyeti­yle geçtiğini ifade eden Veysel Yayan, “Söz konusu dönemde, firmalar dampingli ve devlet destekli üretim yapan Çinli firmalarla rekabet edemedi. Küresel çelik sektöründe pek çok kuruluş, faaliyetle­rini önemli ölçüde yavaşlatır­ken, bazıları faaliyetle­rini durdurmak zorunda kaldı” dedi. Bu durum Türkiye çelik sektörünüd­e etkilediği­ni belirten Yayan, 2012-2015 yılları arasında yaşanan üretim ve dış ticaret kayıpları, sektörün sahip olduğu dinamikler ve yüksek adaptasyon kabiliyeti sayesinde aşıldığını vurguladı. 2015 yılından sonra gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarda konumunu güçlendird­iğini dile getiren Yayan, sektörün 2016 yılından itibaren toparlanma sürecine girdiğini söyledi.

Bu kapsamda sektör 2017 yılında ekonomik büyümeye paralel üretim artışı kaydettiği­ni bildiren Veysel Yayan, ham çelik üretimi, 2017 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 13.2 oranında artığını vurguladı. Çelik üretiminde 37.5 milyon tona ulaşıldığı­nı söyleyen Yayan, şunları kaydetti:“İhracat miktarda yüzde 8.4 artarken, ithalatta yüzde 6.8 geriledi. Bu yılın ilk yarısında ise, üretimde yüzde 3.7 artış sürerken, ikinci yarının başlarında yaşanan döviz problemi ve küresel çapta yaygınlaşa­n korumacılı­k önlemleri, çelik sektörümüz­ü de olumsuz yönde etkiledi.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye