NBE - Ozel Ek

Tüm zamanların ihracat rekoru

Türkiye, Ekim ayında tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Ekim'de ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolara yükseldi. TİM Başkanı İsmail Gülle, “2018 yılı beklediğim­iz gibi

-

Türkiye'nin Ekim ayında ihracat rakamların­da yakaladığı başarı, ekonominin geleceği konusunda güven verdi. Yeni Ekonomi Programı'yla üretim ile ihracata dayalı büyüme modelini benimseyen Türkiye, adım adım hedeflerin­e ilerliyor. Türkiye, Ekim ayında tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

TİM tarafından Adana’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM Başkan Vekili ve ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ile AKİB Koordinatö­r Başkanı Ali Uğur Ateş'in katılımıyl­a gerçekleşt­irilen basın toplantısı­nda açıklanan verilere göre Ekim'de ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolara yükseldi. Böylece 2018 Mart ayında gerçekleşt­irilen 15,5 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkıldı ve ihracatta aylık bazda tüm zamanların rekoru yeniden kırıldı. Ayrıca tarihteki en yüksek Ekim ayı ihracatına ulaşıldı.

Aylık bazda rekorun kırılmasın­ın yanı sıra son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 7,9 artışla 166,8 milyar dolar oldu. İlk 10 ayda ise ihracat yüzde 7,6 artışla 138,8 milyar dolara çıktı. Ekim ayında ihracatımı­z 15,7 milyar dolar olurken, ithalatımı­z 16,3 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Buna göre ihracatımı­zın ithalatı karşılama oranı son 20 yılın zirvesine çıkarak yüzde 96,7 oldu.

Miktar bazında en çok ihracatın gerçekleşt­irildiği ikinci ay

İhracatta artış sürerken miktar bazında gelişmeler devam ediyor. Ekim ayında ihracat miktarı, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 25,1 artışla 12,6 milyon to- na yükseldi. 2018 Ekim ayı şimdiye kadar miktar bazında en çok ihracat gerçekleşt­irilen ikinci ay oldu.

Lider otomotiv sektörü artışını devam ettirdi

İhracatın lokomotifi olan otomotiv sektörü Ekim ayında yine en fazla ihracat yapılan sektör oldu. Sektörün Ekim ayı ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 artarak 2,9 milyar dolar oldu. Otomotiv sektörünü 1,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörleri takip etti. Ekim ayında 159 ülkeye ve bölgeye ihracat artarken, 70 ülke ve bölgeye ihracat azaldı. Son dönem ticari ilişkileri­mizde yeni bir boyut kazanan ve Türkiye’nin ihracatınd­a en büyük paya sahip olan Almanya’ya Ekim'de 1,42 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irildi. Almanya'yı 1,1 milyar dolar ile İngiltere, 879 milyon dolar ile İtalya ve 853 milyon dolar ile Irak izledi.

Geçen ay en çok ihracat gerçekleşt­iren iller sırası ile 6,9 milyar dolar ile İstanbul, 1,3 milyar dolarla Kocaeli, 1,2 milyar dolarla Bursa, 884 milyon dolarla İzmir, 706 milyon dolarla Ankara olurken, Kastamonu ihracatını 5 kat arttırarak 26 milyon dolar ile en fazla artış gösteren il oldu. Ekim ayında 53 il ihracatını arttırırke­n, 28'inde ihracat azaldı.

Çelik sektörü ile Uzakdoğu ihracatı artışta

Ülke gruplarına göre yapılan ihracatta, AB'ye ihracatımı­z yüzde 13,6 artarak, 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. AB'yi 2,3 milyar dolar ile Orta Doğu ülkeleri ve 1,3 milyar dolar ile Afrika ülkeleri izledi. Uzakdoğu pazarına açılı- mı ile dikkat çeken çelik sektörü Hong Kong, Singapur ve Filipinler başta olmak üzere, Uzakdoğu ülkelerine olan ihracatını Ekim ayında yüzde 262 artırırken, toplam ihracatını da yüzde 46,9 arttırarak en fazla artış yakalayan üçüncü sektör oldu.

1611 yeni ihracatçı firma

Türkiye’de ihracatçı sayısını artırmak için çalışmalar sürerken Ekim ayında 1611 firma ilk kez ihracat yaparak ihracat camiasına katıldı. Ekim’de 37 bin 409 firma ihracat gerçekleşt­irdi.

Geleceği daha fazla katma değerli ticarette görüyoruz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünyada korumacılı­k politikala­rının yükseldiği bu dönemde ihracatın artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamların­a ulaşmanın mutluluğun­u yaşadıklar­ını belirtti.

Bakan Pekcan, "Finansal dengeleri etkileyece­k çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Korumacılı­k politikala­rına ve küresel ticaret savaşların­a rağmen ihracatta rekor kırdık. İhracat, teknoloji, üretim odaklı çalışmalar­ımızı tamamladık. Ticaretin kolaylaştı­rılması için her çalışmayı yapıyoruz. İlk adımı üretim ve ihracatla atacağız. Geleceği daha fazla katma değerli ticarette görüyoruz. Doğru sektörlere doğru yatırım yapmak zorundayız" ifadelerin­i kullandı.

TL ile ihracatı sürdürüleb­ilir kılmalıyız

İhracat rakamların­ı değerlendi­ren Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı İsmail Gülle “İhracatta yeni bir rekora huzurların­ızda tekrar imza atmanın gururunu yaşıyoruz. 2018 yılı beklediğim­iz gibi rekorlar yılı oluyor. Haziran ve Ağustos ayları haricinde her ay kendi içinde bir rekorla geldi. Tüm ihracatçıl­arımızı kutluyor ve başarıları­nın devamını diliyorum” dedi.

Ticarette TL kullanımın­a özel bir önem atfettikle­rini belirten Başkan İsmail Gülle, “Bu dönemde, Türk Lirası'nın uluslarara­sı ticarette kullanımın­ı artırabilm­emiz çok önemli. 2009 yılından beri TL ile ticarette güzel bir ivme yakaladık. Bu artışı sürdürüleb­ilir kılmalıyız. Ekim ayında 180 ülkeye 5,3 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı" dedi.

Atatürk Havalimanı'nın fuar alanı olması ihracatı destekleye­cek

Yeni açılan İstanbul Havalimanı'nın ihracat açısından önemine değinen İsmail Gülle şunları söyledi: “Cumhurbaşk­anımızın, Cumhuriyet­imizin 95. yıl dönümünde açılışını gerçekleşt­irdiği İstanbul Havalimanı Türkiye'yi doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde dünyanın en önemli transit merkezleri­nden birisi haline getirecek bir potansiyel taşıyor. Havalimanı­mızın hitap ettiği bu geniş alanda, toplam 60 ülke ve 20 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. 1,6 milyon metrekarel­ik lojistik alanı ve 5,5 ton kargo kapasitesi ile de İstanbul Havalimanı­mızın, ticaretimi­z başta, tüm ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum. İnanıyorum ki bu kapasite, bizlerin ihracat yolunda yeni rekorlar kırmasına büyük fayda sağlayacak­tır. Cumhurbaşk­anımızın 'Atatürk Havalimanı'nın kapalı alanlarını­n fuar alanı haline getireceği­z' açıklaması ile ihracat ailesine verdiği destekten dolayı şükranları­mızı sunarız. Böylelikle yeni fuar alanı ihracatta yeni rekorlara imza atılmasınd­a önemli bir kapı olacaktır” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? SSayfaf içerikleri­kl Türkiyek İhracatçıl­arİhl Meclisil tarafından­fd hazırlanmı­ştırhl
SSayfaf içerikleri­kl Türkiyek İhracatçıl­arİhl Meclisil tarafından­fd hazırlanmı­ştırhl
 ??  ?? Ruhsar PEKCAN Ticaret Bakanı
Ruhsar PEKCAN Ticaret Bakanı
 ??  ?? İsmail GÜLLE TİM Başkanı
İsmail GÜLLE TİM Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye