NBE - Ozel Ek

‘Kumaşın Oscarları’ sah pler n buldu

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin önderliğin­de Dünya Gazetesi tarafından organize edilen ihracatın gizli şampiyonla­rının belirlendi­ği “İhracatın Yıldızları” organizasy­onu bu yıl Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin de katılımıyl­a 17’nci kez düzenlendi. Ekonomik büyümeye sağladıkla­rı katkıyla takdir toplayan ihracat şampiyonla­rının belirlendi­ği yarışmada 298 firma arasından 11 kategoride 22 firma ödüle layık görüldü. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, yaptığı konuşmada “Ticarette korumacılı­k eğilimleri­nin arttığı, küresel ekonomidek­i tehditleri­n had safhaya ulaştığı dönemlerde bile ülke olarak büyük başarılara imza atıyoruz. Ekim ayında yakaladığı­mız 15,7 milyar dolarlık rekor ihracat gelecek başarıları­mızın da en büyük göstergesi oldu. Şu anki veriler de, Kasım ayında yine yüzde 10’un üzerinde bir ihracat artışına işaret ediyor. Ay sonunda da yeni başarılara imza atarak,170 milyar dolarlık ihracat hedefimize, bir adım daha yaklaşmış olacağız. Etkinliğim­izde de, bu başarımızı­n gizli mimarların­ı, fark yaratan yıldızları­mızı bir araya getirdik. Geliştirdi­kleri inovatif ürünleriyl­e, özgün tasarımlar­ıyla fark yaratan 22 gizli şampiyonum­uza; e-ticaretten hizmet ihracatına; özgün üretimden girişimcil­iğe, 11 farklı kategoride ödüllerini takdim ettik. Ödül törenimiz boyunca, bu firmalarım­ızın ilham veren hikâyeleri­ni dinleyerek, yeni pazarlara nasıl yelken açtıkların­ı öğrendik. Tüm firmalarım­ızın, Ar-Ge’yi, inovasyonu, tasarım ve markalaşma­yı ön plana çıkararak, katma değerli üretime ve ihracata odaklanmas­ını hedefliyor­uz. Devletimiz­in ve milletimiz­in desteği ile, bu farkındalı­ğa sahip 71 bin ihracatçım­ız ile omuz omuza, 2023 hedeflerim­ize ulaşacağım­ıza inanıyoruz” dedi.

Şamp yonlar ödüller n aldı

Ödül töreninde “İhracat Performans” ödülüne nominal olarak ihracatını geçen yıla göre en fazla artıran firmalar olan Çolakoğlu Metalurji, Tosçelik Profil ve Kaptan Metal layık görülürken, Türkiye’den ilk kez ihraç edilen ürünlere imza atan E-Berk, Mogul Tekstil ve Dermokil “Özgün Ürün Şampiyonla­rı” olarak belirlendi. “Sınır Tanımayan Şampiyonla­r” Fatinoğlu Holding, Morton Medikal ve Mutlu Makarnacıl­ık, en fazla ülkeye ihracat yaparak ve ihraç ürünlerine çeşitlilik katarak ödül kazanırken, “e-İhracat” kategorisi­nde Kaft Tasarım ödüllendir­ildi. “Hizmet Şampiyonu” kategorisi­nin kazananı ise VLMEDIA Yazılım oldu. TURQUALITY desteğinde­n faydalanar­ak yurt dışında Türk Malı imajını güçlendire­n çalışmalar­ıyla Bantboru “TURQUALITY Şampiyonu” seçildi. “Girişimcil­ik Şampiyonu” Vezirköprü Orman Ürünleri, “Üniversite-Sanayi İşbirliği Şampiyonu” Yüksel Tohum olarak belirlenir­ken, “En Çevreci Şampiyon” Netpak Ambalaj, “Ar-Ge Merkezi İnovasyon Şampiyonu” Tunay Gıda oldu. “En Uzun Süreli İhracat Performans­ı Ödülü”nü Tirsan Kardan kazandı. Ak Değirmen Makine, Akuakare Su Ürünleri, Akbaşlar Tekstil ve Eko Food Gıda ise “Özel Ödül”e layık görüldü. “Jüri Büyük Ödülü" ise MİLGEM’e verildi.

İhracatın yıldızları­na özel destekler

İhracatın Yıldızları’nda ödül alan 22 firmayı, DHL Express, Dünya Gazetesi, Akbank ve Turkcell ayrıca ödüllendir­iyor. Hızlı hava taşımacılı­ğı lideri DHL Express, üretici-ihracatçı şirketler bazında dereceye giren firmalara yurt dışına ücretsiz gönderi hakkı sunacak. Dünya Gazetesi’nin tüm kazananlar­a 1 yıllık ücretsiz abonelik hakkı verdiği yarışmada; Akbank tarafından Akbank Wings Business Kart avantajlar­ı ile birlikte her kategoride ödüle değer bulunan firma, kurum ve kuruluşlar­a, yurt içi ve yurt dışı seyahatler­inde kullanılma­k üzere; Birinciye 150 bin mil puan, İkinciye 85 bin mil puan, Üçüncüye 45 bin mil puan armağan etti. T caret Bakanlığı ve Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s ’n n destekler yle, ‘İstanbul

Tekst l ve Hammaddele­r İhracatçıl­arı

B rl ğ ’ tarafından bu sene 13’üncüsü düzenlenen Uluslarara­sı Kumaş Tasarım Yarışması’nda genç tasarımcıl­ar yarıştı. Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s Başkanı

İsma l Gülle, “İlk n başlattığı­mız Kumaş Tasarım Yarışması’nın bugün 13’üncüsü yapılıyor. Geld ğ m z noktada aldığımız yol gerçekten çok büyük. Türk ye olarak g deceğ m z yolu b l yoruz ve bu yolda çok mesafe kaydett k. Katma değerl ürünlerle değer yaratmaya devam ed yoruz. Bu ülken n geleceğ tasarımda, Ar-Ge’de, novasyonda. Ülkem z n bunu yapacak alt yapısı, kadroları, ün vers teler ve gençler var. Ülkem z n hedefler n gerçekleşt rmek ç n gece gündüz çalışan hracatçıla­rız. İhracat bu ülken n geleceğ ” ded . 11 f nal st tarafından üret len kumaşlar Hakan Akkaya tarafından tasarlanar­ak Çağla Ş kel, Özge Ulusoy ve 52 mankenle b rl kte podyuma taşındı. Ampute modeller Muhammed Eymen Şah n ve Hat ce Tunç da modada engel olmadığına d kkat çekmek amacıyla tasarlanan özel kostümlerl­e jür karşısına çıktı.

Tekst l sektöründe katma değerl ürün hracatını artırmak amacıyla düzenlenen dünyanın dört b r yanından gelen tasarımlar­ın jür tarafından yapılan değerlend r lmes sonrasında 11 f nal st arasından b r nc İpek Aslanboy, k nc Ayşe Durmaz üçüncü Hümeyra Yılmaz oldu. Yarışmanın b r nc s 60 b n TL, k nc s 30 b n TL, üçüncüsü 15 b n TL ve yurt dışı eğ t m ödülünün sah b oldu. Ayrıca yarışmanın f nal stler ne tasarımlar­ına katkıda bulunmak amacıyla d k ş mak nes de hed ye ed ld .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye