NBE - Ozel Ek

Türk ye-Rusya l şk ler nde yen dönem

-

Uluslarara­sı İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e, TİM ev sahipliğin­de düzenlenen 9’uncu Boğaziçi Zirvesi, 80 ülkeden iş adamı, siyasetçi ve fikir önderini İstanbul'da bir araya getirdi.

Zirvenin açılış panelinde konuşan TİM Başkanı Gülle, Boğaziçi Zirvesi'nin kültürleri buluşturan, iş hayatına ve uluslarara­sı ticarete her yıl yeni bir vizyon kazandıran önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayar­ak, bu yılki temanın da "Barışın Sürdürülme­si ve Herkes İçin Kalkınma" olarak belirlendi­ğini söyledi ve şunları kaydetti:

1,7 m lyar dolarlık anlaşma

"Türkiye, 2000'li yılların başından bu yana çok ciddi bir değişim yaşadı. Artık büyümede, üretimde, ihracatta bir dünya markasıyız. Günümüz itibarıyla dünyadaki 250'den fazla ülke ve bölgeye ihracat gerçekleşt­iriyoruz. 157 ülkeye otomotiv ürünleri, 84 ülkeye uçak ve helikopter parçaları, 180 ülkeye hazır giyim ürünleri, 164 ülkeye beyaz eşya, 113 ülkeye televizyon ihraç ediyoruz. Ekim ayında yakaladığı­mız ve Cumhuriyet tarihinin rekoru olan 15,7 milyar dolarlık ihracat, gelecek başarıları­mızın da en büyük göstergesi oldu. Kasım ayında da yine aynı başarıyı devam ettirmeyi hedefliyor­uz. İnanıyorum ki yeni başarılara imza atarak yılsonunda 170 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleşt­ireceğiz. Ülkemize 2003 yılından günümüze 200 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu."

İsmail Gülle, söz konusu başarıda Boğaziçi Zirvesi gibi toplantıla­rın katkısına işaret ederek, zirve kapsamında bugüne kadar en az 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığ­ını bildirdi T caret Bakanlığı koord nasyonu ve TİM organ zasyonunda düzenlenen Rusya T caret Heyet , ülken n başkent Moskova'da gerçekleşt r ld . Heyet kapsamında düzenlenen Türk ye-Rusya İş Forumu ve k l ş görüşmeler ne Rus ş nsanları yoğun lg gösterd .

Rusya T caret Heyet ’ne, TİM Başkanı İsma l Gülle le b rl kte, nşaat, otomot v yan sanay , mak ne ve aksamları, elektr k-elektron k, motorlu taşıtlar, kl mlend rme, plast k, dem r-çel k, tütün mamuller , elektr kl ev aletler , tekst l ve hammaddele­r , hazır g y m ve konfeks yon, der ve der mamuller , su ürünler ve hayvansal mamuller sektörler n n de aralarında yer aldığı 20’ye yakın sektörde faal yet gösteren 42 f rmadan tems lc , İhracatçı B rl kler Yönet m Kurulu Başkanları ve üyeler le STK tems lc ler katıldı. T caret Bakan Yardımcısı Fat h Met n’ n başkanlığı­nda düzenlenen heyete, üst düzey katılım gösterd . Rusya Sanay c ler ve G r ş mc ler Federasyon­u’nun (RSPP) partner kuruluş olduğu Rusya T caret Heyet , T caret Bakan Yardımcısı Fat h Met n, Rusya T caret ve Sanay Bakanı Yardımcısı Gruzdev, Rusya Ekonom k Kalkınma Bakan Yardımcısı Gorkov, T.C. Rusya Büyükelç s Hüsey n D r öz, TİM Başkanı İsma l Gülle, B rl k Başkanları, STK tems lc ler ve Rus ş nsanlarını­n yer aldığı çalışma kahvaltısı­yla başladı.

Rusya le t caret m z artıracağı­z

Çalışma kahvaltısı­nda katılımcıl­ara h tap eden TİM Başkanı İsma l Gülle, Türk ş nsanlarını­n kazan-kazan prens b yle

Rusya le yen ş bağlantıla­rı kurmak ç n Moskova’da bulunduğun­u bel rterek, devlet Başkanları­mızın koyduğu 100 m lyar dolarlık t caret hacm hedef ç n çalışıldığ­ını, k l l şk lerdek olumlu havanın yen t caret fırsatları ç n b r kapı olduğunu ve yen dönemde Rusya le olan ş l şk ler m z n artacağı fade ett .

“Türk ye-Rusya İl şk ler nde Yen Dönem” temalı ş forumu, RSPP Türk ye-Rusya Çalıma Grubu Başkanı Arsen Ayupov moderatörl­üğünde düzenlend . İk l ş görüşmeler nde, muhtel f sektörlerd­e faal yet gösteren 42 ş nsanı le 192 Rus f rma tems lc s arasında 350’ye yakın ş görüşmes gerçekleşt r ld .

İk l ş görüşmeler devam ett ğ sırada gerçekleşt r len sektörel toplantıla­rda se, tekst l, otomot v-gem yat sektörler m z Rus ş nsanlarına tanıtıldı.

 ??  ??
 ??  ?? TİM Başkanı İsma l Gülle, Moskova Teknopol s Ar-Ge ve İnovasyon Merkez n z yaret eder m çalışmalar
konusunda b lg baldı.
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
TİM Başkanı İsma l Gülle, Moskova Teknopol s Ar-Ge ve İnovasyon Merkez n z yaret eder m çalışmalar konusunda b lg baldı. Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye