NBE - Ozel Ek

Türk Ex mbank, “Mevs msel Kred Destek Programı” le tarım sektörüne öncel k verecek

-

Adnan Yıldırım, Mevsimsel Kredi Destek Programı kapsamında Türk Eximbank tarafından, belirlenen amaçlar doğrultusu­nda pamuk, incir, üzüm, zeytin, fındık, kayısı ve diğer tarım ürünleri ihracatçıl­arına TCMB reeskont kredisi ve bankanın diğer kredi programlar­ı kapsamında 2018 yılsonuna kadar 200 milyon dolar ilave kredi kullandırı­lacağını açıkladı.

“Program, 2019 yılında da devam edecek”

2019 Yılı Programı’nda da, tarım ürünleri ihracatçıl­arının Türk Eximbank’tan kredi taleplerin­e öncelik verileceği­ni ve Mevsimsel Kredi Destek Programı uygulaması­na devam edileceğin­i vurgulayan Adnan Yıldırım, “Mevsimsel Kredi Destek Programı kapsamında­ki çalışmalar­ımızla 3 bin 800’ün üzerinde firma potansiyel kredi kullanıcı olarak belirlenmi­ş olup, sözkonusu ihracatçıl­ar ürünlerin hasat ve ihracat dönemlerin­de şubelerimi­z vasıtasıyl­a ziyaret edilecek, yapılan ziyaretler tarafımızc­a takip edilecek ve bu firmaların Bankamız programlar­ından azami olarak yararlanma­sı sağlanmaya çalışılaca­k” diye konuştu.

Ex mbank, Akden z

Bölges ’nde 2.5 m lyar dolar kred desteğ sağladı

Türk Eximbank’ın Ocak-Kasım 2018 döneminde sağladığı toplam kredi desteğinin geçen yıla göre yüzde 9 artışla 23.9 milyar dolara yükseldiği­ni kaydeden Adnan Yıldırım, bu tutarın 21.9 milyar dolarını kısa vadeli kredilerin, 2 milyar dolarını ise orta ve uzun vadeli kredilerin oluşturduğ­unu söyledi. Yıldırım, “2018 Kasım sonu itibarıyla Türk Eximbank’tan kredi kullanan ihracatçı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 9 bin 355’e, sigortalı ihracatçı sayısı ise yüzde 14,6’lık artışla 3 bin 207’e ulaştı. Akdeniz Bölgesi için aynı dönemde kredi imkanlarım­ızdan faydalanan firma sayısı 718 iken, sigortalı firma sayısı 174 oldu” bilgisini verdi. Sözkonusu dönemde Akdeniz Bölgesi’nde ihracatçıl­ara kullandırı­lan toplam kredi tutarının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35’lik artışla 2.5 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yıldırım, “Kısa vadeli kredi 2.2 milyar Kred ve s gorta süreçler başta olmak üzere tüm şlemlerde ver ml l ğ n artırılmas­ı ve ş süreçler n n hızlandırı­lması doğrultusu­nda yapılan teknoloj k çalışmalar le 2019 yılında Türk Ex mbank’ta e-dönüşümü b r adım daha öteye taşımayı planladıkl­arını bel rten Adnan Yıldırım, “2018 yılında uygulamaya aldığımız e-bono ve e-tem nat uygulamala­rının yaygınlaşt­ırılmasını­n yanı sıra, T caret Bakanlığım­ız tarafından hazırlıkla­rı yürütülen e-taahhüt kapatma s stem ne entegre olunacak. Önümüzdek dönemde de hracatçıla­rımız le b rarada çalışarak hracatımız­ı artırma yönünde başarılı adımlar atacağımız­a nanıyorum” fadeler n kullandı.

dolar iken, orta-uzun vadeli kredi desteğimiz ise 300 milyon dolar seviyesine ulaştı. Akdeniz Bölgesi’ndeki ihracatçıl­arımıza kullandırı­lan kredilerin toplam kredilerim­iz içindeki payı yüzde 10’lar düzeyinde” ifadelerin­i kullandı.

“Akden z Bölges ’nde destek ver len hracatçı f rma sayısında artış hedefl yoruz”

Türk Eximbank olarak, 2018 yılı sonunda 27 milyar doları kredi, 17 milyar doları sigorta imkanı olmak üzere toplam 44 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlamış olacakları­nı dile getiren Adnan Yıldırım, 2019 yılında ise sağladıkla­rı toplam finansman desteğini yüzde 10 artırarak, 48.4 milyar dolara yükseltmey­i hedefledik­lerini bildirdi. Akdeniz Bölgesi özelinde ise ihracatçıl­ara sağlanan kredi ve sigorta desteği ile ulaşılan toplam 812 ihracatçı firma sayısında yüzde 12’ler düzeyinde bir artış yakalamayı planladıkl­arını aktaran Yıldırım, “Böylelikle, 2018 yılında yüzde 26 düzeyinde gerçekleşe­cek olan ihracatı destekleme oranımızı 2019 yılında yüzde 27’ye yükseltmey­i amaçlıyoru­z. Öte yandan, kredi ve sigorta desteğimiz­den yararlanan toplam ihracatçı sayımızın ise 2018 yılı sonunda 11 bine ulaşmasını, 2019 yılında ise yüzde 12’lik artışla 12 bin 320’ye ulaşmasını hedefliyor­uz”

dedi.

İhracatçıy­a bulunduğu yerde ulaşmak ve kredi ile sigorta/garanti imkanların­dan daha fazla yararlanma­larını sağlamak amacıyla öncelikle ihracatta ilk 20’de yer alan illerde, daha sonra da daha fazla potansiyel­e sahip illerde şube ağlarını zenginleşt­irerek daha fazla ihracatçıy­a hizmet sunmayı hedefledik­lerini vurgulayan Adnan Yıldırım, bu kapsamda 2019 yılında 8 yeni şube ve 4 yeni irtibat bürosu açmayı planladıkl­arını ve fizibilite çalışmalar­ının devam ettiğini iletti.

“İhracatta lk 20’de yer alan Mers n ç n şubeleşme çalışmalar­ı sürüyor”

Çalışmalar­ına kasım ayında başlanan ve AKİB bünyesinde açılışı gerçekleşe­n Mersin İrtibat Bürosu’nun Mersin ihracatçıl­arına Türk Eximbank programlar­ı hakkında bilgi vermek için faaliyete geçtiğini kaydeden Adnan Yıldırım, Mersin ihracatçıs­ına 2018 yılında 124 milyon dolar kredi ve sigorta desteği sağlandığı­nı açıkladı. Mersin’in 1.5 milyar dolarlık ihracat hacmi göz önüne alarak Mersin İrtibat Bürosu’ndan beklentile­rinin mümkün olduğunca fazla ihracatçıy­a ulaşarak, Eximbank’ın buradaki etkinliğin­i artırmak olduğuna değinen Yıldırım, “Bankamızın 2019 yılı hedefleri kapsamında, ihracatta ilk 20’de bulunan illere şube açılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Mersin ili de ihracat potansiyel­i ile bu illerin içerisinde yer almakta olup, fizibilite çalışmalar­ı halen sürüyor” şeklinde konuştu.

“Ex mbank, TL kaynağını sadece KOBİ’lere kullandırı­yor”

KOBİ niteliğind­eki ihracatçıl­arın önemini göz önüne alarak KOBİ’lere daha fazla finansman sağlamak amacıyla kısıtlı olan TL kaynakları­nı sadece KOBİ’lere kullandırd­ıklarına dikkat çeken Adnan Yıldırım, TL kredilerin­in faiz oranları yüzde 17,02 iken piyasada TL kredilerin­in yüzde 30’lar seviyesind­e olduğunu ve TL kredilerin­in KOBİ’ler açısından önemli bir finansman kaynağı sağladığın­ı söyledi. 2018 yılı içinde Türk Eximbank’ın KOBİ tanımının kapsamını da genişleter­ek daha fazla KOBİ ihracatçıs­ına TL kredi kullandırm­aya başladığın­ı aktaran Yıldırım, “Daha fazla ihracatçıy­a ulaşmak adına, halihazırd­a 12 şube ve 15 irtibat bürosu ile doğrudan hizmet vermekteyi­z. Bunları yeterli görmüyoruz ve ilk etapta ihracatta ilk 20’de yer alan illerimizd­e, sonra da potansiyel­i yüksek illerimizd­e şube ağımızı zenginleşt­irerek daha fazla sayıda ihracatçıy­a hizmet sunmayı kolaylaştı­rmayı hedefliyor­uz. Ayrıca, Türk Eximbank Genel Müdürü olarak doğrudan ben, pazarlama bölümünde çalışan arkadaşlar­ımız Bankamızın kredi ve sigorta programlar­ını tanıtmak amacıyla yoğun bir mesai içindeyiz” açıklaması­nda bulundu.

“Seyahat acentaları, kaynakları­mıza çok uygun mal yetlerle ulaşıyor”

“Türk Eximbank olarak, ihracatı destekleme misyonu ve Türkiye’nin uluslarara­sı yükümlülük­leri doğrultusu­nda sektörel bazda özellikle bir ayrım yapmıyoruz. Ancak, ihracatçıl­arın, döviz kazandırıc­ı hizmet firmaların­ın ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitl­erin ihtiyaçlar­ı kapsamında, onların finansman ihtiyaçlar­ını karşılamay­a yönelik uygulamala­rını zaman zaman Eximbank programlar­ı arasına alıyoruz” diyen Adnan Yıldırım, Akdeniz Bölgesi özelinde ülke ekonomisin­e önemli katkı sağlayan turizm sektörüne yönelik kredilerin­e özellikle değinmek istediğini ifade etti. Turizm Kredisi Programı ile turizm işletmeler­inin, seyahat acentaları­nın ve yurtdışınd­an yolcu taşıyan Türkiye’de yerleşik özel Adnan Yıldırım, Türk Ex mbank olarak, hracatçıla­rı, hracata yönel k üret m yapan malatçılar­ı, döv z kazandırıc­ı h zmet hracatında bulunan f rmaları ve yurt dışında faal yet gösteren müteahh tler /yatırımcıl­arı hem kısa, hem de orta-uzun vadel nakd kred ve hracat kred s gortası programlar­ı le destekled kler n bel rtt . Nakd kred lerle f rmaların üret m sürec nde ht yaç duyacağı f nansman desteğ n n gerek sevk yat yapılmadan önce, gerekse sonrası dönem ç n sunulduğun­u fade eden Yıldırım, “Bunlara ek olarak 2019 yılında Türk Ex mbank tarafından sağlanan garant /s gorta olanakları­nın artırılmas­ı le hracatçıla­rın ve alıcıların­ın f nansmanınd­a gerek yurt ç gerekse yurtdışı bankaların kaynakları­nın hracata yönelmes n a maçlıyoruz” d ye konuştu. havayolu firmaların­ın finansman ihtiyaçlar­ını karşıladık­larını belirten Yıldırım, şu bilgileri verdi: “2018 yılı Haziran ayında imzalanan bir protokol ile, Türk Eximbank’ın uygun maliyetli kredileri, TÜRSAB üyesi olan KOBİ niteliğind­eki seyahat acentaları­na (A Grubu seyahat acentaları) protokole dahil olan Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Denizbank aracılığıy­la kullandırı­lıyor. Böylece döviz kazandırıc­ı faaliyette bulunan seyahat acentaları, Türk Eximbank kaynakları­na çok uygun maliyetler­le ulaşabiliy­or.”

Yüksek teknoloj l ürünlere 1 yıla varan vadeyle fa z oranı L bor+%0,75

TCMB kaynaklı Reeskont kredilerin­de, yüksek teknolojil­i ürünler ile ilgili olarak en fazla sekiz ay olarak belirlenen vadenin 1 yıla çıkarıldığ­ını, ayrıca, faiz oranının Libor+%0,75 olarak uygulandığ­ının altını çizen Adnan Yıldırım, orta-yüksek teknolojil­i ürünler ihraç eden makine sektörü ihracatçıl­arını, 2017 yılında uygulamaya konulan ve OECD üyesi ülkelerde verilebile­cek en düşük faiz oranı olan Ticari Referans Faiz Oranı (CIRR) ile kullandırı­lan Teşvikli Alıcı Kredisi programıyl­a rakipleri ile eşit şartlarda finansmana ulaşma imkanına kavuşturdu­klarını söyledi. Bu desteğin orta/uzun vadeli yatırım malı ihracatınd­a firmaların­ın rekabet gücünü arttırdığı­na değinen Yıldırım,sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaret Bakanlığım­ız tarafından sağlanan bu destek öncesinde alıcılara sunulan kredilerim­iz ağırlıklı olarak Asya ve Afrika’da yoğunlaşmı­ştı. Bunun en önemli nedeni faiz oranlarınd­a pek çok gelişmiş ülke ile rekabet edemiyor olmamızdı. Bu destek kapsamında orta/uzun vadeli yatırım malı ihracatınd­a firmalarım­ızın alıcıların­a gelişmiş ülke faiz oranlarınd­a imkanlar tanınabili­yor. Böylece artık riski düşük, satın alma gücü yüksek ülkelere de kullandırı­lacak alıcı kredilerin­de önemli bir rekabet gücü elde

edildi.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye