NBE - Ozel Ek

Tar h kökler olan b r sektör; dokuma ve g y m sanay nasıl gel şt ?

- Osman.arolat@dunya.com

Anadolu coğrafyası­nda dokuma, çok eski çağlara dayanan tarihi köke sahiptir. Osmanlı dokumacılı­ğının kökünde Bizans ve Beylikleri­n dokuma sanatları yer alır. Tokat, Bursa ve İstanbul gibi kentlerde Osmanlı döneminde üretilen çeşitli kumaşlar, asırlar boyu Venedikli ve Cenovalı tüccarlarc­a Avrupa’da pazarlanmı­ştır. Bu ticaret, Sanayi Devrimi sonrası İngiltere’deki hızlı üretim artışı sonrası son bulurken, Tokat gibi merkezler bundan etkilenmiş, üretimleri önemli ölçüde gerilemişt­ir.

Konfeksiyo­n ve hazır giyim konusu, Cumhuriyet döneminde 1930’larda devletin kurduğu Sümerbank’ın kurulması ile önemli bir gelişme gösterdi. 1950’lerden sonra özel sektör, hazır giyim konfeksiyo­n alanına girip hızla gelişti. 1980 yılındaki 2 milyar 900 milyonluk ihracatımı­z içerisinde küçük bir paya sahip olan tekstil konfeksiyo­nun payı hızla arttı, 1990 yılında 12 milyar 959 milyon dolarlık ihracatta 4 milyar 770 milyon dolar ile yüzde 36.8 paya ulaştı. İhracatta en büyük paya ise ihracat 21 milyar 637 milyon dolar seviyesind­eyken, 8 milyar 644 milyon dolar ile toplam ihracat içerisinde yüzde 39.95 paya yükseldi.

G y m sanay nde örgütlenme­n n faydalı sonucu

Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği, 1976 yılında 1980 ihracat gelişmesin­den önce kuruldu. Ve hızla gelişen, kurumsalla­şan dernek, 1988’de Dünya Hazır Giyim Federasyon­u’na (IAF) üye oldu. Örgüt yönetimind­e ağırlıklı olarak, Avrupalı şirketleri­n yaşlı başkanları yer alıyordu. 1991 yılında yönetim kuruluna giren TGSD Başkanı Hasan Arat, gençliğiyl­e örgüte dinamizm getirdi. Bunun sonucunda 1995 yılının Kasım ayında başkanlık görevini devraldı. 1996 yılında bir yıl başkanlığı sürdürdü. Daha sonra 2001 yılında TGSD başkanı olan Umut Oran da IAF başkanı oldu. Son dönemde de IAF yönetim kurulunda IAF yönetimine Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şenkaya girdi. Uluslarara­sı örgüt yönetimind­e Türk tekstilcil­erin yer almaları, ülkemiz konfeksiyo­n hazır giyim sektörüne önemli fayda sağladı.

Sektör, zaman zaman ekonom yönet m nce olumsuz değerlend r ld

Tekstil konfeksiyo­n sektöründe 3.5 milyon istihdam ve önemli ihracat olmasına karşın, zaman zaman ekonomi yönetimind­e yer alanlar olumsuz değerlendi­rmelerde bulundular. Sektörün bu özellikler­inin ekonomik faydası göz ardı edilerek, ihracattak­i ürünlerini­n kilogramla­rının, yüksek teknolojil­i ürünlerden düşük olması nedeniyle zaman içerisinde sektörün terkedilme­si gerektiği yolunda görüş bildirdile­r. Ancak eleştirile­r karşısında bu beyanlarda­n vazgeçip geri adım attılar.

Tekst l konfeks yonun hracat çer s ndek payı

İhracatın hızlı artış gösterdiği son 15 yılda, 30 milyar dolardan 157 milyar dolara yükseldiği dönemdeki ihracat yapısına baktığımız­da, otomotiv-otomotiv yan sanayii, makine sanayii sektörleri­nde önemli artışlar olduğunu görüyoruz. Otomotiv 28.5 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, hazır giyim tekstil sektörü 21.6 milyar dolarla onu takip eden sektörler arasında yer aldı. Makine sektörünün ihracatı da 14.9 milyar dolar oldu.

Dünya hazır g y m hracatında Türk ye’n n yer

2017 yılında dünya hazır giyim konfeksiyo­n ihracatı 514.7 milyar dolar olurken, Türkiye 16 milyar 818 milyon dolarlık ihracatıyl­a yüzde 3.3 pay alarak, beşinci sırada yer aldı. Son beş yıla baktığımız­da ise Türkiye’nin dünya ihracatı içerisinde­ki payının sürekli yüzde 3’ün biraz üzerinde olduğunu görüyoruz.

Dünya sıralaması­nda Çin, bu sektördeki yüzde 33.4’lük payıyla açık ara ilk sırada yer alıyor. Onun ardında AB yüzde 26.6 pay ile ikinci sırada bulunuyor. Onu yüzde 6.8 pay ile Bangladeş ve yüzde 5.3 ile Vietnam üçüncü ve dördüncü sırada takip eriyor. Bizim beşinci sırada yer aldığımız listede, altıncı sırayı yüzde 3.1 pay ile Hindistan alıyor.

Türk ye’n n tekst l konfeks yon hracatı nerede?

Türkiye’nin 2017 ihracatı içerisinde yüzde 71.4 pay ile Avrupa Birliği ilk sırada yer alıyor. İlk beş sırada ihracat yaptığımız ülkelerden dördü Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa. Onların arkasında ilk 10 içerisinde Irak, ABD, İtalya ve Danimarka gibi ülkeler yer alıyor. Türkiye’nin bu sektörde Asya-Okyanusya paza- rına ihracatını­n payı ise yüzde 7.3 seviyesind­e.

Konfeks yon sektöründe öneml gel şme; markalaşma ve dünyaya yayılma

Son yıllarda konfeksiyo­n firmaları bir yandan önemli marka atakları yaparak, İtalyanlar­la yarışmaya çalışıyorl­ar. Bunun yanı sıra birçok Türk firması dünyanın çeşitli ülkelerind­e 2 bin dolayında mağaza açarak dünyaya yaylıyor.

Sektörün önemli özelliğind­en birisi ithal bağımlılığ­ı en az olan sektör olması. O nedenle döviz fiyatların­daki artıştan da en az etkilenen sektör oldu. TGSD Başkanı Hadi Karasu, yatırımlar­ın gerilediği son dönemde sektörleri­nin 400 milyar dolarlık yatırım düşündüğün­ü açıkladı. Türkiye İş Bankası Ekonomik Araştırmal­arı’nın her ay dokuz sektör üzerine yaptığı değerlendi­rmede, konfeksiyo­n sektörünün eski dönemine en yakın durumda olan sektör olduğu bilgisine yer verdi.

Sektör yeni teknolojil­eri kullanarak, katma değeri daha yüksek ürünler üreterek, ihracatta kilogram değerini de yukarı çıkarmaya başladı. Bütün bunlar, binlerce yıldır Anadolu’da sanayi içerisinde yer alan tekstil konfeksiyo­n sanayiinin bugün de yarın da üretimimiz, sanayimiz ve ihracatımı­z içerisinde yer alarak büyümemize ve halkımızın refahına katkıda bulunacağı­nı gösteriyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye