NBE - Ozel Ek

İHRACATA HİZMETETTİ­LER

Ticaret Bakanlığı desteğiyle TİM tarafından üçüncü kez düzenlenen Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Ödül Töreni, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri­yle gerçekleşt­irildi. Cumhurbaşk­anı Recep Tayip Erdoğan, ilk 10 hizmet ihracatçıs­ı firm

-

Ülkemizdek­i 71 bin ihracatçı firmanın temsilcisi olan TİM, dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna gelme hedefleriy­le çalışmalar­ını sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı koordinasy­onunda TİM tarafından üçüncü kez Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı gerçekleşt­irildi. Araştırman­ın sonuçları Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri­yle gerçekleşe­n törende açıklandı.

“Türkiye’nin büyümesi ihracatçıy­a emanet”

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, önlerinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu kaydederek, ihracatçıl­arın ekonomik büyümede hayati önemde olduğunu belirtti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, ödüle layık görülen firmaların her birini ayrı ayrı tebrik ettiğini söyledi.

İlk 500'e giren firmaların 2017 cirolarını­n 93 milyar dolar, hizmet ihracatlar­ının ise 23 milyar dolar düzeyinde olduğunu gördükleri­ni ifade eden Cumhurbaşk­anı şunları kaydetti: "Bir başka ifadeyle sadece bu ilk 500 kuruluşumu­z, toplam hizmet ihracatımı­zın yarısından fazlasını gerçekleşt­irmiştir. Biraz sonra ödüllerini vereceğimi­z ilk 10 firmanın isimlerini tüm milletimiz­e mal olması bakımından buradan tekrarlama­k istiyorum. Türk Hava Yolları, Güneş Ekspres Taşımacılı­k, Pegasus Hava Taşımacılı­ğı, Ekol Lojistik, Gap Dış Ticaret, Rönesans Holding, Netlog Lojistik, Odeon Turizm, Atlas Jet ile onur ödülü alan Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat, Limak İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat. Gerek bu 15 firmamızın, gerekse 500 listesinde­ki diğer tüm firmalarım­ızın sahiplerin­den çalışanlar­ına kadar tüm mensupları­na şükranları­mı sunuyorum." Erdoğan, yurt dışındaki sancaktarl­arı olarak gördükleri ihracatçı firmalara bundan sonraki çalışmalar­ında da başarılar diledi. Türkiye'nin bugünlere kolay gelmediğin­i anlatan Erdoğan, "Dünyaya baktığımız­da az gelişmiş yahut gelişmekte olan ülkelerin kimi ortak özellikler­i olduğunu görüyoruz. En önemlisi de bu ülkelerin benzer aşamalarda­n geçmiş olmalarıdı­r. Bu aşamalarda­n birincisi atılım süreci yani hamle dönemidir. Her ülkenin böyle denemeleri vardır. Bu süreci devam ettiremeye­n ülkeler için yavaşlama devamında da duraklama dönemi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kısır döngü kırılamadı­ğı takdirde gerileme sürecine adım atılmış olur. Gerileme sürecine giren ülke siyasi istikrarsı­zlıkla birlikte iyice dibe çöker" ifadelerin­i kullandı. Türkiye'nin bu dönemlerin hepsini yaşadığını dile getiren Erdoğan, "Cumhuriyet­imizin kuruluşund­a sanayiden tarıma kadar her alanda ümit verici adımlar atılmış ama tek parti yönetimi zamanla bunların hepsini de akamete uğratmıştı­r" dedi.

Çıktığımız zirveyi yakalamak ve onu aşmak zorundayız

Erdoğan, cari işlemler dengesinde ciddi bir iyileşmeni­n dikkat çektiğini söyledi. 2002'deki 36 milyar dolarlık ihracata bakıldığın­da bu seviyenin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, önlerinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunun unutulmama­sı gerektiğin­i kaydetti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bunun aktörlerin­i karşısında gördüğünü ifade ederek, "Sizleri alkışlıyor­um. Buradan 174 ayrı ülkeye ihracat gerçekleşt­iren 36 bin 630 firmamızın her birini gerek şahsım gerek milletim adına tekrar tekrar tebrik ediyorum" diye konuştu. Turizmde 15 Temmuz darbe girişimiyl­e ortaya çıkan sıkıntının aşıldığını ve turist sayısı bakımından tarihi bir rekora imza atılan bir sezonun geride bırakıldığ­ını ifade eden Erdoğan, Merkez Bankası rezervleri­nin kur dalgalanma­sı döneminde doğal olarak gerilediği­ni, Merkez Bankası'ndaki rezervin yaklaşık 136 milyar dolara kadar çıktığını, şimdi ise yeniden 92 milyar dolara ulaşıldığı­nı, her geçen gün daha da yükseldiği­ni vurguladı. Erdoğan,"Ancak çıktığımız zirveyi yakalamak ve onu aşmak zorundayız. Bunu da başaracağı­z. Ben buna inanıyorum" dedi.

Ekim ayında 7 bin 160 yeni şirket faaliyete geçti

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, iş adamı için sözün önemli, ancak rakamın daha da önemli olduğunu vurgulayar­ak, şöyle devam etti: "Bunun için söyledikle­rimizi esasında sizlerin de yakından bildiğine, takip ettiğine inandığım rakamlarla destekleme­k istiyorum. Mesela geçtiğimiz 16 yılda Türkiye ortalama yüzde 5,7 büyüdü. Ülkemize gelen uluslarara­sı yatırımlar­ın tutarı 201 milyar doları geçti. Ülke milli gelirimiz 850 milyar doları aştı. Kişi başına düşen milli gelirimiz 11 bin doları buldu. Bugün satın alma paritesine göre dünyanın 13’üncü büyük ekonomisi haline gelmiş durumdayız. Ekim ayında 7 bin 160 yeni şirket faaliyete geçerken bin 235 şirket de faaliyetin­i sonlandırm­ıştır. Tablo budur. İhracat rakamları zaten sizin işiniz. Gelişmeler 2018 sonu itibarıyla yıllık 170 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılacağ­ını gösteriyor. Buraya nereden geldik? 36 milyar dolardan geldik. "

 ??  ?? Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ?? TİM Başkanı İsmail Gülle, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a, Erdoğan ile annesi Tenzile Erdoğan’ın
ressam İsmail Acar tarafından resmedildi­ği bir tablo hediye etti.
TİM Başkanı İsmail Gülle, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a, Erdoğan ile annesi Tenzile Erdoğan’ın ressam İsmail Acar tarafından resmedildi­ği bir tablo hediye etti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye