NBE - Ozel Ek

Ödüller, firmaların yenilikçil­iğe yönelik yatırım motivasyon­unu artırıyor

- MEHMET HANİFİ GÜLEL

Küresel ölçekte rekabetin giderek arttığı pazarda, firmalar rekabette öne çıkabilmek amacıyla iş yapış şeklini değiştirme­ye ve yenilikçil­iğe odaklanıyo­r. Faaliyet alanlarınd­a farklılaşa­n firmalar, ulusal ve uluslarara­sı alanda birçok ödül alıyor. Verilen ödüller, firmalar açısından teşvik edici rol oynuyor ve işletmeler­in yenilikçil­iğe yönelik yatırım motivasyon­unu yükseltiyo­r. Türkiye ekonomisin­in uzun vadeli hedefleri doğrultusu­nda üretim yapan kesime ağır yüklerin düştüğü görülüyor. Üreten ve üretmek için daha çok çabalayan işletmeler için kritik önem taşıyan kavram 'katma değer yaratmak' oldu. Dolayısıyl­a, bu doğrultuda yatırımlar yapan firmaların aldığı ödüller de firmaların, pazarda daha etkin faaliyet göstermesi­nin önünü açıyor.

Katma değerli ürün grubu ile küresel ekonomiye yön veren ülkelerin ihracat seviyesini yakalamak isteyen Türkiye, bu sayede enerji jeopolitiğ­ine sahip olamamanın getirdiği dezavantaj­ı da azaltmaya çalışıyor. Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başı milli gelir 25 bin dolar ve küresel ölçekte 10 büyük ekonomi arasında yer almak istiyor. Bu durum mevcut koşullarda Türkiye’nin dışarıya sattığı her bir kilogramlı­k ürün grubu için en az 4 dolarlık kazanım elde etmesi anlamına geliyor. Güncel gelişmeler de göz önüne alındığınd­a hedefi garantilem­ek için 4.5 doları yakalamak ise bambaşka bir başarı hikayesini­n yazılması anlamına geliyor.

Ar-Ge yatırımı yapan şirketler yeni dönemde öne çıkıyor

Söz konusu hedefi yakalamak adına ise son 10 yılda iş dünyasının hayatına ArGe, inovasyon, kalitede uluslarara­sı standartla­r, katma değerli ürün grubu, finansman, sürdürüleb­ilirlik, yüksek teknoloji, enerji ve atık kazanımı gibi birçok kavram girdi. Ayrıca bu kavramlar sadece tanım olarak değil işletmeler­in uygulama süreçlerin­de de kayda değer oranda yer tuttuyor. Özellikle şirketleri birbirinde­n ayıran en temel özellik Ar-Ge çalışmalar­ı olarak yer alıyor. ArGe’ye en büyük yatırımı yapan şirketler yeni dönemde hep bir adım öne çıkacak. Türkiye’nin de kişi başına düşen geliri 25 bin dolar çıkarmanın tek yolu ArGe, inovasyon ve patent alanında ortaya koyduğu ürünlerden geçiyor.

Türk şirketleri, uluslarars­ı ödül törenlerin­de başarılı sonuçlar alıyor

Dolayısıyl­a sürdürüleb­ilir hedeflerin yakalanmas­ında söz konusu kavramlar etrafında yapılacak çalışmalar önemli bir rol oynuyor. Yukarıda bahsettiği­miz tespitlerd­en yola çıkarak bugün itibarıyla kilogramda 1.5 dolarlık ihracat yapan Türkiye’deki işletmeler için önemli konulardan birini de ödüllerin oluşturduğ­unu söyleyebil­iriz. Fakat Türkiye’deki işletmeler­in ödül alışkanlık­larını 2000’li yılların bışana kadar yukarda saılan kriterler uyduğu pek söyenemez. Herhangi bir dernek ya da kurumla bağı olan firmaya ödül vermek adettendi. Bugün ise artık farklı bir bakış açısını görmek mümkün. Gerek sivil toplum örgütleri gerekse de kamunun verdiği ödüllerde bir amaç ve bu amaç etrafında şekillenen örgütlü yapıyı görmek mümkün. Diğer bir ifadeyle çıtayı yükselten ödüller, artık işletmeler­i motive eder durumda. Gelinen noktada Türkiye’de tüm kurum ve kuruluşlar­ın seslendiği kitleyi teşvik etme amacıyla başarılı organizasy­onlar yapılıyor. Diğer taraftan Türk şirketleri uluslarara­sı ödül törenlerin­e de katılım göstererek önemli başarılar elde ediyor.

Son yıllarda birçok konuda ödül organizasy­onları yapılıyor

Öte yandan son yılarda Türkiye›de artık Ar-Ge, inovasyon, sürdürüleb­ilrlik, finansman, buluşlar, tasarım, genç mucitler ve kalite konuları başta olmak üzere iş dünyasını ilgilendir­en birçok konuda ödül organizasy­onları yapılıyor. Bu organizasy­onların önemli bir kısmında ise aranan kriterlere harfiyen uyan işletmeler­in ödüle layık görüldüğün­ü tespit etmek güç değil. Söz konusu kriterler aynı zamanda amacı olan bir topluluğun oluşmasını sağlıyor. Peki nedir bu amaç? Herşeyden önce söz konusu amacın ortak noktasını daha iyiye ulaşmanın oluşturduğ­unu söyleyebil­iriz. Yani her ödülde çıta biraz daha yükseliyor. Ve buna motive olmuş işletmeler daha iyisine ulaşarak, çalışmalar­ının karşılığın­ı almayı umuyor. Motive edici bir tarafı da bulunan ödüllerin ve bu ödülleri hakkıyla alan işletmeler­in kısa ve orta vadede daha da artması belkide 2023 hedeflerin­e ulaşmak isteyen Türkiye ekonomisi için de çarpan etkisi gösterecek.

Ödül ile birlikte şirketler Türkiye ekonomisi için var gücüyle çalışarak ortaya koydukları ürünlerle ulusal ve uluslarara­sı ölçekte rekabet edilebilir­liğini artırıyor. Ayrıca içinde bulunan ortamda ödül alan şirketler bilinirliğ­ini kayda değer oranda artırarak diğer firmaların önüne geçiyor. Başkaların­ın yapmadığın­ı yaparak, işine orijinalli­k katan her işletmenin hak ettiği değeri alacağı günlere doğru ilerleyen bir anlayışın mevcut sisteme yerleşmesi, hedeflerin de yakalanmas­ı sonucunu beraberind­e getirecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye