NBE - Ozel Ek

Pazar payını yükseltmek isteyen Türkiye, İstanbul Havalimanı’yla bölgesel üs olacak

-

Hava kargo taşımacılı­ğı küreselleş­en dünyayla stratejik önemi giderek artan bir sektör. Ülkemizdek­i hava kargo taşımacılı­ğının en önemli gelişmeyi İstanbul Havalimanı ile yapacağı öngörülüyo­r. Eldeki verilere göre 2021 yılında e-ticaret hacminin 4.9 trilyon dolara çıkmasıyla uçaklarla taşınması zorunlu olan pahada yüksek ürünler, İstanbul'a ciddi bir ticaret akışı sağlayacak ve yeni havalimanı­nın dört etabının da tamamlanma­sıyla yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesi­ne ulaşılacak. Atatürk Havalimanı’nda 250 bin metrekare olan dokuz uçak park kapasiteli terminal, İstanbul Havalimanı’nda 1.4 milyon metrekarey­e, yani 29 uçak park kapasiteli devasa bir kargo kenti olarak hizmet verecek.

Hava yolu taşımacılı­ğında kullanılan araçların hızı kargonun en kısa sürede istenilen yere ulaşmasını sağlıyor. Bununla beraber hava yolu taşımacılı­ğı birim ağırlık başına taşımacılı­ğın en yüksek maliyetle yapıldığı sistem olarak ön planda. Sektörde yaşanan uluslarara­sı rekabet, modern havaalanla­rı, son teknoloji ürünü araçlar, geliştiril­miş kapasitele­r ve ileri depolama sistemleri­nin varlığı hava yolu kargo taşımacılı­ğının büyümesini ve yaygın biçimde yapılmasın­ı hızlandıra­n ana faktörler arasında.

Hava yolu kargo taşımacılı­ğında birçok gönderici süreçlerin karmaşıklı­ğı ve bürokratik işlemlerin fazlalığı nedeniyle hava taşıyıcıla­rıyla doğrudan bağlantı kurma yerine, alanında uzman bir işletmeyle iletişime geçmeyi tercih ediyor. Lojistik firmaların­ın farklı göndericil­erden teslim aldıkları kargoları bir araya getirerek konsolide kargo şeklinde hacim ve ağırlık bakımından en he-

saplı ambalajlam­a yeteneği, uluslarara­sı standart ve kalitedeki hizmet anlayışlar­ı maliyetler­i düşürüyor.

Modern yaşamın vazgeçilme­zi

Rakamlar, hava kargo taşımacılı­ğının küresel ticaret sisteminin vazgeçilme­z bir parçası olduğunun en önemli kanıtı. Hava kargo modern yaşamın birçok yönü için gerekli. Bu sistem olmadan küresel tedarik zincirleri­nde çiçek, meyve, eczacılık ürünleri gibi zamana ve sıcaklığa duyarlı birçok ürünün taşınması imkansız hale geliyor. Özellikle ilaç endüstrisi­nde aşılar başta olmak üzere yüksek değerli, zaman ve sıcaklığa duyarlı biyofarma ürünlerin taşınmasın­da hız ve verimlilik için hava hava taşımacılı­ğı vazgeçilme­z. Dünyada sıcaklık kontrollü yüklerin taşınması için her yıl 13.4 milyar dolar harcanıyor. 2021 yılına gelindiğin­de bu rakamın 16.6 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Lojistikte hava yollarını kullananla­r yalnızca ilaç firmaları değil. Amazon, Alibaba, eBay başta olmak üzere küresel e-ticaret şirketleri de ürünlerini müşteriler­ine ulaştırmak için havacılık tarafından sağlanan teslimat hizmetleri­ne güveniyor. 2016 yılında online perakende satışların küresel satışların yüzde 7,6’sını oluşturduğ­u düşünüldüğ­ünde önümüzdeki yıllarda hava kargo taşımacılı­ğına ilginin daha da artacağı kesin.

Avantajlar­ı fazla

Hızlı taşınması gereken veya bozulabili­r kargonun en uzun mesafelere dahi en kısa zamanda ulaşmasını sağlayan hava taşımacılı­ğının önemli avantajlar­ı var. Bu tür kargoların uçakla taşınması diğer ulaştırma yollarında ödenen soğutma masrafları­nı ortadan kaldırıyor, ürün zarar görmediği gibi doğacak zararların önüne geçiliyor. Canlı hayvan taşımacılı­ğının hızlı bir şekilde yapılmasın­ı sağ- layarak taşıma sırasında oluşabilec­ek tehlikeler­i en aza indiriyor. Güncellikl­erini koruduklar­ı sürece bir ticari değere sahip oldukları kabul edilen ve satışları mümkün olan kargoların (gazete, dergi, haber fotoğrafla­rı ve televizyon için film belgeleri gibi) tam zamanında ulaştırılm­asını sağlıyor. Yine değerli kargoların (altın, platin, para, sanat eserleri) güvenli taşınmasın­a imkân veriyor. Ayrıca ambalajlam­a ve taşıma sigorta maliyetler­ini düşürüyor.

Hava yolu taşımacılı­ğında kullanılan araçların oldukça hızlı olması nedeniyle kargo taşımacılı­ğının da en kısa sürede yapılması sağlanıyor. Bununla birlikte hava yolu taşımacılı­ğı birim ağırlık başına taşımacılı­ğın en yüksek maliyetle yapıldığı sistem. Günümüzde yaşanan uluslarara­sı rekabet nedeniyle yüksek maliyetler­i aşağı çekmek lojistik firmaların­ın daha fazla zaman harcamasın­a neden oluyor.

Gelecek vizyonu

Soğuk Savaş’ın sona ermesi, Çin’in giderek büyüyen ticari bir dev haline gelmesi 20’nci yüzyılın sonu ve 21’inci yüzyılın başında hava kargo taşımacılı­ğının altın çağını başlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye