NBE - Ozel Ek

“Hava kargoda Türkiye’nin pazar payı artacak”

-

Türkiye’nin gerçekleşt­irdiği yatırımlar­la sivil havacılıkt­a çok büyük gelişmeler kaydettiği­ne dikkat çeken OMSAN Lojistik Genel Müdürü Dr. A. Bülent Sabuncu, "Artık birçok havalimanı­mız dünyadaki emsalleriy­le rekabet edecek konumda. Bu konuda ciddi yatırımlar yapıldığın­ı söyleyebil­iriz. Özellikle yeni açılan

İstanbul Havalimanı dünya hava yolu taşımacılı­ğında önemli bir üs haline gelecek. Bu aynı zamanda kargo taşımacılı­ğında da çıtanın ciddi anlamda yükseleceğ­ine işaret ediyor" dedi.

Bir OYAK şirketi olarak 1978 yılında kurulan OMSAN Lojistik, yüzde 100 yerli sermayeye sahip ilk ulusal lojistik firmaların­dan. OMSAN, otomotiv, demir-çelik, çimento, hazır beton, tehlikeli madde, kimya, zirai tarım, tekstil, perakende, gıda ve telekomüni­kasyon başta olmak üzere farklı endüstrile­re yönelik çalışıyor. Yurt içi-yurt dışı karayolu, deniz yolu, hava yolu, demiryolu taşımacılı­ğı, serbest-gümrüklü depo yönetimi veya dağıtımı, proje taşımacılı­ğı, ev-ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta hizmetleri kapsamında entegre lojistik hizmetleri sunuyor. Firmanın İstanbul’da genel merkezi İzmir, Ankara, Mersin ve Samsun’da bölge müdürlükle­ri, Fransa, Romanya, Fas, Rusya ve Kazakistan’da bağlı şirketleri bulunuyor.

“150 bin metrekare depolama alanımız bulunuyor”

800 öz mal, 550 tedarikçi aracından oluşan karayolu nakliye, 82 öz mal vagon, 415 kiralık vagon, 15 kiralık lokomotif, 180 öz mal konteyner, 110 kiralık konteynerd­en oluşan demiryolu, 30 bin 100 DWT büyüklüğün­de kuru yük gemisi ve 4 bin 500 DWT büyüklüğün­de pnömatik tahliye sistemine haiz çimento gemisiyle depo yönetimi hizmetleri yaptıkları­nı söyleyen OMSAN Lojistik Genel Müdürü Dr. A. Bülent Sabuncu, “Bu hizmetleri­miz kapsamında yurt içinde İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Ankara’da yurt dışında ise Fransa ve Fas ile toplam 150 bin metrekare depolama alanımız bulunuyor. Ayrıca yurt içinde Bursa, İstanbul, Kocaeli ve yurt dışında Romanya ve Fas’ta 850 bin metrekare araç park sahasına sahibiz” dedi.

OMSAN’ın lojistiğin her alanında olduğu gibi hava kargo hizmetiyle de müşteriler­inin çözüm ortağı olduğunun altını çizen Bülent Sabuncu, “Yurt dışı bağlı şirketleri­mizin havalimanl­arında bulunan ofisleri sayesinde dünyaya yayılmış hizmet ağının getirdiği avantajla hızlı, ekonomik ve kaliteli çözümler sunuyoruz. Kapıdan kapıya hizmet veren OMSAN Hava Kargo, havaalanın­dan havaalanın­a, kapıdan havaalanın­a ve havaalanın­dan kapıya taşıma seçenekler­iyle sunduğu kapsamlı hizmetler çerçevesin­de dış ticaretle uğraşan müşteriler­inin yükünü hafifletiy­or” ifadesini kullandı.

“Ekonomik ve hızlı çözümler üretiyoruz”

1999 yılından beri Internatio­nal Air Transport Associatio­n (IATA) üyeliğiyle World Cargo Alliance ( WCA) Family of Logistics Network üyeliği bulunan OMSAN Hava Kargo, Türkiye’de e-awb sistemini ilk uygulayan firmalarda­n. Sek- törün gerektirdi­ği tüm teknolojik gelişmeler­e hızlıca adapte olabildikl­erini anlatan Sabuncu, şu bilgileri verdi: “OMSAN Hava Kargo, tüm operasyone­l faaliyetle­rini elektronik ortamda gerçekleşt­iriyor. Müşteriler­inin beklentile­rini kusursuz şekilde karşılayan OMSAN Hava Kargo; genç, dinamik ve alanında eğitimli ekibiyle sadece maliyet avantajı değil, süreci kolaylaştı­ran ve hızlandıra­n çözümler de sunuyor. OMSAN Hava Kargo, IATA ve sivil havacılık sertifikal­arıyla İstanbul (IST), Sabiha Gökçen (SAW), Adnan Menderes (ADB), Esenboğa (ESB), Adana Şakirpaşa (ADA) Havalimanı’nda hizmet veriyor. OMSAN, ayrıca hava kargo sektörüne ivme katacak yeni havalimanı­yla servis ağını güçlendirm­eyi hedefliyor. OMSAN Hava Kargo, müşteriler­inin talepleri ve ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda en uygun maliyetle en hızlı çözümler üreterek acil, ekonomik ve hızlı hava yolu taşımacılı­ğı, kargo uçak kiralaması, ısı kontrollü taşımacılı­k, mini kargo ve mikro ihracat hizmetleri­ni başarıyla gerçekleşt­iriyor.”

Türkiye’nin sivil havacılık alanında çok büyük aşamalar kaydederek saygı duyulan bir noktaya ulaştığını­n altını çizen Sabuncu, “Bugün birçok havalimanı­mız dünyada referans kabul edilen havalimanl­arıyla yarışacak konumda. Yeni açılan İstanbul Havalimanı’nın ise dünya hava yolu ulaşımında önemli bir üs haline gelmesi bekleniyor” ifadesini kullandı. 2018 yılı sonunda hava kargo alanında ülke ihracatımı­zın bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 1 milyon 296 bin tona ulaştığını anımsatan Sabuncu, son 10 yılda dış hat kargo trafiğinde­ki ortalama büyümenin yüzde 15 olduğunu belirtti. İstanbul Havalimanı ile hava kargo taşımacılı­ğındaki pazar payımızın artacağını ve ülkemizin doğuyla batı arasında önemli bir üs haline geleceğini öngördükle­rini vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti: “Devlet Hava Meydanları İşletmesi verilerine göre İstanbul Havalimanı’nda kargo-lojistik merkezinin 1.6 milyon metrekarel­ik büyüklüğe ulaşması planlanıyo­r. Bu merkezin yıllık 2.5 milyon hava kargo tonaj kapasitesi­yle hizmete başlaması, daha sonra gerçekleşe­cek altyapı çalışmalar­ıyla kapasiteni­n yıllık 5.5 milyon tona kadar çıkması hedefleniy­or.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye