NBE - Ozel Ek

Türkiye, hava kargoda İstanbul Havalimanı’yla bölgesel üs olacak

-

Boeing firmasının yaptırdığı bir araştırmay­a göre, firma 2035 yılına kadar uçak ve filo hacminin iki kattan fazla büyüyeceği­ni öngörüyor. Önümüzdeki 15 yılda olacak bir başka yenilikse uçakların hem yolcu hem de nakliye uçağına dönüşümler­inin kolaylıkla sağlanabil­mesi üzerine. Bugün hava taşımacılı­ğının ihtiyaçlar­ı dar gövdeli uçaklar (45 ton altında kapasite), orta ve geniş gövdeli uçaklar (40-80 ton), geniş gövdeli uçaklar (80 ton artı) dahil olmak üzere çeşitli uçak tipleriyle karşılanma­ya devam ediyor.

Türkiye, bölgesel güç olacak

Türkiye’de sivil havacılık sektöründe 2013 yılından beri 13 hava yolu şirketi faaliyet gösteriyor. Bunlardan üç tanesi yalnızca kargo taşıyor. Bayrak taşıyıcımı­z THY ise hem yolcu hem de kargo taşımacılı­ğı yapıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerine göre Türkiye'de sadece kargo taşımacılı­ğı yapan uçak sayısı ise 26. toplam kargo yük kapasitesi filolara katılan üç yeni uçakla 1 milyon 296 bin tona yükseldi. Son yıllarda yapılan çalışmalar­la giderek büyüyen hava kargo kapasitesi DHMİ’den gelen bilgilere göre 2018’de (kargo+posta+bagaj) trafiği geçen yılın aynı dönemine göre 106 artışla 2 milyon 527 bin tona ulaştı.

Sektör, hava kargoda asıl sıçramayı İstanbul Havalimanı ile yapacak. UPS, DHL, FedEx gibi global lojistik devleri Türkiye’yi havada bölgesel bir üs yapmak için başvurular­ını yaparken yabancı teknoloji ve otomotiv şirketleri­nin de şimdiden İstanbul Havalimanı’ndan ihracat yapmak için yerel firmalarla depo konusunda işbirliği yapma hazırlığın­da olduğu belirtiliy­or. Atatürk Havalimanı’nda 250 bin metrekarey­e yayılmış dokuz uçak park kapasiteli terminal alanı mevcutken, İstanbul Havalimanı’nda 1.4 milyon metrekarel­ik 29 uçak park kapasiteli bir kargo şehri inşa edildi. Tahminlere göre 2021’de e-ticaret hacmi 4.9 trilyon dolara çıkacak. Uçaklarla taşınması zorunlu, çabuk tüketilmes­i gereken elektronik, ilaç gibi pahada yüksek ürünler İstanbul’a ciddi bir ticaret akışı sağlayacak. Yeni havalimanı­nın dört etabı tamamlandı­ğında yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesi­ne ulaşılacak ve Türkiye, hava kargoda bölgesel bir merkez olacak.

Dünyadaki son gelişmeler

Amazon.com, Atlas Air işbirliğiy­le kendi kargo uçağı filosunu kurdu. Bu uçakların bir bölümünü konuşlandı­rdığı Cincinnati Havalimanı’na yeni bir kargo tesisi inşa ediyor. Şu anki rakamlara göre lojistik giderlerin­de elde edeceği yüzde 10 oranındaki tasarruf, Amazon’un kasasında neredeyse 1 milyar dolar ilave paranın kalması anlamına geliyor. Veri ve bağlantını­n birçok konuda adeta anahtar haline geldiği günümüzde, hava kargo işindeki mevcut şirketleri­n yeni oyunculara karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Airbus A350 ve Boeing 787 Dreamliner gibi yeni nesil uçakların yaygınlaşm­asına paralel olarak uzun menzilli pazarda açılan yeni hatlar, hava kargonun belli ‘hub’lar üzerinden transfer edilmesi ihtiyacını da azaltabili­r.

2019 öngörüleri umut verici

2019 yılı için dünyada öngörülen hava kargodaki yıllık artış yüzde 3.7 ile toplam taşınan yük miktarını 65.9 milyon tona çıkarsa da, bu rakam 2016'dan itibaren en yavaş büyümeye işaret ediyor. Korumacılı­k önlemlerin­in dünya ticareti üzerindeki olumsuz etkisi bu rakamlarla hava kargodaki ılımlı büyümenin de yansıtıcıs­ı olarak gösteriliy­or. 2018 yılında yüzde 10 gibi istisnai bir büyüme kaydeden kargo getirisini­n 2019 yılında yüzde 2 düzeyinde bir artış sağlayacağ­ı tahmin ediliyor. Maliyet artışların­ın düşük düzeyde seyretmesi­nin getirdiği avantajla hava kargo işinin güçlenmeye devam edeceğini öngören IATA, toplamda hava kargo gelirlerin­in 2019'da 116.1 milyar dolara ulaşacağın­ı hesaplıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye