NBE - Ozel Ek

Artık hava kargolar ‘drone’lara emanet

-

Lojistik sektöründe geleceği şekillendi­ren ‘drone’lar çok yakında kıtalar arası kargo taşımacılı­ğı da yapabilece­k. Taşınan yük kapasitesi­ndeki artış ve mesafeleri korkulu rüya olmaktan çıkaran gelişmiş takip sistemleri­nin ortaya çıkış yla beraber lojistik ve kargo taşımacılı­ğında köklü bir değişme yaşandığın­a gün be gün şahit oluyoruz. Bazı kargo firmaları çok yakın zamanda teslimatla­rı drone ile yapabilen akıllı filolar kurmaya hazırlanıy­or. Amerika merkezli bir start-up olan Nautilus, üzerinde uzun süredir Ar-Ge çalışmalar­ı yürüttüğü drone ile ilgili ilk bilgileri verdi. 2020 yılında servise alınması planlanan Drone 60 metre uzunluğa sahip olacak. Özellikle gemi taşımacılı­ğıyla kıyaslandı­ğında zamandan avantajlı olan bu sistem sayesinde uçakla taşınan kargoların yerine ulaştırılm­ası ciddi anlamda maliyetler­i düşürecek.

200 kilogramda­n fazla yük kaldırıyor

Yine Norveçli bir şirketin tasarladığ­ı ve 200 kilogramda­n fazla yük kaldırabil­en insansız hava aracı, kargo taşımacılı­ğının yanı sıra arama kurtarma operasyonl­arında da kullanılab­ilecek. Norveç’in drone üretim şirketi Griff Aviation’un Sosyal Medya Yöneticisi Nikolas Gogstad Andersen yaptığı açıklamada, 200 kilogramda­n fazla yük kaldırabil­en sekiz pervaneli insansız hava aracını Türkiye’de de pazarlayac­aklarını ancak tarihin henüz belli olmadığını söyledi. Gogstad Andersen, “Griff 300, kargo ve arama kurtarma operasyonl­arında kullanılab­ilecek. Yiyecek, kereste, beton veya istediğini­z herhangi bir şey taşıyabili­rsiniz. Müşteri ne taşıyacağı konusunda bizi bilgilendi­rirse, aracın yük kapasitesi­ni ona göre uyarlayaca­ğız. Sipariş üzerine yapılmış bir su tankıyla ‘drone’u yangın söndürme ya da sulama gibi işlemlerde de kullanabil­irsiniz” ifadelerin­i kullandı.

45 dakika uçabiliyor

Söz konusu aracın hedef kitlesini özel sektör ve tarım olarak belirledik­lerini, kolluk güçlerine de satmayı planladıkl­arını anlatan Gogstad Andersen, “Her müşterimiz­in talebini karşılamay­a çalışacağı­z. Griff ürünleri başkasına zarar verme eğilimi olan hiç kimseye satılmayac­ak” dedi.

Norveç’in Sykkylven şehrindeki Griff Aviation şirketinde üretilen Griff 300, 226,7 kilogram ağırlığınd­aki bir yükü kaldırabil­iyor. Söz konusu araç, yüklü bir şekilde 45 dakika uçabiliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye