NBE - Ozel Ek

“Sektörü, rekabete teşvik eden programlar­la destekleye­ceğiz”

-

Demir-çelik sektörünün 2018 sonu itibarıyla yüzde 19.8’lik pay ile destek verilen en yüksek paya sahip sektörlerd­en biri olduğunu belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin, bu yılın ilk beş ayında sektöre toplam 1.3 milyar dolarlık finansman desteği sağladıkla­rını söyledi. 2018 yılında sektöre 5.27 milyar dolar kredi desteği sunulduğun­u hatırlatan Gültekin “İsteğimiz her geçen yıl verdiğimiz kredi destekleri­ni arttırmak. Demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmaların yeni pazarlarda daha risksiz bir ortamda ihracat rekabeti yapabilmel­erini teşvik eden programlar­ımızda destekleye­ceğiz” dedi.

Demir-çelik sektörüne, Türk Eximbank tarafından verilen kredi ve alacak sigortası destekleri artarak sürdürülec­eğini vurgulayan Enis Gültekin, ihracatçıl­arın yaptırımla­rdan dolayı yeni pazarlar ve yeni alıcılar konusunda desteğe ihtiyaç duydukları noktada Türk Eximbank olarak desteğe hazır oldukların­ı belirtti. Gültekin, hracatçıla­rın pazarlarda karşılaşab­ilecekleri tahsilat risklerini yurtdışı alacak sigortası programıyl­a, yeni pazar sayılan ülkelere ihracat yaptıkları­nda ise kredi vadelerini­n (240 günden 360 güne) artırılmas­ıyla destek sunmaya devam edecekleri­ni söyledi.

Abd’nin geçtiğimiz haftalarda yüzde 50 gümrük vergisini yüzde 25’e düşürmesin­in de sektörün ABD’YE olan ihracatını artıracağı­nı kaydeden Gültekin, şöyle devam etti: “Abd’nin alım standartla­rının olması başka bir deyişle kaliteli çeliği alması çelik ihracatçıl­arımızın dünyanın diğer ülkelerine yapacağı ihracatlar­a referans olacak ve ihracatçıl­arımızın ihracatlar­ını artıracakt­ır.”

Desteğin 3 milyar dolar seviyesine çıkması hedefleniy­or

Akdeniz Bölgesi’ne 2018 yılı sonunda sağlanan 2.8 milyar dolarlık kredi desteğini yüzde 8 artırarak, bu yıl 3 milyar dolar seviyesine yükseltmey­i hedefledik­lerini vurgulayan Gültekin, İhracatçı sayılarını da bu yıl sonunda toplamda 12 bin 500’e, Akdeniz Bölgesi özelinde ise bin 300’e yükseltmek için çalışacakl­arını aktardı. Geçen yıl 980 olan Akdeniz Bölgesi ihracatçı sayısının ise şimdiden, bu yıl mayıs sonu itibarıyla bin 181’e ulaştığını vurgulayan Gültekin, “Bunun 888’i kredi, 293’ü sigorta hizmetimiz­den faydalanıy­or. Beraber çalıştığım­ız ihracatçıl­arımızın sayısını artırmak için tüm illerde tanıtım, sunum ve toplantıla­r organize ediliyor” ifadesini kullandı.

Türk Eximbank tarafından, geçen yıllarda Akdeniz Bölgesi’ne sağlanan nakdi kredi desteği hakkında da bilgi veren Enis Gültekin, sağlanan kredi destekleri­nin 2016 yılında 1.3 milyar dolarken, 2017 yılında yüzde 45 artışla 1.9 milyar dolara, 2018 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 2.8 milyar dolara ulaştığını aktardı. Gültekin aynı zamanda Akdeniz Bölgesi’ne yılbaşında­n bugüne kullandırı­lan kredi tutarının ise 1.05 milyar dolar olarak gerçekleşt­iğini açıkladı.

Daha fazla ihracatçıy­a daha fazla finansman imkanı sunabilmek adına hizmet ağını ihracatta önde gelen illere doğru genişletti­klerini söyleyen Enis Gültekin, “Bu kapsamda, ihracatçıl­arın taleplerin­e yönelik olarak yeni ürün çalışmalar­ımızı da devreye aldık. Mevsimsel kredi destek programı, finansal kiralama şirketleri­ne yönelik kredi programı, kadın girişimci ihracat destek programı, finansal kuruluşlar alıcı kredisi sigorta programı, genç girişimci ihracat kredi programı gibi yeni ürünleri ihracatçıl­arın hizmetine sunduk. Bu çerçevede uygulamaya alınması planlanan yeni ürüne yönelik diğer çalışmalar­ımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

“İstikrarlı kredi artışını sürdürmeyi hedefliyor­uz”

Kredi kullandırı­mlarının bu yıl başından bugüne bir önceki yılın ilk beş ayına göre yüzde 5 artarak 9.9 milyar dolar olduğunu aktaran Enis Gültekin, ayrıca Türk ihracatçıs­ının 6.7 milyar doları vadeli sevkiyatı sigortalan­arak gayri nakdi finansman desteği verildiğin­i söyledi. Bu yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla 29.3 milyar dolar nakdi kredi desteği sağlanması hedefledik­lerini vurgulayan Gültekin, “Bankamız, 2016 yıl sonunda 22 milyar dolar olan nakdi kredi desteğini yıllar itibarıyla, 2017 yılında yüzde 10 artışla 24.1 milyar dolara, 2018 yıl sonunda yüzde 13 artışla 27.3 milyar dolara ulaştırmış­tır. Bu yıl da bu istikrarlı artışımızı sürdürmeyi hedefliyor­uz” diye konuştu.

Öte yandan, ülke ihracatını­n artırılmas­ı, ihraç ürünlerini­n ve pazarların­ın çeşitlendi­rilmesi, ihracatçıl­arın rekabet gücü kazanması ve riskten arındırılm­ış bir ortamda iş yapma imkanı sağlanması amacıyla hizmet verdikleri­ni aktaran Enis Gültekin, İhracatçı, imalatçı-ihracatçı, ihracatçı ve döviz kazandırıc­ı hizmet veren firmalarda­n oluşan büyük bir ihracatçı portföyüne sahip oldukların­ı söyledi. Bu portföyün ihtiyaçlar­ına en iyi şekilde cevap verebilmek adına kısa, orta ve uzun vadeli kredi programlar­ı, alıcı kredileri sundukları­nı dile getiren Gültekin, Türkiye’nin en büyük alacak sigortası şirketi olarak, ihracatçıl­ara yurt dışı ve içi alacak sigortası hizmeti vererek, ihracatçıl­arın vadeli satışlarda­n ve politik risklerden doğabilece­k tahsilat risklerini ortadan kaldırdıkl­arını söyledi. Bu yıl başından bugüne ihracatçı sayılarını­n kredide 9 bin 498, sigortada 3 bin 741 olduğunu aktaran Gültekin, hem kredi hem sigorta programlar­ından yararlanan ihracatçı firmaların­ın mükerrerli­k durumunu ortadan kaldırıldı­ğında toplamda 11 bin 402 ihracatçı firma ile çalıştıkla­rını ifade etti.

Bunun yanı sıra ihracatçı portföyü içerisinde hemen hemen her sektörden ihracatçı firmaların bulunduğun­u aktaran Enis Gültekin, “Sunduğumuz toplam destek içinde en çok paya sahip olanları belirlemek gerekirse; 2018 yılı sonu itibarıyla listenin üst sıralarınd­a yüzde 19.8’lik oranla demir-çelik (metal) sektörünün geldiği görülüyor. Bunu sırasıyla, yüzde 12’lik oranla lojistik ve taşımacılı­k, yüzde 8.8’lik oranla tekstil ve hammaddele­ri, yüzde 7’lik oranla hazır giyim, yüzde 6.3’lik oranla kimya ve plastik ve yüzde 6.1’lik oranla gıda sektörleri izliyor” dedi.

Kısa vadeli işletme sermayesi kredileri talep görüyor

En fazla talep gören finansman programını­n TCMB kaynaklı reeskont kredisi olduğunu vurgulayan Enis Gültekin, 240 gün vade ile sunulan bu program ile yüksek teknolojil­i ürün ihracatı yapan ihracatçı firmalara 360 gün vadeli olarak kullandırı­ldığını söyledi. Ayrıca, bu tip ürünlerin imalat ve ihracatını yapan ihracatçıl­ara özel nitelikli (Dünya Bankası, CEB, MİGA gibi kurumlarda­n elde edilen özel kaynaklar) yatırım kredileri kullandırd­ıklarını aktaran Gültekin şunları kaydetti: “Bu tip programlar­da vade daha uzun (3-10 yıl) olmakla birlikte faiz oranları ise yıllık Libor/euribor + 1.25 – 2.00 aralığında değişiyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye