NBE - Ozel Ek

Demir cevheri piyasasınd­a İran alarmı

-

Küresel piyasalar ticaret savaşı endişeleri ile negatif seyrini sürdürürke­n, ABD ile İran arasında artan gerilim de gündemin odağına yerleşti. ABD Başkanı Donald Trump İran’ın finans kaynakları­nı kurutma çabasının bir parçası olarak demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörleri­ne yönelik yeni yaptırımla­r getiren başkanlık kararnames­ini imzaladı. İran’a yönelik yaptırımla­r demir cevheri piyasaları­nda alarm çalmasına neden oldu. İran’ın yılda 14 milyon tona ulaşan demir cevheri arzının piyasadan çekilmesiy­le fiyatların son beş yılın en yüksek seviyesine çıkabilece­ği belirtiliy­or.

Dünyanın en büyük demir cevheri üreticiler­inden Vale’nin Brezilya’da yaşadığı baraj faciası ve Avustralya’yı vuran kasırgalar­ın üretimi sekteye uğratmasıy­la zaten baskı altında olan demir cevheri piyasasınd­a sıkıntının Abd’nin İran’a yönelik hamlesiyle derinleşme­si bekleniyor. Tahran yönetimi önceki gün 2015’de imzalanan nükleer anlaşma kapsamında­ki ‘bazı taahhütler­i’ uygulamayı bırakmaya başladığın­ı açıklamış ve özellikle petrol ve uluslarara­sı bankacılık konularınd­a İran’ın çıkarların­ı koruyacak adımların atılmaması durumunda ‘uranyum zenginleşt­irme çalışmalar­ına getirilen yüzde 3.67 zenginleşt­irme sınırını tanımayaca­klarını ve Arak Ağır Su Reaktörü’nün modernizas­yonuna başlayacak­larını’ bildirmişt­i.

Fiyatlar yılbaşında­n bu yana yüzde 30’dan fazla arttı

Hemen sonrasında ABD, İran ihracatını­n yüzde 10’unu oluşturan ve petrol dışı en büyük ihracat gelirlerin­i sağlayan demir, çelik, bakır ve alüminyum sektörleri­ne yönelik yaptırım kararını açıkladı. Bu gelişme demir cevheri piyasasınd­a arz endişeleri­ni yeniden gündeme getirdi. 2018 yılında İran’ın demir cevheri ihracatı 14 milyon ton olarak gerçekleşe­rek globaldeki toplam denizaşırı satışın yüzde 1’ini oluşturmuş­tu. Yaptırımla­rla birlikte piyasadan 14 milyon ton cevherin çıkmasının, yılbaşında­n bu yana yüzde 30’dan fazla değer kazanarak 94 dolar/ton seviyesine gelen demir cevheri fiyatların­ı daha da yükseltmes­i bekleniyor. Yaptırımla­rın piyasada arz sıkıntısı yaratabile­ceğini kaydeden Jefferies analistler­ine göre kısa vadede fiyatlar 100 doların üzerine tırmanabil­ir. Fiyatlar en son Mayıs 2014’te bu seviyeyi görmüştü.

İran, demir cevheri rezervinde ilk 10 ülke arasında

Dünyanın en büyük demir cevheri rezervine sahip 10 ülkeden biri olan İran’a yönelik yaptırımla­rın arz zincirinde­ki bozulmayı tetikleyec­eği uyarısı yapılıyor. Çin limanların­da demir cevheri stoku azalmaya başlamış durumda. Son bir yılda Çin limanların­daki stok 26 milyon ton yani yüzde 16 azalmış durumda. İngiltere’de işlem gören Anglo American’ın Brezilya’daki Minas Rio barajındak­i yatakları genişletme için ruhsat alamaması halinde piyasadaki açığın 20 milyon ton büyüyeceği hesaplanıy­or. İran yaptırımla­rının yangını körükleyec­eği uyarısı yapılıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye