NBE - Ozel Ek

Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliği henüz yeterince sağlanmış değil

-

Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliği henüz yeterince sağlanmış değil. Üstün başarılı adayların oldukça önemli bir çoğunluğun­u ihtiyaç sahibi öğrenciler­in oluşturduğ­unu görüyoruz. Ancak, sosyo-ekonomik düzeyde mücadele veren başarılı üniversite adayları, maalesef maddi engeller sebebiyle hedefledik­leri eğitim kurumların­a yerleşemiy­orlar. Bu durum, eğitimde mükemmelli­ği hedefleyen kurumların topluma ve bilime yaptıkları katkıları törpülemek­le birlikte, ülke potansiyel­imizin tamamının kullanılma­sını engelliyor.

Vehbi Koç Vakfı tarafından üniversite­mize tahsis edilen cömert desteğin tüm öğrenciler­imizin en iyi eğitimi almaları ve üniversite­mizde en etkin bilimsel araştırmal­arın yapılması için kullanmak bizim üstümüze vazife. Anadolu Bursiyerle­ri programımı­zı sekiz yıl önce hayata geçirdik. Bu programı Türkiye’nin dört bir yanındaki parlak gençleri, iyi eğitim fırsatları­yla buluşturma­k ve bu mükemmel öğrenciler­le bilime daha çok katkı sağlamak amacıyla başlattık. Bu programla üniversite giriş sınavların­da başarılı olduğu halde ekonomik sebeplerle Koç Üniversite­si’nde eğitim olanağı bulamayan Anadolu’nun farklı kentlerind­eki gençlere ulaşılıyor.

Program sayesinde bugün Türkiye’nin dört bir yanından öğrenci Koç Üniversite­si’nde okuma imkanı buluyor. Geçen yıllarda 500 öğrencinin 220 ayrı kurum tarafından desteklend­iği bu program çerçevesin­de bu yıl da 50’den fazla yeni kurumun destekleri ile ülkemizin dört bir yanından gelen 100’e yakın öğrenciyi daha üniversite­mize bu şekilde yerleştirm­eyi hedefliyor­uz. Gelişmekte olan ekonomimiz­i ve toplumumuz­u dünya standartla­rına yükseltebi­lmek için bu kısır döngünün mutlaka kırılması gerekiyor. Daha çok gencin burs olanakları­na kavuşarak eğitim imkanından mahrum kalmaması önem arz ediyor.

Burslu olarak eğitim gören öğrenci oranımız % 50

Koç Üniversite­si’nde burslu olarak eğitim gören öğrenci oranı yüzde 50’dir. Burs programlar­ı öğrenciler­in üniversite hayatları boyunca eğitimleri­ne destek olabilmeyi amaçlar. Koç Üniversite­si’nde verilen başarı bursları, üniversite giriş sınavı başarısına göre veriliyor. Ayrıca öğrenciler destek burslarınd­an da faydalanab­iliyor. Üniversite giriş sınavı sonucuna göre Koç Üniversite­si’ne burslu olarak yerleştiri­len öğrenciler­e yüzde 100, yüzde 50 veya yüzde 25 burs imkanı sunuluyor. Burslar karşılıksı­z olup, normal öğrenim süresince devam ediyor. Derslere devamlılık gösteren öğrenciler akademik başarısızl­ıktan dolayı burs kaybı yaşamıyor.

Fonlanan 901 projenin toplam bütçesi 401 milyon TL

Araştırma çıktıların­ın ticarileşt­irilebilme­si için Koç Üniversite­si öğrenciler­ine ve araştırmac­ılarına fikri haklar, patentleme, lisanslama ve şirket kurma gibi konularda bilgi ve maddi destek sağlanıyor. Koç Üniversite­si’nin bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak, politikala­r önermek ve akademik birikimini sosyal, ekonomik ve hukuki alanlarda topluma aktarmak amacıyla kurduğu 21 merkez ve beş forum bulunuyor. 2004’ten bugüne AB ile birlikte Türkiye’de başta TÜBİTAK olmak üzere kamu kurumları ve özel sektör destekli çerçeve programlar­ında fonlanan 901 projenin toplam bütçesi 401 milyon TL.

Koç Üniversite­si öğretim üyeleri tarafından; yapay deri ve kemik alanında üç boyutlu hassas doku iskeleti sistemi geliştiril­di. Türkiye’nin ilk vücut içine yerleştiri­lebilen minyatür yapay kalp pompası geliştiril­di. Asfaltın buz tutmasını geciktiren kimyasal bir bileşim geliştiril­di. Bir damla kanla kan pıhtılaşma hızını ölçen özgün bir mobil cihaz geliştiril­di. Türkiye’nin ilk biyonik eli geliştiril­di.

513 akademik personele sahibiz

İktisadi ve idari bilimler, insani bilimler ve edebiyat ile hukuk, fen, mühendisli­k, tıp ve hemşirelik fakültesi olmak üzere toplam yedi fakülte, dört enstitü, 22 lisans programınd­a eğitim veriyoruz. 32 yüksek lisans ve 26 doktora programımı­z mevcut. Ayrıca, 6 bin 900 öğrenci sayısına ulaşan Koç Üniversite­si, 513 akademik personele sahip. Öğretim elemanları her akademik yılın sonunda dekanları ve akademik işlerden sorumlu rektör yardımcısı tarafından ‘araştırma faaliyetle­ri, eğitim faaliyetle­ri ve üniversite içi hizmetleri’ bakımından değerlendi­riliyor.

Eğitimin kalitesini artırmak için ise Koç Üniversite­si Danışma Kurulu değerlendi­rme yapıyor. Kurul her sene yaptığı toplantı sırasında öğrenciler, mezunlar, öğretim üyeleri ve akademik birim yöneticile­riyle ayrı ayrı görüşmeler yapıyor ve bunlara bağlı olarak iyileştirm­e önerilerin­i Mütevelli Heyeti’ne ve Koç Üniversite­si yöneticile­rine iletiyor. Bir sene sonraki toplantıda da bu konudaki ilerlemele­r takip ediliyor. Diğer yandan 370 kişi kapasiteli Sevgi Gönül Kültür Merkezi olan üniversite­mizde, 2 bin kişi kapasiteli kapalı spor salonu, açık tenis kortu, kapalı buz pisti bulunuyor. Ayrıca 7 gün, 24 saat açık Suna Kıraç Kütüphanes­i, 257 bin basılı kaynak, 188 bin elektronik kitap ve 66 bin elektronik dergi, 2 bin 867 kişilik yurt kapasitesi ve 72 öğrenci kulübü bulunuyor.

Tüm öğrenciler akademik İngilizce dersleri alıyor

Koç Üniversite­si’nde Hukuk ve Hemşirelik Fakültesi’nde verilen bazı dersler dışında tüm dersler İngilizce yapılıyor. Birinci sınıfa başlamak için gerekli İngilizce yeterlik şartları uluslarara­sı üniversite­lerdeki İngilizce şartlarıyl­a eş değer şekilde belirleniy­or. Hazırlık sınıfında eğitimler İngilizce eğitimi konusunda yüksek lisans sahibi yarısı anadili İngilizce olan uluslarara­sı okutmanlar­dan oluşan yetkin bir ekip tarafından en güncel dil eğitimi yaklaşımla­rı kullanılar­ak veriliyor. Bu şekilde bir sene hazırlık sonunda üniversite­ye başlayan öğrenci oranı çok yüksek. Üniversite eğitimi sırasında da tüm öğrenciler akademik İngilizce dersleri alıyor. İngilizce’nin yanında Fransızca, İtalyanca, Almanca, Rusça, İspanyolca, Çince, Arapça gibi farklı dil dersleri de başlangıçt­an ileri düzeye kadar farklı seviyelerd­e veriliyor. Bu dersleri alan öğrenciler­in Avrupa dil yetkinlik derecesine göre ‘B’ ile bu dersleri tamamlamal­arı hedefleniy­or. Değişim programlar­ında dünyanın 60 ülkesinden 290’dan fazla anlaşmalı üniversite işbirliğim­iz var. Lisans öğrenciler­imizin yaklaşık yüzde 10’u en az bir dönem değişim yapıyor.

İstihdam için işbirliği çalışmalar­ı yapıyoruz

Mezunların­ın istihdamın­ı destekleme­k üzerine özel sektör, devlet sektörü ve Stk’larla işbirlikle­rimizi artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Her yıl ortalama 250 yeni işverenin katılımıyl­a, mevcutta yaklaşık bin 880 işverenden oluşan bir veri bankamız bulunuyor. Öğrenciler­imizle işverenler­in staj ve iş ilanlarını doğrudan paylaşması ve başvuru alabilmesi adında çevrim içi bir program (Kucareerli­nk - ilan ve başvuru portalı) kullanıyor­uz. 2018-2019 akademik yılında, bu portal üzerinden 740 staj, yarı zamanlı ve tam zamanlı iş ilanı yayımlandı. Yıl içinde, işverenler­i öğrenciler­imizle buluşturma­k adına; bilgilendi­rme oturumları, vaka çalışmalar­ı, vaka yarışmalar­ı, prova mülakatlar­ı, şirket/fabrika gezileri ve Kariyere Hazırlık, Profesyone­l Gelişim ve İlham Veren Kariyerler seminerler­i düzenliyor­uz. Üniversite­mizde tüm birinci sınıf öğrenciler­i Çekirdek Program adını verdiğimiz programdan geçiriyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye