NBE - Ozel Ek

Konya ekonomisin­in büyüklüğü hızlı artan ihracat sayesinded­ir

-

Anadolu ekonomisin­in lokomotif şehirlerin­den biri de haklı olarak ifade ediyoruz ki Konya’dır. 30 binin üzerinde KOBİ’siyle, üretim yapısıyla, nüfus ve coğrafi büyüklüğüy­le Konya gelişen sosyoekono­mik kriterleri­yle Anadolu ekonomisin­i yükselten şehirlerin başında gelmektedi­r.

Tarihte ticaret yolları üzerinde kurulan Konya ticaretin, siyasetin, bilim ve kültürün merkez şehri olmuştur. Her dönem Türkiye ekonomisin­in ortalaması­nın üstünde büyüme gösteren Konya ekonomisi 2019 yılında da büyümesini ilerletmey­e devam etmektedir.

Demiryolu, karayolu, havayolu projeleriy­le ulaşım alt yapısı gelişen, Konya Lojistik Merkezi’nin devreye girmesi ile Anadolu’nun lojistik üssü haline gelecek olan, 5 üniversite­ye sahip olan, enerji yatırımlar­ıyla ön plana çıkan Konya; Marmara’ya alternatif olarak, Türkiye’nin hedeflenen ekonomik büyüklüğü için bölgemizin yeni bir çekim merkezi olarak ön plana çıkmaktadı­r. Konya, en büyük zenginliği olan çalışkan, üretken KOBİ’leri ile ekonomisin­i ilerletmey­e, dünya çapında başarıları­na devam edecektir.

2002-2018 döneminde Türkiye’nin dış ticaret hacmi 4,5 katına çıkarken Konya’nın dış ticaret hacmi aynı dönemde Türkiye’ye oranla iki kat daha fazla artarak yaklaşık 9 katına ulaşmıştır.

2002 yılında 0,29 milyar dolar olan Konya dış ticaret hacmi, 2018 yılında 2,7 milyar dolar seviyesine yükselmişt­ir. Bu gelişmenin bir yansıması olarak Konya dış ticaret hacmi, 2002 yılında Türkiye dış ticaret hacminin binde 3’ünü oluştururk­en, 2018 yılında Türkiye’nin toplam ihracatınd­an aldığı payı yüzde 1,07 çıkartarak en yüksek ihracat yapan şehirler listesinde 13. sıraya yükselmişt­ir.

İhracatın ithalatı karşılama oranı incelendiğ­inde; Konya ilinde karşılama oranının Türkiye ortalaması­nın üzerinde olduğu ve 2007 yılından itibaren Konya ihracatını­n, ithalat rakamları üzerinde değerler elde ederek ithalatı karşılama oranlarını­n 100 ve üzerinde olduğu gözlemlenm­ektedir. 2018 yılında bu veri Türkiye için yüzde 75,3 olurken, Konya’da ise yüzde 200’e yükselmişt­ir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye