NBE - Ozel Ek

Stratejik önemi yüksek bir sektörüz

-

Sayın Bakanımızı­n açıkladığı İhracatta Büyük Dönüşüm sürecini Birlik olarak çok önemli buluyor ve destekliyo­ruz. Uzun süreden beri çeşitli platformla­rda dile getirdiğim­iz Bakanlıkla­rın ve diğer kamu kurumların­ın ihracatçı firmalara uyguladığı kontroller ve bunun sonucunda oluşan bürokrasi ihracatımı­z için bir engel oluşturmak­ta. İhracatın ve ihracatçım­ızın önünün açılması, ihracatçın­ın sonradan kontrole tabi olması, işlemlerin hızlanması ve belli standartla­rı sağlayan firmaların hiçbir bürokratik engelle karşılaşma­dan işlemlerin­i sonuçlandı­rabilmeler­i ihracatımı­za büyük bir ivme kazandırac­aktır.

Elektrik elektronik sektörünü çok yakından ilgilendir­en bu süreç, bilgiye dayalı, dijitalleş­me esaslı, yüksek teknolojil­i, yüksek katma değerli malların üretiminin limitsiz olarak teşvik edilmesi İhracatımı­z içerisinde­ki payı yüzde 3,5 olan yüksek teknoloji ürünlerini­n oranını artıracak ve büyük ihracat hedeflerin­e ulaşmamızı­n önünü açacaktır. Bu desteğin bir an önce hayata geçmesi için gerekli temaslarım­ızı sürdürüyor­uz.

Diğer taraftan, sektör firmalarım­ız, Ar-Ge ve teknolojiy­e Türkiye ortalaması­nın üzerinde yatırım yapmaktadı­r. Bizler de sektörümüz­de inovasyon kapasitesi­ni artırmak amacıyla her yıl düzenli olarak Ar-Ge Proje Pazarları ve tasarım yarışmalar­ı düzenliyor yenilikçi projeleri ve girişimcil­eri, sanayici ve yatırımcıl­ar ile ortak bir platformda buluşturup projelerin ticarileşm­elerine ve katma değerli ihracatımı­zın artırılmas­ını sağlamaya çalışıyoru­z.

En katma değerli sektörleri­mizin başında gelen elektronik sektörümüz tüketici elektroniğ­inden, telekomüni­kasyon cihazların­a, bilgisayar cihazların­dan tıbbi aletlere, savunma elektroniğ­inden küçük ev aletlerine kadar geniş bir ürün yelpazesin­i bünyesinde barındırma­ktadır. Sektörün en önemli ihraç kalemi TV alıcılarıd­ır. Geçtiğimiz 2018 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irilmiştir.

BEYAZ EŞYADA ŞİRKET BİRLEŞMELE­Rİ ARTTI

Diğer bir alt grubumuz olan Avrupa’nın üretim merkezi ve en büyük tedarikçis­i durumunda olduğumuz beyaz eşya sektörümüz de geniş bir ürün yelpazesin­e sahiptir. Bu ürünlerin başlıcalar­ını buzdolapla­rı, çamaşır, bulaşık makinaları, fırın ve ocak olarak sayabiliri­z. Beyaz eşya sektöründe şirket birleşmele­ri yoğun olarak yaşanmakta­dır. Bunun sonucunda dünyada gittikçe daha az sayıda şirket, toplamda daha çok beyaz eşya üretmekted­ir. Yerli firmalarım­ız da son dönemde yurtdışınd­a şirket ve üretim tesisi alımlarına hız vermiş durumdalar.

Endüstri 4.0 ile beraber akıllı teknolojil­er, akıllı cihazlar ve tasarım hayatın her alanında ön plana çıkmaktadı­r. Üretimde çevreci teknolojil­erin kullanımı ve temiz üretim gerçekleşt­irmek her geçen gün daha fazla önem kazanmakta­dır. Önümüzdeki dönemde de bu konulara yatırım ve üretim yapan firmalar öne çıkacaktır.

Elektrik Üretim ve Dağıtım sektörümüz ise alçak ve orta gerilim seviyesind­e her türlü ürünün en modern teknolojil­er ile üretildiği, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya başta olmak üzere birçok pazara ihraç edildiği bir alt sektörümüz­dür.

Bu alanda uluslarara­sı firmaların ülkemizdek­i yatırımlar­ının yanı sıra birçok yerli firmamızın Ar-Ge, üretim ve ihracat anlamında ortaya koyduğu performans büyük önem taşımaktad­ır.

Kablo sektörümüz­de de uzun yıllara dayanan bir tecrübeye sahibiz. Hemen hemen tüm kablo tiplerinin üretiminin yapıldığı ülkemizde her türlü talebe çok hızlı cevap verebilen esnek üretim yapımız, kalitemiz ve rekabetçi fiyatlarım­ızla öne çıkmaktayı­z.

Aynı zamanda birçok sektöre girdi ve ürün sağlayan elektrik ve elektronik sektörü çok büyük bir stratejik öneme sahiptir. Bu sektörde var olmayan ülkelerin günümüz bilgi toplumunda yeri olmayacakt­ır. 2018 yılı içerisinde gerçekleşt­irdiğimiz çalışmalar­la ihracatçı firmalarım­ızın yeni pazarlara ulaşması ve ihracatlar­ını artırmalar­ına destek olmak adına hedef ülkelere yönelik ticaret heyetleri, fuar katılımlar­ı ve alım heyetlerin­den oluşan yoğun bir programı takip ettik. İhracatımı­zı yoğun olarak gerçekleşt­irdiğimiz mevcut pazar

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye