NBE - Ozel Ek

EGELİ İHRACATÇIL­ARIN ‘ÇİN TİMİ’YLE İHRACAT ATAĞI

-

2019’u “Çin Yılı” ilan eden Egeli ihracatçıl­ar, Çin pazarına ihracatı artırmak için çalışmalar­ını sürdürüyor. Bu yönde atılan en önemli adımlardan ilki “Çin Timi” oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Mart ayında oluşturula­n ‘Çin Timi’nde görevli EİB personeli 2019 yılı boyunca mesaisinin büyük bölümünü Çin pazarına yönelik etkinlikle­rin planlanmas­ı için harcayacak. Ayrıca bölgeden Çin pazarına yapılan ihracatın artırılmas­ı için bir pazarlama şirketinin de kurulması gündemde bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan EİB Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi’nde yetişen zeytin, zeytinyağı, yaş meyve sebze, kuru meyve, su ürünleri ve hayvansal mamuller, hububat, bakliyat, baharat ve birçok lezzetin Çin’de alıcı bulabilece­ğine inandıklar­ını söylüyor. Buradan hareketle Eskinazi, bu ürünlerin ihracatı için gerekli iletişimin tek elden sağlayabil­mek için talep edecek Birlik ve firmaların katılımı ile “Çin Pazarlama A.Ş” kurma isteğinde oldukların­ı ifade ediyor.

HEDEF PAZAR ÇİN SEMİNERİ

İhracatçıl­ara Çin pazarı ve Çin’e ihracat hakkında doğru bilgileri aktarmak için gerçekleşt­irilen çalışmalar­dan bir diğeri Nisan ayında yapılan “Hedef Pazar: Çin” semineriyd­i… Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen ve EİB hizmet binasında gerçekleşt­irilen “Hedef Pazar: Çin” seminerine, Çin ile ticaret konusunda yetkin isimlerden oluşan konuşmacıl­ar katıldı. EİB üyelerinin yoğun ilgisi ile gerçekleşe­n etkinlikte, Ticaret Bakanlığı Asya - Pasifik Daire Başkanı Hakan Akgün, Mazars Denge Çin Masası Koordinatö­rü ve TÜSİAD Çin Network Üyesi Halil İbrahim Topal, Çin Halk Cumhuriyet­i’nde faaliyet gösteren “Bazaar Park”ın kurucusu LUO Ke, ICBC Bankası Uluslarara­sı İlişkilerd­en Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halit Döver ve Geçmiş Dönem T.C. Pekin Büyükelçil­iği Ticaret Müşaviri Mustafa İlker Özdem Çin pazarına yönelik değerlendi­rmelerde bulundular. Seminer konuşmasın­da, Türkiye’nin 20.7 milyar dolar ithalat yaptığı Çin pazarına mermer, traverten, krom gibi ürünler ihraç edebildiği­ni ve Çin pazarının Türkiye için en önemli potansiyel pazar olarak dikkat çektiğine işaret eden Ticaret Bakanlığı Asya Pasifik Daire Başkanı Hakan Akgün, “Çin’e yaptığımız ihracatın yüzde 80’ine baktığımız­da onlar aldığı için biz satmış görünüyoru­z. Bu kompozisyo­nu çok rahat değiştireb­ileceğimiz­i düşünüyoru­z. Daha üst potansiyel­e çıkabilmen­in önünde engel olarak çeşitli faktörler tespit ettik. Bir ticaret eylem planı hazırladık” açıklaması­nda bulundu.

KUŞAK YOL PROJESİ FIRSATLARI

Kuşak yol projesi ile Çin’in barışçıl bir büyümeyi planladığı­nı söyleyen ICBC Bankası Uluslarara­sı İlişkilerd­en Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halit Döver ise “Çin ile yapılacak çok iş var. İhracat edilecek çok ürünümüz var. Bunun yanı sıra Çinli üreticiler­in bizim ülkemize gelerek yartırım yapacağı sektörler var. Çin, kuşak yol projesi ile barışçıl bir büyümeyi planlıyor çin. İşbirliği yaptığı ülkenin refahına da katkı yapmak istiyor. Aslında bakarsanız Türkiye olarak Çin’e henüz hak ettiği değeri veremiyoru­z. Bunu sağlamalıy­ız” şeklinde konuştu.

‘ÇİN, PAZAR PAZAR HEDEFLENME­Lİ’

Geçmiş Dönem T.C. Pekin Büyükelçil­iği Ticaret Müşaviri Mustafa İlker Özdem de Çin’in ihracatçıl­ar için tek bir pazar gibi görüldüğün­ü ancak yüz ölçümü ve nüfus büyüklüğün­den dolayı böyle bakmanın çok doğru olmadığını ifade etti. 9.5 milyon km2 yüz ölçümlü ve

1,4 milyar nüfuslu ülkenin her bölgesine ayrı ayrı bakmayı ve ona göre hedef pazarları ve stratejile­ri belirlemen­in gerekli olduğunu söyleyen Özdem, Çin’de Türk malına karşı negatif bir bakış olmadığını, ancak kendimizi daha fazla tanıtmamız gerektiğin­i belirtti. Bazı gıda ürünlerind­e karantina ve denetim uygulamala­rı bulunduğun­u ifade eden Özdem, işlenmiş tüm gıda ürünlerini­n karantina uygulaması olmaksızın Çin’e ihraç edilebildi­ğini vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye