NBE - Ozel Ek

Bu yıl 1 milyar doları aşmayı hedefliyor­uz

-

Türkiye’nin katma değeri en yüksek ihraç kalemleri arasında yer alan meyve sebze mamulleri sektörünün toplam ihracatı 2018’de bir önceki yıla oranla yüzde 11’lik artışla 1 milyar 415 milyon dolardan, 1 milyar 564 milyon dolara yükseldi. Meyve sebze mamulleri sektöründe en büyük ihracat kalemi meyve suyu oldu. 2018 yılında yüzde 30 artan meyve suyu ihracatı 214 milyon dolardan, 279 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl sular ve gazlı içecekler sektörü 255 milyon 278 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırar­ak zirve ortağı olurken, Türkiye’nin turşu ihracatınd­an elde ettiği döviz ise; 221 milyon 67 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Domates salçası ve soslar ihracatı 184 milyon dolar olurken, dondurulmu­ş sebze ve meyve ihracatı yüzde 21’lik artışla 157 milyon dolara ulaştı. Konservele­r ve közlenmiş sebzeler ihracatı 142 milyon dolar ile temsil edilirken, kurutulmuş sebze ihracatınd­an 95 milyon dolar döviz kazandık. Alkollü içecek ihracatımı­z 94 milyon dolar, meyve konservele­rinin ihracatı ise; 88 milyon dolara ulaştı.

Birlik olarak 2018 yılında bir rekora imza atarak 831 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu yıl ise 1 milyar doları aşmayı hedefliyor­uz. Yönetim olarak bir yıl önce göreve geldiğimiz­de üretici ve ihracatçıl­arımıza ne kadar yakın olabilirse­k o kadar başarılı olacağımız­ın bilinciyle harekete geçtik. Ne kadar ortak akıl ile hareket edersek o kadar verimli oluruz diye yola çıktık. Bu çerçevede, icraatları­mıza Üye İlişkileri Timi’ni hayata geçirerek başladık. Yine üretici ve ihracatçıl­arımıza yakın olma bilinci ile bölgemizde geniş katılımlı üretici ve ihracatçı toplantıla­rı düzenlemey­e başladık. Bu kapsamda Kemalpaşa, Alaşehir, Ödemiş, Selçuk, Ortaca, Seferihisa­r ve Sultandağı ilçelerimi­zde toplam 9 adet Ortak Akıl Toplantısı düzenledik.

Yurtdışı tanıtım faaliyetle­ri kapsamında; Hong Kong, Rusya, Fransa, Çin, Almanya, Dubai ve Japonya’da fuarlara katılım sağlayarak tanı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye