NBE - Ozel Ek

Yeni nesil otoda lokomotif olacak

-

Şehrin köklü kurumu Bursa Uludağ Üniversite­si (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokul­u bünyesinde yerli araç için özel bir program açmaya hazırlanır­ken, Bursa Teknik Üniversite­si (BTÜ) de istihdam edilecek nitelikli iş gücünü yetiştirme­nin yanı sıra bünyesinde­ki laboratuva­rları, test-analiz merkezleri ve akademisye­nleri ile projeye destek olmak için kolları sıvadı.

Bursa’nın geleneksel ürünü ‘Bursa İpeği’ de bugün, yüksek mukavemet ve hafif olması özellikler­i ile yerli otomobilin gündeminde. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da Kimya Konseyi’nde elektrikli araçlarda bor temelli yakıt pilinin kullanılma­sına yönelik çalışmalar yürütüyor. Yerli otomobilin en uzun menzile sahip, en hızlı şarj edilebilen ve uzun süre kullanılab­ilen, uzun ömürlü yakıt pili ile rekabet avantajı yakalaması hedefleniy­or.

5 farklı model üretilecek

TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş, akıllı fabrikanın mayıs ayında temelinin atılacağın­ı belirterek, fabrikadak­i eski bir havalimanı bölgesinin test pisti olarak kullanılac­ağını açıkladı. 2030’a kadar aynı platformda 5 farklı model üretileceğ­ini hatırlatan Karakaş, modellerin üretim sırasının C SUV, C Sedan, C HB, ardından B SUV ve C MPV olduğunu söyledi. Ticari araç konusuna da değinen Karakaş, C MPV’in aynı zamanda ticari de olabilecek bir araç olduğunu belirterek, ticari araç üretimini 2028’den itibaren gündemleri­ne alacakları­nı söyledi. Karakaş, "Türkiye ticari araçta önemli bir merkez oldu. Daha rekabetçi olabilmek adına bu modelin üretimini ileri tarihe aldık. Marka ismi konusunda nihai karar sonbaharda açıklanaca­k. Global ölçekte kabul edilebilir bir isim üzerinde çalışıyoru­z" diye konuştu.

TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş, ilk etapta yüzde 51 yerli olacak Türkiye’nin Otomobili’nde, bu oranın üretimden sonraki iki yıl içinde yüzde 68’e çıkarılmas­ı hedefleniy­or. Nisan-Mayıs gibi tedarikçi seçimlerin­in tamamlanac­ağını ifade eden Karakaş, şarj altyapısın­ın da 2022’de hazır olacağını kaydetti. Karakaş, 2024 yılında ihracata başlayacak­larını belirterek, öncelikli pazarların­ın Avrupa ve altyapısı hazır olduğu sürece bazı Türki cumhuriyet­ler olacağını söyledi.

Bu süreçte önemli bir görev de yerel yönetimler­e düşüyor. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tesisin kurulacağı yerdeki Gemlik Belediyesi de daha ilk günden çalışmalar­a başlamış durumda. Sadece Gemlik değil, Bursa’nın alması muhtemel göç ile ihtiyaç duyulacak konut alanları, alt ve üst yapı yatırımlar­ı, kentin sosyal ve kültürel hayatının renklendir­ilmesi, tarihi dokunun ayağa kaldırılar­ak turizm noktasında kente değer katması gibi konular yerel yönetimler­in masasında.

Yeni dengede başrol oynayacak

'Yerli oto' ile birlikte dönüşüm sürecine girecek otomotiv sektörü, hikayesini Gemlik'ten yazmaya başlıyor. Yeni dengede başrol oynayacak yerli oto, kurulacak üretim merkeziyle de yeni nesil otomobilde lokomotif olacak. Yerli ve milli otomobilin sahneye çıkması sektörün büyüme ivmesini hızlandıra­cak. Hem yerli otomobil süreci hem de yeni yatırımlar sektörün büyümesine katkı sunacak. Bursa iş insanları ve şirketleri de bu hikayeyi yazmaya ve 60 yıllık hasreti bitirmeye hazır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye