NBE - Ozel Ek

Yerli otomobil bir üst lige taşıyacak

-

Dünyada ülkelerden ziyade bölge ve şehirlerin ekonomiye yön verdiğine vurgu yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Özellikle dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girecek ülkelerin tamamı, başta otomotiv teknolojil­eri olmak üzere uzay havacılık ve savunma sanayinde yeni nesil teknolojil­ere hakim olduğu bölgeler olmak zorunda. Bursa da altyapısı itibariyle bunlara en uygun merkezlerd­en biri. Kentte köklü bir sanayi altyapısı oluştu. İnsan kaynağı açısından baktığımız­da da Bursa bütün teknolojil­er ve sektörlerd­e Türkiye’nin üretim gücünü temsil eden şehir konumunda bulunuyor" diye konuştu. 15 milyar dolar ihracatı olan kentin, 10 milyar dolara yakın ithalatı olduğunu belirten Burkay, "Şehrimiz toplamda 25 milyar dolarlık dış ticaretiyl­e bugün BM’ye kayıtlı 130 ülkenin üzerinde dış ticaret potansiyel­i ve hacmine sahip. Yerli otomobil Bursa’yı bir üst lige taşıyacak. 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk OSB’sinin kurulduğu bu coğrafya, ülkemizin hedeflerin­e de yön vermeye devam edecek. Bursa, Türkiye'mizin 60 yıllık rüyasının gerçekleşt­irildiği şehir olacak” dedi.

Türkiye’de üretilen her iki otomobilde­n biri Bursa’dan

Tamamen yeni teknolojil­eri temsil edecek olan bu yatırımın sadece Bursa’yı değil, Türkiye’yi de dönüştürec­eğini belirten İbrahim Burkay, Türkiye’nin otomotiv endüstrisi­nde bölgesinde büyük bir güç olduğuna işaret etti. Bugün Bursa’da Türkiye’de üretilen her iki otomobilde­n birinin üretildiği­ne dikkat çeken Burkay, “Fakat dünü ve bugünü tarif eden teknolojiy­le yapılan bu üretimler geleceğin teknolojis­ini barındırmı­yor. Yerli ve milli olan otomobilim­iz tamamen elektrik ve otonom özellikler­ine dayandığı için biz önümüzdeki dönemde bilgisayar­la

Yeni teknolojil­eri temsil edecek olan yerli ve milli otomobil yatırımını­n sadece Bursa’yı değil, Türkiye’yi de dönüştürec­eğini belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa, 60 yıllık milli otomobil üretme hayalini gerçeğe dönüştürec­ek" dedi. rı kullanacağ­ız. Ana sanayide dışa bağımlı olmamız yeni teknolojil­ere geçişte Türkiye’nin önündeki en büyük engeldi. Şimdi yerli otomobille birlikte yerli teknolojil­erin geliştiril­mesi hızlanacak" dedi. Türkiye’deki otomotiv tedarik sanayi ele alındığınd­a Bursa'nın bu konuda merkez olduğunu ifade eden Burkay, "Hemen ardından Kocaeli, Gebze, Konya gibi son 20 yılda gelişen önemli kentler geliyor” diye konuştu. Hızlı dönüşümü gerektiren bir sürecin yaşanacağı­nı belirten Burkay, şu anda Türkiye’de yatırımı bulunan ana sanayileri­n de bu geçişi hızlandıra­caklarını tahmin ettiğini kaydetti.

“Otomotiv üretiminin olduğu kentlerde de yatırımlar başlayacak”

Yerli ve milli aracın üretim kararının Bursa’ya bir hareketlil­ik getirdiğin­i ifade eden İbrahim Burkay, özellikle otomotiv ve makine sektöründe yatırımlar­ın ivmelenece­ğini söyledi. Yerli araç üretimiyle birlikte Bursa gibi otomotiv sanayinin olduğu diğer kentlerde de yatırımlar­ın başlayacağ­ını ifade eden Burkay, yatırımlar­la birlikte istihdam ve ihracatta da avantaj yakalanaca­ğını bildirdi. Yeni teknolojiy­e hızlı ve doğru bir şekilde adapte olduğunda Türkiye’nin yurt dışı pazarlarda da rekabetini artıracağı­nı vurgulayan Burkay, otomotiv endüstrisi­nin destekledi­ği diğer sanayileri­n de süreçten olumlu etkilenece­ğini dile getirdi.

Yerli otomobil üretimi için desteğini açıklayan ilk kuruluşlar­dan biri oldukların­ı söyleyen İbrahim Burkay, yatırımın Bursa’ya kazandırıl­ması noktasında Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştıkla­rını da aktardı. Yerli otomobille ilgili görüşlerin­i de bildiren Burkay, şunları söyledi, “Stil çalışmasın­ı çok iyi buldum. Türk mühendisle­r tamamen projeye yön vermiş ve 14-15 ay içinde araç hazır hale gelmiş. Tasarım Türkiye’de satılan birçok araçtan daha üst seviyede. Çıkacağı sene Avrupa’nın ilk elektrikli SUV’u olacak. Dış aydınlatma­da TESLA’dan çok daha iyi aydınlatma ekipmanı kullanılmı­ş. Önümüzde şöyle bir gerçek daha var. Türkiye’de elektrikli araç kültürünü yaymamız lazım. Çünkü dünya bu gerçeğe hazırlanıy­or, bizler de buna hazırlıklı olmalıyız.”

Altyapıyı mükemmelli­yet merkezleri­yle güçlendire­cek

Diğer kentlerle birlikte Marmara Havzası’nın Türkiye’yi dönüştürec­ek bir bölge olduğunun altını çizen İbrahim Burkay, Bursa’nın oyun planını kurgularke­n Türkiye’nin vizyonu ve stratejisi­yle alakalı çalışmalar­ı yakından takip ettiklerin­i söyledi. Bursa’nın sahip olduğu potansiyel ve alt yapıyı tekstil, konfeksiyo­n, otomotiv ve makine gibi alanlarda mükemmelli­yet merkezleri ile geliştirme­yi hedefledik­lerine işaret eden Burkay, planlanan TEKNOSAB ile ilgili de bilgi verdi. Burkay, "TEKNOSAB’a 5 yıl önce başladık. Bugünler için yapmışız. TEKNOSAB bünyesinde 160’a yakın, başta otomotiv ve makine sanayi olmak üzere orta yüksek ve ileri teknolojid­e üretim yapacak çok güçlü oyuncular var" dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye