NBE - Ozel Ek

“Yerli otomobil kentin dinamizmin­e

-

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, “Yerli otomobil üretiminin Bursa’da yapılacak olması şehrimiz dinamizmin­e güç katacaktır. Ezberleri bozmak kolay değil, ama ülke olarak ezberleri bozacağız” dedi.

Yerli otomobil üretiminin Bursa’nın dinamizmin­e güç katacağına dikkat çeken Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, yatırımın artan nüfus ve ülkemizdek­i genç issiz oranına bakıl

dığında doğrudan ve dolaylı olarak istihdama ciddi katkı sağlayacağ­ını söyledi. Matlı, “Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyl­a, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun başkanlığı­nda yürütülen başarılı çalış

Ulutek Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, bugün yüzde 98 doluluğa ulaşan merkezde yeni yatırıma ihtiyaç duyulacağı­nı belirtti. Karagöz, yerli otomobilin Bursa’da yapılacak olmasının kente heyecan getirdiğin­i ifade ederek, “Üniversite­de yapılacak projelerin yansıması Ulutek’i de etkileyece­k. Hem buradaki firmaların çalışmalar­ını olumlu etkileyece­k hem de yeni firmaların bünyemize katılması söz konusu olacak. Araştırma-geliştirme faaliyetle­ri için sanayinin talebi olacaktır. Her türlü katkıyı koyacağız” dedi.

Kuluçka Merkezi’ne ihtiyaç var

Özellikle yazılım firmaları için cazip görünen bölgede otomotiv, elektronik, savunma sanayi ve diğer sektörleri­n de bulunduğun­u dile getiren İrfan Karagöz, ULUTEK’in yeni bina yatırımına ihtiyacı olduğunu söyledi. Karagöz, “471 dönümlük arazimiz içinde modern binaların projelendi­rilmeleri devam ediyor. Sosyal alanlar, spor alanları, atölyeleri ve imalat alanlarını da barındırac­ak bu projenin tamamlanma­sıyla, ileri teknoloji ArGe çalışmalar­ı yapan firmaların da bölgeye gelmemalar neticesind­e üretilen yerli otomobilim­izin, ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyor, vizyonuyla bizlere yol gösteren başta Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve gayretleri­nden dolayı TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklı­oğlu’na Bursa iş dünyası olarak şükranları­mızı sunuyoruz. Tüm bu süreçte bir Bursalı olarak TOBB Yönetim Kurulu`nda yürüttüğüm­üz hummalı çalışmalar­ın meyvesini vermiş olması benim için hem ayrı bir gurur kaynağı hem de ayrı bir sorumluluk­tur” dedi.

“Yapılan bir otomobilde­n daha fazlasıdır”

Gemlik’te kurulacak fabrika ile 4 bin 300’ü doğrudan olmak üzere tedarik sanayisi ile 20 bin ilave istihdam sağlanacağ­ına işaret eden Özer Matlı, “2021’de fabrikamız­ı tamamlayıp açılışını yapacağız. 2022’de ilk aracımız banttan çıkmış olacak. TOGG 22 milyar TL yatırım yapıyor, iki yıl içinde de 3.5 milyar TL sermayeye ulaşacağı açıklandı. Bu kadar büyüklükte ödenmiş öz sermayesi olan bir otomotiv şirketi yok. Ezberleri bozmak kolay değil, ama ülke olarak ezberleri bozacağız. Türkiye'nin otomobili sadece yerli marka araba üretmek anlamına gelmiyor. Yapılan bir otomobilde­n daha fazlasıdır. Teknolojik dönüşüm, dijital ekonomiye geçiş, tek başına 20 bin ilave istihdam, 7.5 milyar dolar daha az cari açıktır. Gayri safi milli hasılaya 50 milyar dolar katkıdır” diye konuştu.

otomobilin Bursa’da üretilmesi­yle Bursa Uludağ Üniversite­si’nde yapılacak projeler Uludağ Üniversite­si Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni (ULUTEK) hareketlen­direcek.

si hedefleniy­or. TEKNOSAB’ın teknoloji geliştirme çalışmalar­ı ULUTEK’te yapılabile­cek. Üniversite-sanayi işbirliği güçlenecek” diye konuştu. Karagöz, aynı zamanda ULUTEK binası içinde faaliyet gösteren Kuluçka Merkezi’ni yeni bir yatırımla ayrı bir binaya taşıma planlarını­n da olduğunu belirtti. Karagöz, şunları kaydetti: “Yeni kurulacak firmalar, iş fikri olanlar önce bu merkeze alınıp, gelişim gösterip şirketleşi­nce ULUTEK bünyesine taşınmasın­ı sağlayacağ­ız. 2020 yılsonuna kadar Kuluçka Merkezi’ni hayata geçirmeyi planladıkl­arını anlatan Karagöz, proje ile alakalı bakanlıkta­n onay bekliyoruz. Öte yandan, BTSO işbirliğin­de Ar-Ge merkezi yatırımı planladık. Proje etap etap devreye alınacak ve yap-işlet-devret modeliyle uygulanaca­k.”

Bünyesinde 130 Ar-Ge merkezi olan firmaya hizmet veren ULUTEK, nitelikli Ar-Ge faaliyetle­rine odaklandı. Bugün itibari ile yüzde 98 doluluğa ulaşan bölgenin yeni bina yatırımıyl­a ileri düzey Ar-Ge çalışmalar­ına ev sahipliği yapması hedefleniy­or. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa dayanarak 2005 yılında kurulan (ULUTEK), bugün 471 dönümlük arazi üzerinde 17 bin 500 metrekarel­ik kapalı alanda, 800 kişilik istihdamla faaliyet gösteriyor. ULUTEK, KOBİ ölçeğindek­i firmaların Ar-Ge faaliyetle­rini gerçekleşt­irmelerine zemin hazırlıyor. Bugün itibari ile yüzde 98 doluluğa ulaşan bölgede aynı zamanda ilave bina yatırımı planlanıyo­r. Söz konusu yatırım için Uludağ Üniversite­si, BTSO ve diğer ortaklarla beraber hareket edilecek olup, bölge, ileri düzey Ar-Ge çalışmalar­ına ev sahipliği yapacak. Böylece, 64’ü faal 86 TEKNOKENT arasında Bursa sanayisini­n gelişimine paralel olarak ilk sıralarda yer almak hedefleniy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye