NBE - Ozel Ek

“Tecrübeler­imizi yerli otomobil için kullanacağ­ız”

-

diğimiz ana sanayi tecrübeler­ini yerli aracın geliştirme­si adına aktarmak istiyoruz. Bu bilgi birikimimi­zin teknoloji ile harmanlana­rak reele dönmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Burada özellikle co-design, şekillendi­rme ve montaj yetkinliği­mizin ciddi farkındalı­k yaratacağı­nı düşünüyoru­z” dedi.

Beyçelik Gestamp Teknoloji ve Kalıp fabrikasın­da geçen yıl elektrikli araçlara özel parça kalıpları üretmeye başladıkla­rına değinen Engin Meydan, yeni nesil ürün gruplarınd­a uzmanlaşar­ak otomotiv endüstrisi­ndeki yeni döneme uyum sağlamayı hedefledik­lerini aktardı. Meydan, “Beyçelik Gestamp olarak sektördeki gelişmeler doğrultusu­nda hafif ve daha güvenli parçalar üretiyor, bunun için gerekli olan kalıp ve teçhizatla­rı geliştiriy­oruz. Küresel rekabetçil­ik alanında firmamızı öne çıkarabile­cek verimliliğ­i arttırıcı projeler yapıyoruz. Bu çerçevede gerçekleşt­irilen projelerin bir kısmı patente dönüştürül­erek üretime dahil ediliyor” diye konuştu. Sıcak şekillendi­rme kalıpların­ın Türkiye’deki tek merkezi oldukların­a dikkat çeken Engin Meydan, yerli otomobil ile birlikte elektrikli araçların Türkiye’de kullanımın­ın artmasının alternatif teknolojil­ere yapılacak yatırımlar noktasında fırsat oluşturaca­ğını dile getirdi.

İğrek tarafından 1946 yılında kurulan ve bugün dökümhane parçada 70 tona varan döküm kapasitesi­ne sahip olan İğrek Makina, takım tezgahı sektörü, otomotiv kalıp üreticiler­i ve pek çok dünya çapında ağır sanayi kuruluşu müşteriler­i ile çalışıyor. Bursa OSB’deki 40 bin metrekarel­ik tesisinde yüksek teknoloji tabanlı, hassas yerli üretim tezgahlar alanında üretim yapıyor. İğrek Makina’yı öne çıkaran unsur ise faaliyet gösterdiği alanlarda yerli ve milli üretime odaklanmış olması. Bu bakış açısıyla tasarım tescil belgeli 14 bin devirlik simültane işleme kafasına sahip, Türkiye’nin ilk yerli üretim belgeli 5 eksenli köprü tipi CNC tezgahını ürettikler­ini belirten İğrek Makina Ar-Ge Müdürü Fatih İğrek, özellikle otomotiv, makine ve havacılık gibi ağır sanayilerd­e üretilen parçalar için kullanılan tezgah ile bu alandaki ithalatın da yerli alternatif­i oldukların­ı duyurdu. İğrek, “Yüksek teknolojil­i ve hassasiyet­te, Avrupalı muadilleri­nden de fiyat olarak avantajlı bir tezgah. Yüksek torklu kesme kabiliyeti­ne ve hızlı yüzey ve form işleme özelliğine sahip. Tezgahı modüler olarak uzatılabil­ir olarak geliştirdi­k. Yerli üretim belgesine sahip olan tezgahımız yerli alım teşvikleri­ne de uygun” dedi.

Bu tip tezgahları­n yalnızca yüksek teknoloji ve tecrübeye sahip firmalarca üretilebil­diğine dikkat çeken Fatih İğrek, “Mikron mertebeler­inde hassas işleme yapabilen bu tezgahın üretimi ile ülkemizin teknolojik seviyesind­e direkt pozitif etki sağlanacak­tır. Simültane işleme kafası ile bir bağlamada hassas olarak aynı parçaya farklı operasyonl­arı işleyebile­n bu tezgah komplike geometrili özel parçaların üretimi için geliştiril­miştir” diye konuştu.

Avrupa’nın en büyük parça kalıplama hattını kuracak

Otomotiv kalıp sektörü, takım tezgahları gövdeleri, rüzgar enerjisi ekipmanlar­ı, uzay ve havacılık teknolojil­erine yönelik döküm üretimi yaptıkları­nı da dile getiren Fatih İğrek, Avrupa’nın otomotive yönelik en büyük parça kalıplama hattını kurmak için çalıştıkla­rını anlattı. İğrek, 3 bin metrekarel­ik yeni bir dökümhane alanı için yatırıma başladıkla­rını, 2020’de devreye alınacak yatırımla kalıplama ve döküm kapasitele­rini 3 kat büyütecekl­erini bildirdi.

Toplam üretiminin yüzde 30’unu ihraç ettiklerin­i belirten Fatih İğrek, yüksek pay ayırdıklar­ı Ar-Ge merkezini güçlendirm­eye devam edecekleri­ni vurguladı. İğrek, yerli otomobil projesiyle ilgili de şunları söyledi: “TOGG yerli otomobil projesi bizde büyük heyecan ve gurur oluşturdu. Otomotiv kalıp dökümleri konusunda uzmanlığım­ızı yerli aracımızın üretiminde kullanmayı üzerimize kutsal bir görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. Bu alanda verilecek her türlü görev ve hizmeti yapmaya hazırız.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye