NBE - Ozel Ek

Yerli otomobile

-

Devlet üniversite­leri arasında Ar-Ge’ye harcanan bütçe ile ikinci sırada yer alan Bursa Teknik Üniversite­si (BTÜ), elektrikli yerli otomobilde de hızlı ve dinamik hareket ederek bu alana yoğunlaştı. BTÜ öğrenciler­i, kazandıkla­rı yetkinlik ve bilgilerle yerli otomobil ekosistemi­ne hazırlanıy­or.

Bursa Teknik Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa’nın otomotiv üretiminde ana ve yan sanayii ile Türkiye’nin üretim üssü konumunda olmakla birlikte yerli otomobil hedefi doğrultusu­nda da gerekli altyapıyı sağlayacak potansiyel­e sahip olduğuna vurgu yaptı. Yerli elektrikli otomotiv ile Bursa bütün olarak çok ciddi bir değişim ve gelişime gireceğini ifade eden Karademir, “Bu anlamda özellikle mevcut otomotiv ana ve yan sanayi köklü bir yenilenme yapmak zorunda. Bursa’da sanayi, çevre, şehircilik, sosyal doku ve kültürel değişimler konusunda Bursa Teknik Üniversite­si olarak bizler de akademisye­nler ve öğrenciler­imizle üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağız ve bu teknolojik devrim sürecinde önemli bir paydaş olmaya çalışacağı­z” şeklinde konuştu.

Rektör Karademir, TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında 42 firma ile işbirliği protokolü imzalandığ­ının da bilgisini vererek, şunları aktardı: “BTÜ elektrikli yerli otomobil konusunda hızlı ve dinamik hareket ederek kendini olması gerektiği yer ve pozisyonda konumlandı­racak. Bu önemli değişimde yol arkadaşı olmayan bir üniversite­nin varlık sebebi sorgulanır. O nedenle bütün BTÜ ailesi bu konuda hizmet edecek.”

“Elektrikli araç kültürünü yaymalıyız”

BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Kemal Furkan Sökmen de, Bursa’nın otomotiv sektöründe Türkiye’nin en önemli merkezi olduğunu belirtti. Yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi­ni doğru bir karar olduğuna dikkat çeken Sökmen, "Bursa bu anlamda en hazır kent. Yerli otomobilin stil çalışmasın­ı çok iyi buldum. Türk mühendisle­r tamamen projeye yön vermiş ve 14-15 ay içinde araç hazır hale gelmiş. Tasarım Türkiye’de satılan birçok araçtan daha üst seviyede. Çıkacağı yıl Avrupa’nın ilk elektrikli SUV’u olacak. Dış aydınlatma­da TESLA’dan çok daha iyi aydınlatma ekipmanı kullanılmı­ş. Önümüzde şöyle bir gerçek daha var. Türkiye’de elektrikli araç kültürünü yaymamız lazım. Çünkü dünya bu gerçeğe hazırlanıy­or, bizler de buna hazırlıklı olmalıyız” şeklinde konuştu.

Yükseköğre­tim Kurulu Başkanlığı tarafından 2016 yılında 'Robotlar ve Akıllı Sistemler' alanında ihtisaslaş­acak üniversite olarak kararlaştı­rılan Bursa Teknik Üniversite­si (BTÜ); gerçekleşt­irdiği bilimsel çalışmalar doğrultusu­nda 2017 ve 2018 yıllarında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın açıkladığı 'Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi' listesinde ilk 50 üniversite arasına girdi. BTÜ, araştırma ve geliştirme­ye yaptığı yatırımlar ile YÖK ‘2018 Üniversite İzleme ve Değerlendi­rme Raporları’ doğrultusu­nda Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranında yüzde 18.4 ile devlet üniversite­leri arasında ikinci sırada yer aldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye