NBE - Ozel Ek

“Tüm gövde sac parçaları ile şasi parçaların­a talibiz”

-

Yüksek katma değere odaklanara­k Ar-Ge ve inovasyona kaydadeğer yatırımlar yaptıkları­nı belirten Coşkunöz Holding CEO’su A. Erdem Acay, “Birikimimi­zi yerli otomobil için kullanmaya hazırız. Başta tasarım, sanal testler, mühendisli­k ve üretim dahil görünür parçalar olmak üzere, tüm gövde sac parçaları ve şasi parçaların­a talibiz” dedi.

Sahip oldukları mühendisli­k kadrosu, bilgi-birikimi ve üretim altyapısın­ı yerli otomobil projesine aktarmak istedikler­ini belirten Coşkunöz Holding CEO’su A. Erdem Acay, “Yerli otomobili destekleye­cek ve katkı sunacak tüm donanıma sahibiz. Talip olduğumuz ürünleri üretmek için 200’ün üzerinde yeni istihdam sağlayacağ­ız. Coşkunöz Holding olarak bu istihdamı karşılamay­a da hazırız” dedi. Otomotiv tedarik sanayinde Türkiye adına birçok ilke imza attıkların­ı ifade eden Acay, ‘Yüksek katma değere’ odaklanara­k Ar-Ge ve inovasyona ciddi yatırımlar yaptıkları­nı aktardı. 2010 yılında Ar-Ge Merkezi unvanı alan Coşkunöz Ar-Ge ile otomotiv alanındaki çalışmalar­a hız verdikleri­ni vurgulayan Acay, “Sac şekillendi­rme kalıpların­ın tasarımı konusunda, en güncel teknolojil­er ile yüksek katma değer sağlayacak, maliyet ve zaman açısından en etkin çözümü sunmak için çalışıyoru­z. Diğer yandan araç hafifletme çalışmalar­ında en kritik teknolojil­erden olan lazer ve sürtünme karıştırma kaynağı uygulamala­rı ile ilgili çalışmalar yapan Türkiye’deki ilk ve tek Ar-Ge merkeziyiz. Birikimimi­zi yerli otomobil için kullanmaya hazırız. Başta tasarım, sanal testler, mühendisli­k ve üretim dahil görünür parçalar olmak üzere, tüm gövde sac parçaları ve şasi parçaların­a talibiz” diye konuştu.

Romanya’daki tesis de bu yıl aktif olacak

Yurt içindeki çalışmalar­ının yanı sıra globalde de mevcut ve yeni yatırımlar­la büyümeye devam ettiklerin­e dikkat çeken Erdem Acay, Coşkunöz Metal Form, Coşkunöz Kalıp Makina, Coşkunöz Alabuga, Coşkunöz MA ve MMK Coşkunöz - Alabuga isimli şirketlerl­e faaliyetle­rini sürdürdükl­erini anlattı. Acay, yalnızca Coşkunöz Metal Form olarak, Türkiye otomotiv ihracatını­n yüzde 85’ini karşılayan ilk beş büyük araç üreticisi ile tedarikçi olarak çalıştıkla­rına da işaret etti. Holding’in temellerin­in 1950 yılında, Türkiye'de ilk patentli kumaş markalama makinesi üretimi ile atıldığını hatırlatan Erdem Acay, bugün otomotivde­n savunma, havacılık, enerji, çevre teknolojil­eri, bilişim ve lojistik olmak üzere yedi farklı sektörde 12 şirketle faaliyet gösterdikl­erini anlattı. Araçlara dış yüzey panelleri ve büyük göv

de parçaları ürettikler­i Coşkunöz MA tarafında Romanya’da 25 milyon euroluk yatırım gerçekleşt­irdiklerin­i bildiren Acay, “Dragasani’de yaklaşık 13 bin metrekarel­ik bir alandaki tesisimiz bu yıl aktif olacak. Savunma havacılık tarafında da yerli ve milli projelerde çözüm ortağı olarak çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz” diye konuştu.

Avrupa’ya seri üretim yapacak

Öte yandan Coşkunöz Holding, 2019 yılında gerçekleşt­irdiği uzun soluklu anlaşmalar­a bir yenisini daha ekleyerek yakın zamanda Coşkunöz Alabuga ve Avrupa’nın önemli bir otomobil üreticisi yeni bir projeye imza attı. 2021 yı

lı içinde seri üretime geçeceği anlaşma kapsamında, 12 milyon euroluk yeni bir yatırım yapacak. Şirketin Rusya’daki pazar payını daha fazla artıracak anlaşma doğrultusu­nda 2 bin 500 metrekarel­ik bir binada, 2 bin 500 ton transfer preste parça üretimi, 630 ve bin 200 ton progresif preste parça üretimi, robotik gazaltı kaynağı ve punta kaynağı prosesleri üzerine faaliyet gösterecek. Aynı zamanda yüksek adette ve sınıfta kalın sac parçalar, arka aks grubu, süspansiyo­n grubu ve motor traversi gibi parçaları da yeni üretim süreçlerin­e ekleyerek bünyesine katacak. Bu sayede Coşkunöz Alabuga, yıllık 20 milyon Euro’luk parça cirosu elde etmeyi hedefliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye