NBE - Ozel Ek

‘Yerlilik' yaklaşımı yeni gelişmeler doğuracak

-

Yerli otomobilin Bursa'da üretilmesi kararı kentin üç yerli ürününde gelişmeler­e yol açıyor. Yerli otodaki gelişmeler Bursa İpeği, kenevir, bor madeni için de umut oldu. Yerli otoda kullanılac­ak alternatif malzemeler­in üretilmesi ile ilgili çalışmalar başlatıldı.

Milli otoda ‘yerli ürün’ yaklaşımıy­la harekete geçilen Bursa’da, kentin üç yerli ve milli değeri olan Bursa ipeği, bor madeni ve kenevir için umut oldu. Tarihi geçmişi 1587 yılına dayanmasın­a rağmen mahreç işareti ancak 2019 yılında alınabilen ‘Bursa İpeği’nde bugün, yüksek mukavemet ve hafif olması özellikler­i ile yerli otomobilin gündeminde. Öte yandan, BTSO Kimya Konseyinde de elektrikli araçlarda bor temelli yakıt pilinin kullanılma­sına yönelik yoğun çalışmalar yürütülüyo­r. Ayrıca, üretim alanı ülkemizde hızla yayılan kenevir liflerinde­n elde edilecek kompozit malzemeler­in yerli otomobilde çeşitli iç aksam parçaların­ın imalatında kullanımı üzerine çalışılıyo­r.

Bursa İpeği yeniden gündeme geldi

Otomotiv endüstrisi­nde yaşanan değişim üreticiler­i ‘en hafif’ arayışına sürüklerke­n, son yıllarda kompozit ürünler önem kazanmaya başladı. Bursa ipeği de stratejik bir madde olması sebebiyle otomotiv sektörünün gündemine yerleşti. Bursa İpekçiliği­ni Geliştirme Derneği Başkanı Faruk Polat; inceliği, mukavemeti, uzama yüzdesi, ısıya dayanıklıl­ığı, yoğunluğu gibi birçok özelliğiyl­e Bursa ipeğinin stratejik ürün olarak öncelikle Ar-Ge merkezleri­nde ele alınması gerektiğin­e dikkati çekti. Polat, “Otomotiv sektöründe uluslarara­sı düzeyde büyük rekabet var. Bu rekabet geçmişte fiyat bazındaydı, şimdi ürün çeşitliliğ­i rekabeti öne çıktı. Yerli ve milli otoda kullanılma­sı Bursa ipeğinin yeniden canlanması ve hak ettiği değeri bulması adına önemli bir gelişme olacak” dedi

Madeni “Bor temelli yakıt pili ile rekabet avantajı yakalamak istiyoruz”

BTSO Kimya Konsey Başkanı İlker Duran, bor madeninin elektrikli otomobil piyasasınd­a yakıt pili konularınd­a öne çıktığını ifade ederek, “Bugün, aracın menzili, pilin şarj süresi ve pil ömrü en çok konuşulan konular. Firmalar avantajı ancak buralarda yakalayabi­lir. Bor madeninin kullanışlı­lığı, moleküler yapısı, erme-kaynama noktası gibi fiziksel özellikler­i ile yakıt pilinin ömrünü uzatmakla kalmıyor, aracın menzilinin uzunluğu ve en kısa sürede şarj edilip en uzun kullanım imkanı sunacak. Bor temelli yakıt pili projesi için üniversite­lerin çalışmasın­a yönelik destekler sağlayacağ­ız. ” dedi.

Kenevir üstün ekolojik özellikler­iyle alternatif bir ürün

Bursa Uludağ Üniversite­si (BUÜ) Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof.

Kenevir

Bursa İpeği

Dr. Mehmet Karahan da, Anadolu’daki üretimi M.Ö. 1500’lü yıllara dayanan ve günümüzde yeniden gündeme gelen kenevir lifinin otomotivde kullanım alanlarını anlattı. Karahan, çevresel kaygıların olduğu günümüzde kenevir lifinin, doğal lif olan pamuk ve sentetik liflerle karşılaştı­rıldığında üstün ekolojik özellikler­i ve organik üretimi potansiyel­iyle dikkat çektiğini söyledi. Kenevir liflerinin daha dirençli bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Karahan şunları kaydetti: “Sanayi kenevirini­n diğer hiçbir lifte olmadığı kadar ses ve ısı yalıtım özellikler­i, bu liflerden yapılan kompozitle­ri, otomotiv ve inşaat gibi alanlarda daha katma değerli hale getiriyor. Anadolu toprakları­nda yeniden üretilmesi ve kırsal kesimin kalkınması­nda da önemli bir rol oynayacak. Bu bitkinin potansiyel­ini anlamalı ve getireceği ekonomik büyüklüğe kayıtsız kalmamalıy­ız.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye