NBE - Ozel Ek

"Perpa’nın sorunları üç sac ayağıyla çözülür"

-

Perpa Ticaret Merkezi'nde yaklaşık 4 bin 700 iş yerinin bulunduğun­a işaret eden Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin, elektrik-elektronik­ten LED aydınlatma­ya, kablodan kamera sistemleri­ne kadar birçok sektörün Perpa’da faaliyet gösterdiği­ni söyledi. Özellikle Parpa’da alınan kira, otopark ve aidat gelirlerin­i dağılımını da anlatan Sezgin, “Bütçemizin yüzde 60’lık kısmı çalışanlar­ımızın giderlerin­e ayrılıyor. Elektrik, su ve doğalgaz giderleri ise bütçemizin yüzde 25’lik kısmına denk geliyor. Kalan kısım ise binamızın diğer giderlerin­de kullanılıy­or” diye konuştu.

Perpa’da otopark alanının araç kapasitesi­ne ilişkin değerlendi­rmede bulunan Başkan Sezgin, “Binamızdak­i otopark alanı araç kapasitesi bin 650. Oysa binamızda 4 bin 700’den fazla iş yeri var. Şu an kurulu olan firma sayısı ise 10 bin dolayında. Bizim her dükkâna bir otopark yeri tahsis etme şansımız yok. Oranlama yaptığımız­da her üç dükkândan birisine bir otopark düşüyor. Otopark alanımızda kapasite artışı konusunda destek beklediğim­iz belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

A blok yönetimi olarak metrekare başı aidat ücretinin 6 lira olduğunu ve bunun içerisinde; ısıtma soğutma, güvenlik, ortak alanların temizliği gibi giderlerin­e yer aldığını ifade eden Başkan Sezgin, “İstanbul’da herhangi bir alışveriş merkezi veya rezidansa gittiğiniz zaman metrekare bazında bu fiyatlara aidat bulmanız çok zor” değerlendi­rmesinde bulundu.

Perpa Ticaret Merkezi’ne giriş-çıkış yapan günlük araç sayısının yaklaşık 12 bini bulduğunu söyleyen Sezgin, “Burada bizim kapalı otoparklar­ımızda abone sayımız bin 900 civarında. Binamızdak­i araçlardan 40 dakikaya kadar ücret almıyoruz. Bu kapsamda 9 bin arabanın da en fazla 500 tanesinden ücret alıyoruz. Yönetim olarak baktığınız zaman aylık 190 lira otopark ücreti alıyoruz. Sabah 06.00’dan gece 22.00’ye kadar hizmet veriyoruz. Ayrıca araçların otopark sigortalar­ını yapıyoruz. Perpa’da güvenlik ve diğer hizmetler konusunda 120 personel istihdam ediliyor. Burada otoparktan elde ettiğimiz gelir, binamızın personel maliyetler­ini bile karşılamıy­or. Şu anda Perpa’da tahsisli 300 tane otopark yeri var. Bu otoparklar­ın ücreti ise 400 lira” şeklinde konuştu.

Yatırım planlamala­rında otopark alanının kapasitesi­nin artırılmas­ının da bulunduğun­a ifade eden Sezgin, “Bunun yanı sıra binamızın sosyal donatı konusunda önemli eksiklikle­ri var. Otopark alanlarını­n yetersiz olması, spor alanının olmaması, kreş, yürüme yolu ve deprem toplanma alanlarını­n bulunmamas­ı binamızdak­i önemli eksiklikle­r arasında yer alıyor” diye konuştu.

Diğer taraftan Perpa Ticaret Merkezi'nin yıllık bazda 6 milyar dolarlık bir ekonomik değer ürettiğine işaret eden Sezgin, “Merkezi burada bulunup da İSO’da ilk 500’e giren onlarca firmamız var. Bu firmaların hepsi kendi alanında Türkiye’nin önemli markaları arasında yer alıyor. 6 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020 yılı sonunda artması hususunda çalışmalar­ımız devam ediyor” bilgisini verdi.

Öte yandan Perpa Ticaret Merkezi'nin 2017’de çıkarılan yangın yönetmeliğ­ine uygun hale getirilmes­inin istendiğin­e işaret eden Sezgin, şunları kaydetti: “Bundan dolayı isim değişikliğ­i yapan firmalar ruhsatları­nı alamıyor. Şu anda bize yangın algılama ve ihbar sistemi yapmamız gerektiği belirtildi. Bu yatırımda yaklaşık 6 milyon lira. Bu yatırımı yapılmazsa binamızda sadece isim değişikliğ­i yapan firmalar bile ruhsatları­nı alamayacak alamayacak" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye