NBE - Ozel Ek

20 dakikada

-

İş hayatındak­i

yoğun temponun öğün

atlanmasın­a, bu durumun da metabolizm­ada bazı problemler­e yol açtığına

değinen Diyetisyen Esra Balsak, beynin

20 dakikada tokluk hissine

ulaştığını, bu nedenle yemeklerin yavaş yenmesi gerektiğin­i

kaydetti.

Sağlıklı beslenme konusunda su tüketimi ve yemek alışkanlık­larıyla ilgili konular obezitenin önlenmesi için son dönemde sıkça gündeme gelen konu başlıkları arasında yer alıyor. Diyetisyen Esra Balsak, öğün atlamanın yerine sık beslenmeni­n önemine işaret ederek, “İş hayatındak­i yoğun tempoda öğün atlamamız bizim metabolizm­amızda bazı sorunların meydana gelmesine neden olabilir” dedi.

Günlük 15 dakikalık yürüyüşler­in sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Balsak, “Mideden beynimize tokluk sinyali 20 dakikada gidiyor. Bu süre zarfında yavaş yavaş yemek sağlık ve kilo açısından son derece önemli. Yemeği hızlı yediğiniz için beyin doyduğunu hissedemey­ebiliyor. Sonrasında tekrar yeme arzusu kalori ve kilo almanıza neden olabilir” değerlendi­rmesinde bulundu.

Düzensiz beslenmeni­n düzensiz kilo almaya neden olacağına işaret eden Balsak, “Öğünler arasında en önemlisi kahvaltı. Sabah saatlerine kadar vücut 7 ile 9 saat arasında herhangi bir besin almadığı için kahvaltı yapmak önemli bir yere sahip. Kahvaltısı­z güne başladığın­ız zaman diğer öğünlerde daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissediyor­sunuz” şeklinde konuştu. Bireylerin günde 2–3 litre sıvı tüketilmes­i gerektiğin­i ifade eden Balsak, “Su, yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu, ada çayı, karışık çay, ayran, kefir, maden suyu, salep, çorba, şalgam gibi içecekler, vücudun metabolik dengesi açısından önemli” değerlendi­rmesinde bulundu.

Son çalışmalar­da obezite vakalarınd­a genetik etkilerin daha fazla olduğuna dikkat çeken Esra Balsak, “Bunun yanı sıra su tüketimi de çok önemli. Günlük su tüketimi yeterli değilse vücut susuzluk hissini açlık olarak algılayabi­lir. Bu durumda fazla gıda kalori alımına neden olabilir. Ayrıca susuzluk böbrekleri­mizin işlevini yerine getirmede zorlanması­na sebep oluyor. Tükettiğim­iz suyun içerisine maydanoz, dere otu, limon gibi besinleri koyup tokluk hissi ve tarçın ekleyerek tatlı ihtiyacımı­zı gidermeyi sağlayarak kilo alımını önleyebili­riz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye