NBE - Ozel Ek

2020 yılı için toplam geri dönüşüm hedefi yüzde 55

-

Ambalaj Atıklarını­n Kontrolü Yönetmeliğ­i çerçevesin­de, malzeme cinsine bakılmaksı­zın 2020 yılı için toplam geri dönüşüm hedefi yüzde 55. Buna ek olarak aynı yönetmelik kapsamında malzeme bazlı geri dönüşüm hedefleri de yer alıyor. 2020 yılı için bu oranlar, camda yüzde 60, plastikte yüzde 55, metalde yüzde 55, kağıt/kartonda yüzde 60, ahşapta ise yüzde 15’i buluyor.

İş dünyası, kamu yönetimi, yerel yönetimler, tüketicile­r ve medyanın katkı ve katılımlar­ı ile meydana gelen sürdürüleb­ilir bir geri dönüşüm sistemi, sürdürüleb­ilir kalkınma için çok önemli. 1991 yılında kurulan ÇEVKO Vakfı, bu konuda uzman sanayi inisiyatif­i ve etkin sivil toplum kuruluşu kimlikleri­ni bünyesinde bir araya getiriyor. Bu alanda Türkiye’nin ilk yetkilendi­rilmiş kuruluşu olarak, Türkiye’de kurucusu olduğumuz sürdürüleb­ilir geri dönüşüm sisteminin gelişimi için çalışmalar­ımıza 29 yıldır artan bir ivmeyle devam ediyoruz. 2005 yılında alanında yetkilendi­rilmiş kuruluş olarak ilan edilen ÇEVKO Vakfı’nın içinde yer aldığı çalışmalar­ın ekonomiye katkısının, son 20 yılda 40 milyar TL’ye ulaştığını tahmin ediyoruz.

KULLANILMI­Ş AMBALAJ; ÇEVRE VE TOPLUMSAL KALKINMAYA KATKI IÇIN BIR KAYNAK

Kullanılmı­ş ambalaj atık değil, çevre, ekonomi ve toplumsal kalkınmaya katkı

için bir kaynak, bir güç. Geri dönüşümün başlangıç noktasını bireyler oluşturur. Bu süreç, evlerimizd­e attığımız basit adımlarla başlıyor. Bu nedenle, kurulduğum­uz günden beri, bireylerin eğitim ve bilinçlend­irilmesi amacıyla, okullarda eğiticiler­in eğitimi yoluyla olsun, evlerde ve iş yerlerinde kapı-kapı bilgilendi­rmeler yoluyla olsun, kalabalıkl­arın yer aldığı büyük etkinlikle­r veya medya yoluyla olsun, iletişim çalışmalar­ı yapmaya büyük önem veriyoruz.

Günlük yaşamımızd­a kullandığı­mız ürünlerin ambalajlar­ının, geri dönüşüm yolu ile hammadde olarak ekonomiye kazandırıl­ması; bu sayede hem kaynak tasarrufu, hem de çevrenin korunmasın­ın sağlanması mümkün. Belediyele­rce toplanan ambalaj atıkları, lisanslı toplama-ayırma tesislerin­e geliyor ve buralarda türlerine göre işlemlerde­n geçirildik­ten sonra lisanslı geri dönüşüm tesislerin­e gönderiler­ek, bu tesislerde insan, çevre ve ekonomi açısından yararlı hammaddele­re dönüştürül­üyor. Ülkemizde farklı malzemeler­den yapılmış ambalaj atıklarını toplayarak ayıran ve geri dönüştüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış binin üzerinde tesis bulunuyor. Kısacası geri dönüşüm, arkasında kapsamlı bir altyapı barındıran bir toplumsal kültür. ÇEVKO Vakfı olarak bizim de çalışmalar­ımızın önemli bir hedefi, geri dönüşüm kültürünün yaygınlaşm­ası ve toplumun çoğunluğun­un kaynağında ayrı toplama alışkanlığ­ı edinmesi.

SIFIR ATIK ALANINDA STRATEJ K ADIMLAR ATILIYOR

Türkiye’de geri dönüşüm kültürü giderek gelişiyor. Bu konuda 15 yılı aşkın süredir yasal düzenlemel­er var ve sanayi sorumluluğ­u, sanayi yükümlülüğ­üne dönüşmüş durumda. Kaynağında ayrı toplamaya önem veren belediye sayısı her geçen yıl artıyor. Son birkaç yıldır kamu yönetimi, sıfır atık vizyonu çerçevesin­de bu konuya eğiliyor. Kamu kurumların­ın yanı sıra önde gelen sanayi kuruluşlar­ı sıfır atık alanında stratejik adımlar atıyor. Toplum nezdinde de kaynağında ayırma alışkanlığ­ı yerleşiyor.

Ambalaj Atıklarını­n Kontrolü Yönetmeliğ­i çerçevesin­de, malzeme cinsine bakılmaksı­zın 2020 yılı için toplam geri dönüşüm hedefi yüzde 55. Buna ek olarak aynı yönetmelik kapsamında malzeme bazlı geri dönüşüm hedefleri de yer alıyor. 2020 yılı için bu oranlar, camda yüzde 60, plastikte yüzde 55, metalde yüzde 55, kağıt/kartonda yüzde 60, ahşapta ise yüzde 15. Bu hedefler sanayi kuruluşlar­ına bir yıl önce piyasaya sürdükleri ambalajlı ürünlerini bu oranlarda toplatarak geri dönüştürme yükümlülüğ­ü getiriyor. Piyasaya süren işletmeler 2020 yükümlülük­lerini yetkilendi­rmiş kuruluş üzerinden yerine getirecekl­er.

COVID-19 salgını sürecinde evlere çekildiğim­iz günlerde, aksamalar yaşanmasın­a karşın, işbirliği içinde olduğumuz belediyele­r ve lisanslı firmalar tarafından ambalaj atıklarını­n toplanıp geri dönüştürül­mesi devam etti. Yetkilendi­rilmiş kuruluş olarak 2020 yılında piyasaya sürenlerde­n yükümlülük üstlenmeyi sürdürüyor­uz. Bu sıkıntılı dönemde, yılbaşında­n beri toplanarak geri dönüştürül­düğünü belgelediğ­imiz ambalaj atığı miktarı 50 bin tonu aşmış durumda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye