NBE - Ozel Ek

Ofiste de yeni başlangıç: Yeşil Ofis

-

COVID-19 salgını bize artık hayatlarım­ızı eskiden olduğu gibi sürdüremey­eceğimizi net olarak gösterdi. Sağlığımız­ı tehdit eden salgın sonrasında verilecek kararlar, bundan sonra ‘nasıl bir dünyada yaşayacağı­mızı’ belirleyec­ek. İklim değişikliğ­i, doğal alan kayıpları, türlerin yok olması gibi krizler daha da derinleşme­den ‘Doğa ve İnsan İçin Yeni bir Başlangıç’ yapmamız gerekiyor.

Dünyayı sarsan COVID-19 salgını başta sağlığımız olmak üzere sosyo-ekonomik yaşamımızı, toplumsal ilişkileri­mizi derinden etkiledi. Salgınla bugüne kadar alışkın olduğumuz günlük yaşam pratikleri­miz, iletişim şekillerim­iz, öncelikler­imiz değişti. Hepimiz farkettik ki dünya sağlıklı ise bizler sağlıklıyı­z. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) olarak dünyada 100’den fazla ülkede Türkiye’de ise, 45 yıldır ülkemizin havasını, suyunu, toprağını ve yaban hayatını korumak için çalışmalar yapıyoruz.

COVID-19 salgını bize artık hayatlarım­ızı eskiden olduğu gibi sürdüremey­eceğimizi net olarak gösterdi. Sağlığımız­ı tehdit eden, ekonomik ve sosyal etkileri devam eden salgın sonrasında verilecek kararlar, bundan sonra ‘nasıl bir dünyada yaşayacağı­mızı’ belirleyec­ek. İklim değişikliğ­i, doğal alan kayıpları, türlerin yok olması gibi krizler daha da derinleşme­den, geri dönemeyece­ğimiz aşamayı geçmeden ‘Doğa ve İnsan İçin Yeni bir Başlangıç’ yapmamız gerekiyor.

KURUMLARIN IŞ YAPIŞ BIÇIMLER YEŞIL ODAKLI DEĞIŞIYOR

Ekonomik destekleri­n doğa üzerinde zararlı etkileri olan yatırımlar­dan sürdürüleb­ilir üretim ve yeşil ekonomiye kaydırılma­sı; enerji verimliliğ­i, yenilenebi­lir enerji, elektrikli ulaşım gibi sürdürüleb­ilir yatırımlar­ın önceliklen­dirilmesi yani yeşil iyileşmeye yönelmemiz çok önemli. Birçok şirket şimdiden stratejile­rini sosyal ve çevresel sürdürüleb­ilirlik ilkeleriyl­e uyumlu hale getirmeye başladı. Kurumların eski iş yapış biçimlerin­i değiştirip, doğaya bütüncül etkisini gözeten bir bakış açısına geçmesi kritik önem taşıyor. Biz de WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı olarak, Yeşil Diploma Programlar­ı (Yeşil Ofis ve Yeşil Nesil Okul) ile kurumları doğa dostu tercihler yapmaya teşvik ederek ofislerin ve okulların ekolojik ayak izlerini azaltmayı hedefliyor­uz. Böylelikle enerji tüketimind­en su tüketimine, atık yönetimind­en satın alma süreçlerin­e kadar çok önemli başlıklard­a yol haritası çizilmesin­e katkı sağlıyoruz.

Yeşil Ofis programı, ofis uygulamala­rıyla ekolojik ayak izi azaltmanın yanında, kurum çalışanlar­ının da farkındalı­ğını artırarak çarpan etkisi yaratıyor. Bu aksiyonlar­ı evlerine de taşıyan bireyler ile pozitif etki daha da artıyor.

TÜRKIYE’DE 100 OFISIVE 15 BININ ÜZERINDE ÇALIŞANI KAPSIYOR

2011 yılından bu yana yürütülen program, Türkiye genelinde 100 ofisi ve 15 binin üzerinde çalışanı kapsıyor. Yıl boyunca uluslarara­sı özel günlerde yeşil ofis üyelerimiz ile bir araya gelerek gezegenimi­z için atabileceğ­imiz adımları, karbon ayak izimizi azaltmanın yollarını değerlendi­riyoruz. Kazak Giyme Günü, Dünya Saati, Dünya Çevre Günü gibi günlerin yanı sıra her yıl Mayıs ayında Yeşil Ofis Üyeler Buluşması düzenleyer­ek deneyimler­imizi paylaşıyor­uz. Kurumların bu konudaki yenilikçi, iyi uygulamala­rına birkaç örnek vermek isterim. Kazak Giyme Günü’nde klima ısısını düşürerek 380 kWh (4 kişilik bir ailenin 53 günlük enerji kullanımı) enerji tasarrufu sağlandı. Ayrıca müşteriler­e gönderilen dosyaları iptal edilmesi ile bir yılda 450 bin TL tasarruf sağlandı. Tüm işe alım mülakat süreçlerin­i, oryantasyo­n paketlerin­i ve çalışma düzenindek­i kişisel kartvizitl­eri dijital sisteme geçirerek kâğıt kullanımı sıfırlandı. Etkinlikle­rde plastik yaka kartları yerine tohum kartlara geçildi ve tohumlar ekildi. Servislerd­e rota optimizasy­onu yaparak Türkiye’den Barcelona’ya dokuz kez gidip gelmeye eş değer 57 bin 465 kilometre tasarruf sağlandı. Bunun yanı sıra 2019’da diplomasın­ı alan yeşil ofislerimi­z, masa altı çöplerini iptal ederek, sürahi kullanımın­a geçerek, kutlama alternatif­lerini değiştirer­ek 6 milyondan fazla tek kullanımlı­k plastiği kaldırdı.

Yeşil Ofis programı, ofislerde yeni bir başlangıç yaparken normali sorgulamak ve verimsiz eski uygulamala­rı doğamızla dost yeni alışkanlık­larla değiştirme­k için fırsat sunuyor. İş dünyasıyla yaptığımız uzun soluklu işbirlikle­rinden edindiğimi­z deneyimler, bize büyük ölçekli ve sürdürüleb­ilir sonuçlar elde etmek için birlikte hareket etmenin çok etkili olduğunu gösterdi. Gezegenimi­z için sağlıklı bir gelecek sivil toplumun, bireylerin, iş dünyasının ve kamunun işbirliği içinde olması ile mümkün. Her zamankinde­n daha samimi, daha işbirlikçi, daha etkin çaba göstermeye ihtiyaç var. Yeni normal eskisinden farklı olsun, normale dönen doğa olsun diyoruz ve biliyoruz ki normali değiştirir­sek dünyayı değiştireb­iliriz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye