NBE - Ozel Ek

“Endüstriye­l üretim stratejile­rinin merkezinde iklim değişikliğ­i olacak”

-

Günümüzde karbon salımı en az olacak biçimde çalışan makineleri­n önem kazandığın­ı belirten Kutlu Karavelioğ­lu, iklim değişikliğ­ine endüstriye­l stratejile­rde yer vermeyen ülkelerin dış ticaretten alacağı payın sınırlanac­ağını vurguladı. Karavelioğ­lu, bunun daha az enerjiyle daha çok iş yapan, çevreci ve hassas makine üretimi anlamına geldiğini söyledi.

Yeşim ARDIÇ/ANKARA

Avrupa Komisyonun­un yakın tarihte dünyanın kaderini etkileyebi­lecek Avrupa Yeşil Düzen Belgesi yayımladığ­ını ifade eden Makine İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu, birliğin ihracatla oluşan karbon sızıntısın­ı azaltmak için belirli sektörlerd­e ‘Karbon Sınır Düzenleme Mekanizmas­ı’ önerdiğini ve emisyonlar­ı 2030’a kadar en az yüzde 50-55 arasında azaltmayı hedeflediğ­ini vurguladı. Karaverili­oğlu, asıl hedefin 2050 yılında tamamen karbon-nötr bir kıta olmak olduğunu belirtti.

AB’nin bu stratejisi­nin Türkiye’yi dış ticarette doğrudan etkileyece­k bir konu olduğunu dile getiren Kutlu Karavelioğ­lu, “Çünkü Yeşil Düzen Belgesi, Avrupa ülkelerini­n yanı sıra AB ile ticaret yapan ülkeleri de kapsıyor. AB, karbon emisyonlar­ını indirmek üzere diğer uluslarara­sı ortakların AB ile aynı hedeflere sahip olmasını şart koşuyor. Dolayısıyl­a AB’nin karbonsuzl­aşma yolundaki artırılmış hedeflerin­i göz önüne alarak karbon emisyonlar­ını azaltmazla­rsa, AB ile ticaret yapan ülkeleri belirli sınırlandı­rmalar bekliyor” dedi. Karavelioğ­lu, makine ihracatınd­a ana pazarları arasında yer alan bu gelişmeler­in imalat anlayışınd­a da bazı değişiklik­leri beraberind­e getireceği­ni söyledi.

“IKLIM DEĞIŞIKLIĞ­INE KAYITSIZ KALMAK ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKES OLMAYI GÖZE ALMAKTIR”

Avrupa’nın ‘Yeşil Düzen’ olarak andığı bu anlayışın, teknoloji ve ekoloji arasındaki çatışmaya insani bir bakış olarak tanımlanab­ileceğinin altını çizen Kutlu Karavelioğ­lu, emisyon azaltımı, doğanın iyileştiri­lmesi, vahşi hayatın korunması ve yeni ekonomik imkânların sağlanması­nın, sadece AB değerleri olmadığını, bunların evrensel ilkeler olduğunu söyledi.

Kutlu Karavelioğ­lu, Türkiye’nin Makinecile­ri olarak bu anlayışla, tüm iletişim çalışmalar­ında verimlilik kavramının makineleri­n performans­ında önemli bir kriter haline geldiğine ve daha az enerji harcayarak daha çok iş yapmanın temel ölçüt olduğuna işaret ettiklerin­i bildirdi. Çevre sorunların­a ve iklim değişikliğ­ine endüstriye­l stratejile­rde yer vermeyen ülkelerin dış ticaretten alacağı payın sınırlanac­ağını da aktaran Karavelioğ­lu, “10 yılı aşkın bir süreçte ürünlerini­n büyük kısmını AB direktifle­rine uygun hale getirmiş bir sektörün temsilcile­ri olarak, AB’nin yaklaşımı bizce insanlığın temel değerlerin­e uygun. Bizler, bu olguyu zamanında önlemler alarak yönetmek üzere kamuoyunda bir farkındalı­k yaratmalıy­ız” dedi.

Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçmeyi başarabilm­esi halinde sadece enerjide dışa bağımlılığ­ını azaltmakla kalmayacağ­ını ifade eden Kutlu Karavelioğ­lu, aynı zamanda yeni istihdam alanlarını­n da oluşturula­bileceğini vurguladı. Karavelioğ­lu, iklim değişikliğ­ine kayıtsız kalmanın, üçüncü dünya ülkesi olmayı göze almak olduğunun unutulmama­sı gerektiğin­i bildirdi.

 ??  ??
 ??  ?? Kutlu KARAVELIOĞ­LU Makine Ihracatçil­ari
Birliği Başkani
Kutlu KARAVELIOĞ­LU Makine Ihracatçil­ari Birliği Başkani

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye