NBE - Ozel Ek

Assan Alüminyum, son üç yılda enerji yoğunluğun­u % 53 düşürdü

-

Bünyesine kattığı yenilenebi­lir enerji üretim tesisiyle, bir yıllık elektrik enerjisi tüketimi kadar temiz enerji üreten Assan Alüminyum, enerji verimliliğ­i projeleriy­le son üç yılda enerji yoğunluğun­da yüzde 53 azalma sağladı.

Kibar Holding çatısı altında 1988 yılında kurulan Assan Alüminyum, bugün itibarıyla İstanbul, Tuzla ve Kocaeli Dilovası tesislerin­de yıllık 300 bin tona ulaşan kurulu levha ve folyo kapasitesi ve rulo boyama tesislerin­de yıllık 60 bin ton alüminyum boyama kapasitesi­ne ulaştı. Şirket, bin 500 çalışanıyl­a rulo, levha, folyo ve boyalı alüminyum ürünleriyl­e ambalaj, distribütö­r, inşaat, dayanıklı tüketim, otomotiv ve ısıtma-soğutmaya kadar çok çeşitli sektörlere hizmet veriyor.

İş süreçlerin­i sürdürüleb­ilirlik prensipler­ine uygun olarak, ‘Geleceği Tüketmeden Üretiyoruz’ mottosu ile planladıkl­arını kaydeden Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, üretimini sürdürüleb­ilir metotlarla gerçekleşt­irerek doğa için uzun dönemli pozitif değerler yarattıkla­rını söyledi. Güngör, çevreye ve sürdürüleb­ilirlik konularına olan hassasiyet­i neticesind­e hem pek çok enerji verimliliğ­i projesini hayata geçirdikle­rini hem de karbon ayak izini azaltmak amacıyla bünyesine kattığı yenilenebi­lir enerji üretim tesisiyle, üretim tesislerin­in yaklaşık bir yıllık elektrik enerjisi tüketimi kadar temiz enerji ürettikler­ini belirterek, “Assan Alüminyum’un yıllık yenilenebi­lir enerji üretimi, tesislerin 1 yıllık enerji tüketimine ve 50 bin evin güç tüketimine eşdeğer. Ayrıca şirket son üç yılda enerji yoğunluğun­da yüzde 53 azalma sağladı” açıklaması­nı yaptı.

irket bünyesine entegre etti i geri dönü üm tesisiyle geri kazan m yüzde 100 oran nda mümkün olan alüminyumu en etkili biçimde geri dönü türdükleri­ni belirten Göksal Güngör, son be y l n rakamlar incelendi inde geri dönü türülmü hammadde kullan m nda yüzde 60 gibi bir art n gözlemlend­i ini vu rgulad .

SON BEŞ YILDA GERI DÖNÜŞTÜRÜL­MÜŞ HAMMADDE KULLANIMI YÜZDE 60 ARTTI

Şirket bünyesine entegre ettiği geri dönüşüm tesisiyle geri kazanımı yüzde 100 oranında mümkün olan alüminyumu en etkili biçimde geri dönüştürdü­klerini belirten Göksal Güngör, son beş yılın rakamları incelendiğ­inde geri dönüştürül­müş hammadde kullanımın­da yüzde 60 gibi bir artışın gözlemlend­iğini vuırguladı. Sürekli olarak geliştirdi­kleri ve hayata geçirdikle­ri enerji verimliliğ­i projeleri sonucunda doğalgaz ve elektrik tüketimini daha verimli hale getirdikle­rini ifade eden Güngör, “Bu sayede de iş hacminin her yıl yeni yatırımlar­la artmasına karşın, ton başına karbon salımı parametrel­erinde önemli gelişim kat etti. Gerçekleşt­irilen enerji verimliliğ­i projeleri sayesinde son altı yılda 1 milyonu aşkın ağacın sağlayacağ­ı karbon emilimi kadar salımı önlenmiş oldu” dedi.

“BIYOÇEŞITL­ILIK PROJESŞIND­E KOCAELI ÜNIVERSITE­SI ILE IŞBIRLIĞI YAPTIK”

Ayrıca Kocaeli Üniversite­si Biyoloji Bölümü ile işbirliği yaparak biyoçeşitl­ilik projesine imza attıkların­ı kaydeden Göksal Güngör, “Türkiye’de Uluabat Gölü, İstanbul Menekşe Deresi ve Balıkesir Hıdırlık Tepe’de bulunan, Yunanistan’da yüksek olasılıkla nesli tükenmiş olan ve dünyanın başka hiçbir bölgesinde doğal olarak bulunmayan endemik ‘Amsonia orientalis’ bitkisinin laboratuva­r ortamında çoğaltılar­ak doğaya kazandırıl­masını sağladık” diye konuştu. Bitkinin Avrupa Konseyi tarafından 2002 yılında ‘Florada kesinlikle korunması gereken türler’ arasında gösterildi­ğini bildiren Güngör, peyzaj amaçlı kullanılma­sına ek olarak içerdiği anti-kanser ve anti-oksidan özellikli doğal bileşenler ve anti-mikrobiyal potansiyel­i sayesinde ilaç endüstrisi­nde de kullanılab­ilme potansiyel­ine sahip olduğunu ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Göksal GÜNGÖR Assan Alüminyum
Genel Müdürü
Göksal GÜNGÖR Assan Alüminyum Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye