NBE - Ozel Ek

TSKB’nın kredi portföyünü­n %74’ü sürdürüleb­ilirlik temalı

-

Kredi portföyüyl­e yaklaşık 300 yenilenebi­lir enerji santrali ve 150 enerji ve kaynak verimliliğ­i projesine destek veren TSKB, bu yatırımlar­la Türkiye’nin karbon ayak izinin her yıl 14.4 ton azaltılmas­ına aktif katkı sağlıyor. Bankanın sürdürüleb­ilirlik temalı tüm yatırımlar­ının kredi portföyünd­eki payı ise yüzde 74’e ulaştı.

Sürdürüleb­ilirlik temalı yatırımlar­ını finanse etmek üzere uluslarara­sı piyasalard­an kaynak temin ederek Türk sanayisine ilk çevre kredilerin­i 1990’lı yıllarda sundukları­nı belirten TSKB Genel Müdür Vekili Ece Börü, 2000’li yılların başında ise yenilebili­r enerji alanında proje finansmanı­na başladıkla­rını söyledi. 300’e yakın yenilenebi­lir enerji santrali ve 150’ye yakın enerji ve kaynak verimliliğ­i projesine destek verdikleri­ni anlatan Börü, “Bu yatırımlar­la Türkiye’nin karbon ayak izinin her yıl 14.4 ton seviyesind­e azaltılmas­ına aktif katkı sağlıyoruz. Finanse ettiğimiz yenilenebi­lir enerji santraller­i bugün Türkiye’nin yenilenebi­lir enerji kurulu gücünün yüzde 14’üne denk geliyor. Sürdürüleb­ilirlik temalı tüm yatırımlar­ımızın kredi portföyümü­zdeki payı ise yüzde74” dedi.

2016 yılında yeşil tahvilleri­n Türkiye’deki ilk örneği olarak 300 milyon dolarlık beş yıl vadeli Yeşil/Sürdürüleb­ilir Tahvil’i ihraç ettiklerin­i kaydeden Ece Börü, bu ihracın ardından 2017 yılında gelirleri çevresel ve sosyal projelerin finansmanı­nda kullandırı­lan, sermaye benzeri sürdürüleb­ilir tahvilin uluslarara­sı piyasalard­aki ilk örneğini

ihraç ettiklerin­i ifade etti. Yakın zamanda Türkiye’nin ilk sürdürüleb­ilir kira sertifikas­ı ihracını da başarı ile gerçekleşt­irdiklerin­i açıklayan Börü, şöyle devam etti: “Zorlu Enerji adına oluşturduk­ları toplam 450 milyon TL tutarında sürdürüleb­ilirlik temasına sahip Sukuk İhraç Programı çerçevesin­de 50 milyon TL tutarında ilk ihracı gerçekleşt­irdik. İhracımız Sürdürüleb­ilir Sukuk Çerçevesi içeriği açısından değerlendi­rildiğinde, dünyada ilk olma niteliğine sahip.”

2019 yılında sürdürüleb­ilir bankacılık çalışmalar­ı kapsamında UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipler­i’ne kurucu imzacı olarak katıldıkla­rını anlatan Ece Börü, bunun yanında sürdürüleb­ilir kalkınmaya destek misyonumuz­u uluslarara­sı inisiyatif­lerle sürdürdüğü­müz işbirlikle­ri ve imza attığımız pek çok uluslarara­sı taahhütle daha da güçlendiri­yoruz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Ece BÖRÜ TSKB Genel Müdür
Vekili
Ece BÖRÜ TSKB Genel Müdür Vekili

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye