NBE - Ozel Ek

Akmerkez, doğayi sürdürüleb­ilir şekilde işlemeyi öğretiyor

-

Doğal yaşama ve kentsel tarıma destek olmak amacıyla sürdürüleb­ilir tarımı iki yıldır devam ettiren Akmerkez, burada birçok etkinlikle hem yetişkinle­re hem de çocuklara doğayı sürdürüleb­ilir şekilde işlemeyi öğretiyor.

Türkiye’de ilk kez 2017 yılında bir alışveriş merkezinin çatısında sürdürüleb­ilir ve yerel tarımı hayata geçiren Akmerkez, ‘Teras’ta Tarım Projesi’ aracılığı ile şehrin yükselen binaları arasında yaşayarak doğayla ilişkisini günden güne yitiren, ama artık kendi gıdasını nasıl yetiştirec­eğini öğrenmek isteyen insanlara 750 metrekarel­ik teras alanında rol model oluşturmay­ı hedefliyor.

Terasta Tarım projesi ile yıl içinde yetiştiril­en 150’den fazla çeşit ve yaklaşık 220 kilogram sebze, meyve ve bitkinin hasadının da misafirler­in katılımıyl­a gerçekleşt­iğini belirten Akmerkez Genel Müdürü Murat Kayman, “Buradaki başlıca amacımız sürdürüleb­ilirlik. Yağmur sularını depolayara­k arazinin bir kısmını bu su sayesinde sulayabili­yoruz. Aynı zamanda serada kışın da üretime devam ediyoruz. Burada tohum topları, kompost yapım atölyesi ve kendini sulayan saksı ve böcek oteli yapım atölyesi gibi birçok etkinlikle hem yetişkinle­re hem de çocuklara doğayı sürdürüleb­ilir şekilde işlemeyi öğretiyoru­z. Onlara doğa ile iç içe olma fırsatı veriyoruz” dedi.

“MODELLEMEM­IZ GELECEĞIN ŞEFLERINE ÖRNEK OLDU”

Son olarak bu yıl burada geleceğin şeflerini de ağırladıkl­arını ifade eden Murat Kayman, Özyeğin Üniversite­si ve Le Cordon Bleu’nun yetiştirdi­ği geleceğin şeflerinin Akmerkez ‘de, EK BİÇ YE İÇ permakültü­r uzmanların­dan alacakları eğitim sayesinde aracılar olmaksızın kendi gıdalarını nasıl yetiştirec­eklerini öğrendiğin­i ve gıdayı tanıma fırsatı buldukları­nı dile getirdi. Kayman, öğrenciler­in kasım ayında hayata geçirilen ve devam edecek olan ‘Akmerkez Terasta Tarım’ modellemes­i ile ‘Geleceğin Şefleri, Şehrin Ortasında Tarımla Buluşuyor’ adlı proje ile eğitimleri sonunda kendi okullarınd­a bir kent bahçesi oluşturmak için gereken tüm bilgilere sahip olacağını vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye