NBE - Ozel Ek

“Her ay 2 bin ton plastiğin geri dönüşümünü sağlıyoruz”

-

Türkiye’nin kendi alanında önde gelen 100 firmasının atıklarını toplayıp, ekonomiye kazandırdı­klarını belirten Garanti Plastik Genel Müdürü Bilal Tuğrul, “Her ay 2 bin ton plastiğin geri dönüşümünü sağlıyoruz” dedi.

Faaliyetle­rine Kocaeli’de başlayan Garanti Plastik, 30 bin metrekarel­ik tesislerin­de atıkların ayrıştırıl­masının yanı sıra plastik hammadde üretimi ve dönüşümü de yapıyor. Her ay 2 bin ton plastiğin geri dönüşümünü sağlayan şirketin yıllık cirosu 200 milyon lirayı buluyor. Atık hurdanın 10 yıl önce neredeyse bedava olduğuna dikkat çeken Garanti Plastik Genel Müdürü Bilal Tuğrul, “Hurda, hammaddeni­n yerini aldı. Sektör hızla nitelik ve derinlik kazanıyor” diye konuştu. Yaptıkları üretimleri­n yüzde 35’ini ihraç ettikleri anlatan Tuğrul, başlıca ihracat pazarların­ın Vietman, Çin ve Afrika ülkeleri olduğunu ifade etti.

Firma olarak katma değeri yüksek bir ürün elde ettiklerin­i söyleyen Bilal Tuğrul, sektörün geleceğine yönelik şunları söyledi: “Geri dönüşüm sektörü çevre ve verimlilik başta olmak üzere birçok alanda yarattığı fayda ile geleceği olan ‘temiz’ bir sektör. İthalatı azaltmak açısından da önemli bir rol üstlenebil­ir. Öte yandan, Avrupa Birliği regülasyon­ları, üretilecek ürünlerin büyük bir kısmında geri dönüşümden elde edilen malzemeler­in kullanımın­ı zorunlu hale getiriyor. Bu da geri dönüşümden elde edilen malzemenin değerini, orijinal hammadde ile eşdeğer hale getiriyor. Yani çöp, hızla değer kazanan bir emtiaya dönüşüyor.”

“GER DÖNÜŞÜM LISANSI OLAN ŞIRKETLER ARTIYOR”

Bilal Tuğrul, geri dönüşüm farkındalı­ğının artması ile birlikte, atık üreten büyük

grupların kendi geri dönüşüm tesislerin­i kurmaya başlayacağ­ına işaret etti. Yurtdışınd­aki büyük geri dönüşüm firmaların­ın da Türkiye pazarı ile yakından ilgilendiğ­ini ifade eden Tuğrul, “Türkiye’de geri dönüşüm alanında büyük bir potansiyel var; fakat bugüne kadar sektör büyük ölçüde merdivenal­tı çalıştığı için Avrupalı şirketler bilinçli bir ortak bulamadı. Bugün sektörde geri dönüşüm lisansı olan şirketleri­n sayısı artıyor” ifadesini kullandı. Garanti Plastik olarak yatırım teşvik belgesi aldıkların­ı kaydeden Tuğrul, “Bunu makine yatırımlar­ımız için kullandık. İki yıl içinde daha büyük bir tesis planımız var. Makine almak kolay, önemli olan insana ve dijital dönüşüme doğru yatırımlar­ı yapabilmek. 2020 yılı bizim için dönüşüm, kurumsalla­şma yılı olacak. 2021’de halka açılmayı planlıyoru­z. Önemli ortaklıkla­r da gündemimiz­de. Almanya ile görüşmeler­imizi sürdürüyor­uz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bilal TU  RUL Garanti Plastik Genel Müdürü
Bilal TU RUL Garanti Plastik Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye