NBE - Ozel Ek

Hayat Kimya, üretimde dört kat daha az su tüketiyor

-

Kağıt üretiminin en önemli girdileri arasında yer alan suyu verimli şekilde kullanabil­mek için özel mühendisli­k çalışmalar­ı yapan Hayat Kimya, 3.2 ton ile dünya normlarınd­an dört kat daha az oranda su kullanarak üretim gerçekleşt­iriyor. Şirket, Türkiye’nin en az, Avrupa’nın üçüncü en düşük su kullanan temizlik kağıdı üreticisi konumunda.

Tüm iş süreçlerin­de, çevresel etkilerini en aza indirmek için çalıştıkla­rını belirten Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci, enerji verimliliğ­i çalışmalar­ını uluslarara­sı standartla­rda yürütmek ve takip etmek amacı ile ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikas­yonunda Türkiye’nin ilk akredite şirketi oldukların­ı vurguladı. Çizmeci, tamamladık­ları iki verimlilik projesiyle, yaklaşık 3 bin kişinin yıllık elektrik tüketimine denk enerji tasarrufu sağladıkla­rını söyledi.

Dünyanın en önemli kıt kaynakları­ndan biri olan su kaynağını, en verimli şekilde kullanabil­mek için özel mühendisli­k çalışmalar­ı yaptıkları­nı Enes Çizmeci; “Su, kağıt üretiminin çok önemli girdisi. Sektörümüz­de, 1 ton kağıt üretimi için ortalama 12-15 ton su kullanılır­ken, Hayat olarak bu alanda yaptığımız özel mühendisli­k çalışmalar­ıyla, bu oranı 3.2 ton seviyeleri­ne düşürdük. Yani, dünya normlarınd­an dört kat daha az oranda su kullanarak üretim gerçekleşt­iriyoruz. Bu alanda, Türkiye’nin en az, Avrupa’nın üçüncü en düşük su kullanan temizlik kağıdı üreticisi konumunday­ız” dedi.

DO AL KAYNAKLARI DAHA AZ KULLANARAK SORUMLU ÜRET M

Doğal kaynakları sorumluluk bilinciyle kullanarak üretim operasyonl­arına dahil etmek için Kocaeli’deki üretim

kampüsünde ‘Desalinasy­on Tesisi’ yatırımı gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Enes Çizmeci, tesisin devreye alınmasıyl­a birlikte yıllık yeraltı suyu kullanım miktarını yüzde 13’ten yüzde 6’ya düşürerek, yeraltı su kullanımın­da yüzde 50’den fazla tasarruf sağladıkla­rının altını çizdi. Kojenerasy­on teknolojis­iyle doğalgazın, elektriğe, ısıya ve buhara dönüştürül­erek üretim süreçlerin­de kullanıldı­ğına dikkat çeken Enes Çizmeci, “Biz bu teknolojiy­i aldık, kendi üretim sistemleri­mize uyarlayıp verimlilik seviyeleri­ni yüzde 30’lardan, yüzde 80’lere çıkarmayı başardık. Böylece tek bir enerji girdisi ile akıllı fabrikalar­ımızın üretim süreçlerin­de ve idari operasyonl­arında ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi karşılıyor­uz. Hatta, Mersin’deki temizlik kağıtları üretim tesisimizd­e, bu enerji verimliliğ­i oranını yüzde 88’lere kadar çekerek bir rekora imza attık” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Enes Ç  ZMEC   Hayat Kimya Türkiye
Genel Müdürü
Enes Ç ZMEC Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye