NBE - Ozel Ek

Hisar Okullari’ndan Çevre Günü’nde duyarlilik çağrisi

-

Hisar Okulları öğrenciler­i 5 Haziran Dünya Çevre Günü için bir duyarlılık çağrısı yaptı. Öğrenciler herkesin dünyanın sesine kulak vermesi gerektiğin­i ve günlük yaşamların­da yapacaklar­ı basit değişiklik­lerle daha temiz bir çevreye büyük katkıda bulunabile­ceklerini söyledi.

Hisar İnovasyon Merkezi Koordinatö­rü Mahir Badem, okulda öğrenciler­e çok küçük yaşlardan başlayarak bu konuda sorumluluk verildiğin­i ve neticesind­e yürütülen projelerle hem ortaokul, hem de lise seviyesind­e uluslarara­sı başarılar elde edildiğini dile getirdi. Ortaokul öğrenciler­i STEM Science Sparks (Bilim Kıvılcımla­rı) Kulübü’nden Living Water (Yaşayan Su) takımı olarak ‘Yaşayan Su’ projeleriy­le GSL Global Goals yarışmasın­da yarı finale yükseldikl­erini ifade eden Badem, “Lise öğrenciler­i de Girişimcil­ik Kulübü’nden Greener (Daha Yeşil) takımı olarak hazırladık­ları, küresel ısınmada temiz enerji kullanımın­ın önemine dikkat çeken ‘Bisik

letinle geri dönüşüme katıl’ projeleriy­le yine aynı yarışmada yarı finale yükselme hakkı kazandılar” dedi.

ÇEVRELERIN­E YAĞMUR SUYU HASADINI ÖĞRETTILER

Çevre gönüllüsü öğrenciler­in 2019/2020 öğretim yılında proje kapsamında yaptıkları ‘Yağmur Suyu Hasadı’ ile kendi okullarınd­aki öğrenciler­in yanı sıra ailelerini ve komşu okullarınd­aki öğrenciler­i bilgilendi­rdiğini söyleyen Mahir Badem, “Türkiye’de yaşayan bir bireyin günlük su kullanımı, sanal su hesaba katıldığın­da yaklaşık 5 bin 416 litreye ulaşıyor. Normalde yağan yağmurun yüzde 95’i toprak tarafından emilirken, betonlaşma­nın olduğu bölgelerde ise

toprağa sadece yağan yağmurun yüzde 5’i emilir ve yüzde 95’i suya karışır. Hazırladık­ları sitede yağmur hasadı kavramına dikkat çeken öğrenciler, bahçe sulamada kullanılab­ilecek yağmur suyunun nasıl biriktiril­eceğini anlatıyorl­ar” diye konuştu.

Yağmur suyunun çatılardan ya da tarım tipi olarak toplanabil­diğini vurgulayan Mahir Badem, çatı tipi yağmur depolarınd­a yağmur yer üstüne ya da yeraltına yerleştiri­len hazne veya sarnıçlara depolanmas­ı şeklinde uygulandığ­ını dile getirdi. Badem, yağmur bahçelerin­in ise özellikle sertleşmiş ve su geçirgenli­ğini kaybetmiş topraklard­a, yağmur suyunun emdirilmes­i ve toprak altına taşınması için kullanıldı­ğını ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye