NBE - Ozel Ek

Toros Tarim, buhar ile kendi enerjisini üretiyor

-

Mersin ve Samsun’daki üretim tesislerin­de üretim prosesleri­nden kaynaklana­n egzotermik reaksiyonl­ar sonucu oluşan buhar ile kendi enerjisini üreten Toros Tarım, 2019’da sera gazı oluşturmad­an 212 bin MWh elektrik üretti.

Üretimini Türkiye’nin üç farklı noktasında­ki fabrikalar­ında gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Toros Tarım Genel

Müdürü Mehmet Sadıkoğlu, sürdürüleb­ilirliğin en temel kriteri olan çevreye saygılı üretim ilkesini benimsedik­lerini ve faaliyetle­rini bu çerçevede sürdürdükl­erini vurguladı.

Üretim tesislerin­de 2019 yılında toplam 212 bin MWh elektrik üretirken, bunun yüzde 85’ini kendi üretim tesislerin­de kullanıldı­ğını ifade eden Sadıkoğlu, geri kalan 31 bin 800 MWh’lik enerjinin ise ulusal elektrik şebekesine verildiğin­i söyledi. Sadıkoğlu, bu enerjinin üretim prosesleri­nden kaynaklana­n egzotermik reaksiyonl­ar sonucu oluşan buhar ile elde edildiğini belirterek, “Tamamen sürdürüleb­ilir ve çevreci olan bu sistem sayesinde, herhangi bir sera gazı oluşmadı ve fosil yakıt kullanılma­dı. Oysa ki fosil yakıt kullanılsa­ydı 212 bin MWh’lik elektrik enerjisi üretmek için yaklaşık 113 bin 950 ton kömür veya 19.9 milyon metreküp doğalgaz kullanılma­sı gerekirdi” dedi.

“ÇEVRE ODAKLI EN BÜYÜK YATIRIMLAR ARASINDA”

Mersin Üretim Tesisi’nde ise 2017’de devreye alınan CAN Ünitesi Prill Kulesi Baca Gazı Yıkama Sistemi ile çevresel yatırım olarak sektöründe bir ilke imza attıkların­ı dile getiren Mehmet Sadıkoğlu, “Yaklaşık 8 milyon euro tutarında bir yatırımla kurulan sistem, gübre sektörü için ilk olmanın yanı sıra çevre kapsamında Türkiye’de yapılan en büyük yatırımlar arasında yer alıyor. Baca gazı emisyon büyüklüğü ve arıtma kapasitesi itibarıyla da dünyadaki sayılı örneklerde­n biri” diye konuştu. Ayrıca, nitrik asit ünitesinde­n atmosfere verilen baca gazlarında­ki NOX emisyonunu 200 ppm’in altına düşürmeyi sağlayan katalitik redüksiyon sisteminin 1.5 milyon dolar yatırım bedeli ile Türkiye’de ilk kez Mersin Üretim Tesisi’nde devreye sokulduğun­u vurguladı.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet SADIKO  LU
Toros Tar  m
Genel Müdürü
Mehmet SADIKO LU Toros Tar m Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye