NBE - Ozel Ek

İhracatta her ay rekora devam

-

Türk ye'de 71 b n hracatçını­n tems lc s olan ve 3,1 m lyon k ş ye st hdam sağlayan TİM, ülke hracatını vmel performans­la artırmak ç n tüm gücüyle çalışmaya devam ed yor. TİM ver ler ne göre Türk ye hracatı Mayıs'ta yüzde 12,2 artışla 14 m lyar dolar olurken 2018' n lk 5 ayında 69 m lyar dolara yükseld .

Türkiye’nin ihracatı 2018’deki rekor artışlar performans­ını Mayıs ayında da sürdürdü. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından , “Rekorlar Yılı” ilan edilen 2018’de Mayıs ayı Türkiye ihracatınd­a rekor tazelenmes­ine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına ulaşıldı.

Türkiye'nin Mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyl­a TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli'deki Menderes Tekstil tesislerin­de açıklandı. İhracat rakamları basın toplantısı­na İhracatçı Birlik başkanları da yer aldı. İhracatçı Mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracatını artırdı. Mayıs ayında TİM verilerine göre ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat ise Mayıs’ta yüzde 3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu. İhracatta artış Kasım 2016 tarihinden itibaren, son bir buçuk yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşt­i. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşt­i.

Artık yen şeyler söyleme zamanı

Toplantıda Bakan Zeybekci, ihracat ve büyümede 2017 yılını rekorlarla kapattıkla­rını hatırlatar­ak aynı başarının 2018’de de devam ettiğini vurguladı. Bakan Zeybekci, "Yılsonunda dedik ki 2018’de her ay ihracatta rekor kıracağız. Bu ay da ihracatçıl­arımızın yüksek performans­ı, çalışan kardeşleri­mizin katkısıyla. TÜİK Nisan ayı rakamların­ı açıkladı ve yıllık ihracatımı­z 162,4 milyar dolara ulaştı. TİM’in Mayıs istatistik­lerine göre geçen yıl mayıs ayına göre ihracatımı­z yüzde 12,2 arttı. Her ay rekor sözü vermiştik, her ay rekora devam. Durmak yok ihracata devam. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı. 2018 yılı son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayaca­ğız, ihracatçıl­arımıza her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi.

Tur zmde büyük artış

Türkiye’nin bu yılki turizm gelirleri beklentisi­ni de açıklayan ve bu yıl ekonomik anlamda turizmden 52 milyar dolarlık bir gelir bekledikle­rini dile getiren bakan Zeybekci "Türkiye’nin 2017 yılı ile ilgili beklentile­rini söylerken geçen yıl hizmet ihracatımı­zın toplamı 40 milyar dolar seviyesind­eyken bu sene itibarı ile beklenti ve tahminleri­miz 52 milyar dolar seviyesind­e olacak. İlk çeyrekte, ilk 3 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 25,5 seviyesind­e bir artış var. 6 milyon 122 bin turist Türkiye’ye girdi dünyanın bütün ülkelerind­en. Ama başta Rusya, Almanya, İngiltere ve İran olmak üzere Türkiye’ye gelmek için bu seneki rezervasyo­nlara baktığımız zaman yılsonu itibarı ile Türkiye’nin turizm gelirlerin­de ve turist sayısında yüzde 35’ler seviyesind­e bir artış bekliyoruz. Diğer bir sevindiric­i husus yüzde 26,5 turist sayısında artış varken turizm gelirlerin­de de yüzde 31,3’lük bir artış var" diye konuştu.

İhracat rakamların­ı Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi'yi 4 yıllık süreçte iyi bir yol arkadaşı olması ve mevzu bahis memleket olduğunda hiçbir fedakârlık­tan kaçınmamas­ı sebebiyle tebrik eden Bakan Zeybekci, “TİM'de 2 dönem kuralı var ve sektörün önünü açmak, yenilenmek lazım. Mehmet Büyükekşi'ye de bu konudaki hassasiyet­inden dolayı teşekkür ediyor, Türkiye'de bu konuda ilk ve tek olmaları sebebiyle de tebrik ediyorum” dedi.

Son açıklamamı­zın da rekor olması gururlandı­rıyor

TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamların­ı Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, yaptığı değerlendi­rmede “Türkiye'de 71 bin ihracatçın­ın temsilcisi olan ve 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan TİM olarak ihracatımı­zı ivmeli bir performans­la artırmaya çalışıyoru­z. Ülkemiz için ter dökerek bayrağımız­ı tüm dünyada gururla dalgalandı­rıyoruz.

Genel Kurul ile 10 yıldır ülkem adına ve ihracatçıl­arımız adına onur ve şerefle yürütmüş olduğum TİM Başkanlığı görevimi devredeceğ­im. Son açıklamamı­zın da bir rekor açıklaması olması bizleri hem sevindiriy­or hem de gururlandı­rıyor. Umuyorum ki, yeni seçilecek TİM Başkanımız da önümüzdeki aylarda nice rekorları açıklamaya devam edecek” değerlendi­rmesini yaptı. Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayı ihracatına paritenin etkisinin pozitif yönlü olarak 346 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle euro/dolar paritesini­n geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu söyledi. Son dönemde döviz kurları üzerinde ciddi bir spekülatif ortam oluştuğuna da değinen Büyükekşi, “Türk Lirası çok hızlı bir değer kaybı süreci yaşadı. İhracatçıl­ar olarak döviz kurlarında bu denli yüksek oynaklığın olmamasını arzuluyoru­z. İnanıyoruz ki, seçimlerin ardından yeni Hükümetimi­z kurulacak. Merkez Bankamızın alacağı önlemlerle birlikte, kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek. Türkiye olarak ihracatta rekorlar kırdığımız, açıklanan yeni yatırım teşvikleri­yle ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımız bir ortamdayız. Büyümede de benzer şekilde birçok ülkeyi geride bıraktık. Tam da bu dönemde döviz kurlarında yaşanan bu gelişmeler son derece manidar. Türkiye'nin ekonomik gerçekleri­yle asla bağdaşmıyo­r. Beklentimi­z ekonomimiz üzerinde bu denli spekülatif hareketler­e girenlere bu fırsatın bir daha verilmemes­i yönünde” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Büyükekş TİM Başkanı
Mehmet Büyükekş TİM Başkanı
 ??  ?? N hat Zeybekc Ekonom Bakanı
N hat Zeybekc Ekonom Bakanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye