Pause Magazine

SAKİN ZİHİN! PEKİ NASIL?

Z hn n z çok mu kalabalık? Çok mu meşgul? End şelenecek, kaygılanac­ak, düşünecek çok şey m var?

- SENEM TUĞCUĞLU

Gündel k yaşantınız­ı veya sevd kler n z tehd t eden durumlarla mı karşı karşıyasın­ız? Elbette heps mümkün. Her an olmasa da zaman zaman stres yükselten, z hne hücum eden, hatta belk k l tleyen b r kalabalık söz konusu olab l r. Stres yüksek, z hn kalabalık, sıkışmış b r k ş problem çözmede ne kadar başarılı olab l r?

Terap n yet ne durmaya, d nlenmeye ht yaç var. Z hn düzenlemek, her düşüncey a t olduğu yere yerleşt rmek, b rb r nden ayrıştırma­k, öncel klere göre ele alab lmek ç n. Z h ndek kaosun duygulara ve hatta belk bedene yansıyan olumsuz alametler n -olaylar çığırından çıkmadan- g dereb lmek, sak nleşeb lmek ç n el m zden neler gel r?

Bahar aylarınday­ız. Havalar yumuşadı. Kuş sesler n şehr n hemen her köşes nde duyab l yorsunuz. Doğa ç çek açtı. Renkler, desenler çok zeng n, büyüley c . Ne kadar betonla çevrel olsanız da muhakkak kolayca ulaşab leceğ n z b r noktada b r tutam b tk , tabloyu andıran m n k b r pencere mevcut. Hemen, en kolayından, b ze hazır sunulan bu kaynaklard­an başlayab l r z. Yolumuz üzer nde karşımıza çıkan veya sırf bu n yetle çıkıp bulduğumuz b r lokma doğada zleyerek, dokunarak, koklayarak, d nleyerek, h ssederek ş falanab l r z. Belk fotoğrafın­ı çek p ara ara dop ng olarak kullanab l r z.

Ş falanma araçlarınd­an b r de b l nçl b r yürüyüş. Z h n-beden-ruh stres n atab lmek ç n.

Rahatlamak, z nde h ssetmek ç n. Kolumuzu, bacağımızı mümkün olduğunca serbest bırakıp, salınmasın­a, gerg nl kler atmasına yardımcı olarak.

Dans etmek! Sallanmak, s lkelenmek, müz ğe kend n bırakmak veya müz ks z dans etmekJ Tüm o gerg nl kler, stres hareket yardımıyla serbest bırakmak.

Buraya kadar bas t, er ş leb l r, hızlı araçlardan söz ett k. Bunlar har c nde nefes, med tasyon ve yoga g b prat klerden yararlanab l rs n z. B r gruba dah l olarak, rehber eşl ğ nde yapab leceğ n z g b , evde kend ortamınızd­a da yapmanıza olanak sağlayan çok mkan var artık.

Mandala g b ç z m, desen, renk vasıtasıyl­a kağıt üzer nde y leşt r c ve bütünleşt r c egzers zler de var.

İht yacınız olanlar renkl kalemler!

Sayısız sanatsal akt v te ş fa aracı olarak çok şe yarar. Hang malzemeyle oynamayı sev yorsanız. Örgü örmek g b el şler de dah l. Bu t p şler gündel k kaostan uzaklaştır­ıp terap tadında destek olduğu g b , günün sonunda ortaya b r de ürün çıkıyor!

Ses ve sess zl ğ n güçlü etk s nden yararlanıl­an sesle ş fa araçları se kend n z tamamen bıraktığın­ız, h çb r şey yapmanıza gerek olmadan uzandığını­z araçlar. Z hn farklı d nlend r c dalgalara taşıyan ş fa enstrümanl­arı der n d nlenmeye, z h nbeden-ruh bütünlemes ne ve hızlı dönüşüme katkı sağlıyor. Sesle ş fa seansların­da enstrümanl­arın ses, t treş m ve frekanslar­ının yanı sıra, seans ç ndek ve sonundak sess zl k çok güçlü ve günlük hayatta karşımıza çıkmayan b r “dünyev olanda mola” adeta, k ş y özüne ve der nlere taşıyan, sınırların­ı gen şleten.

Yükümüz bu tür egzers zlerle y leşemeyece­k sev yede se elbette profesyone­l destek almakta fayda var. Ancak sorun gündel k yoğunlukla­r ve dertler se, d ng nleşt ren, rahatlatan, uygulaması kolay ve zevkl araçlardan yararlanma­nızı ş ddetle tavs ye eder m.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye