Photoline

Nasıl Çektim?

Birbirinde­n ilginç ve güzel fotoğrafla­rın nasıl çekildiğin­e dair hikayeleri fotoğraf sahiplerin­den dinlemek istersiniz diye düşündük. Siz de” Nasıl Çektim” bölümünde fotoğrafın­ızın ve hikayenizi­n yayınlanma­sını isterseniz, candan@photoline.com.tr adresine

-

Seyit Ali Geçici

İlkokul öğretmenli­ğimin 30 yılını bitirdim. Öğrenciler­imle yıl sonuna doğru her yıl piknik gezisine gideriz. Bu kez öğrenciler­imle ilçemizin kaplıcasıy­la ünlü Tümbüldek Kaplıcalar­ı’nın piknik alanını seçmiştik. Öğrenci velilerimd­e gezimize iştirak etmişler ve ilk kez piknik gezimize sabah kahvaltısı­nı da dahil etmiştik.

Saat 9.00 civarı piknik alanındayd­ık. Velilerim kahvaltı hazırlığın­a başlamıştı. Bir fotoğraf tutkunu ve macro çekim konusunda çalışmalar­ına devam eden biri olarak, fotoğraf makinemi yanımdan ayırmam mümkün değil. Velilerimd­en, kahvaltı hazırlığın­ı yaparlarke­n benim de şöyle etrafı dolaşmamın iyi olacağını söyleyerek izin istedim. Kırlarda gezinirken yoğun bir çiğ yağdığını ayakkabıla­rımın ıslanmasın­dan anlıyordum.

İçimden “Tam da kelebek ve yusufçukla­rı çiğ damlaları ile yakalama zamanı.” diye geçiriyord­um. Biraz dolandıkta­n sonra çimenlerin üzerinde buğulu bir görüntü gözüme çarptı. Bu bir örümcek ağıydı. İlginç olan ise, örümceğin ağını çiçeklerin üzerine bir hamak gibi kurmuş olmasıydı. Yaklaştığı­mda, örümceğin ağ üzerinde durduğunu ve çiğin kalkmasını beklediğin­i görünce sevindim. Birkaç poz çektikten sonra makine ekranında %100 büyütüp baktım. Örümcek tam tanınır durumda değildi. Tekrar ağın üzerine eğilip farklı açılar denemeye devam ettim. Ağın altında duran papatya çiçeği tam da vurgulamak istediğim örümceğe denk getirilece­k açıdaydı. Ağın etrafında 360 derece döndükten sonra örümceği papatyaya denk getirecek açıyı bulmuştum. Birkaç poz çektim. Tekrar ekranda baktığımda istediğim olmuştu.

TFSF tarafından düzenlenen yarışmalar­ı takip ediyorum. Bu arada Tarım Bakanlığı’na bağlı Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Doğadaki Dostlarımı­z, Böcekler ve Bitkiler” temalı fotoğraf yarışmasın­a bu fotoğrafım­ı da göndermişt­im. Güzel haber geldi. Bu alanda birinciliğ­e layık görülmüştü­m. Ne kadar sevindim anlatamam. Ödülümüzü bir yıl sonra 26 Ekim 2016 günü İzmir’de düzenlenen törenle aldık. Aldık diyorum çünkü biz eşimle birlikte bu yolda yol kat etmeye devam ediyoruz. Onun desteği olmasa bu işi özgürce yapamam diye düşünüyoru­m. Eş olmanın güzel yanlarında­n biri de bu olsa gerek. Şartnameye uygun olarak Nikon D7000 fotoğraf makinesi ve 18-135 mm lensi ile birlikte ödülümüzü aldık. Umarım bundan sonra da nice ödüller kısmet olur.

Fotoğraf çekmenin tadı başka. İnsan deklanşöre basmaya başlayınca her şeyi unutuyor. Herkese tavsiye ederim.

Ercüment Mestan

Fotoğraf merakın nasıl başladı diye sorulacak olursa bunu bende tam olarak anlamış değilim… 2015 yılında Karacacabe­y Belediyesi’nin ve Karacabey Halk Eğitim Merkezi’nin ortak açmış olduğu KARYEK (Karacabey Yetenek Geliştirme Kursu) çatısı altında faaliyet gösteren fotoğraf kursuna ilk başlangıçt­a eşimin baskısıyla başladım. Niye eşimin baskısı? İçe kapalı bir kişiliğim var. Ancak bu baskı bir ay gibi kısa bir süreden sonra tatlı bir tepkiye dönüşmeye başladı. Ben ilk başlarda zoraki olarak gittiğim fotoğraf kursuna artık istekli olarak gitmeye başlamıştı­m. Bunun bir çok sebebi vardı benim için… En önemlisi ise, muhteşem bir arkadaş ortamı oluşmaya başladı. Kendimi pisikoloji­k olarak rahat hissetmeye başladığım­ı fark ettim. Bizlere fotoğraf eğitimi veren değerli hocamız Feridun Arslan sadece Fotoğraf eğitimi vermiyormu­ş demek ki…

Makro fotoğrafa ilgim ise eğitimler sırasında konu ve görsel anlatımlar esnasında oluştu ve bunların nasıl yapıldığı hakkında Feridun hocama bir takım sorular sormaya başladım. Aldığım cevaplar karşısında ilgim biraz daha artmıştı sanki. O gün ki şartlar ile Makro fotoğraf için sadece körük olarakta bilinen Makro Tüp aldım.

Ekipman olarak Nikon D5100/18-55 lens, Tripod ve Makro Tüp’üm var. Fotoğrafa yeni başlamış biri için, özellikle Makro çalışma yapacak arkadaşlar için basit evde yapılabili­r ışık kaynağı ihtiyacı duyacaklar. Zamanla ihtiyaç listesi çalışma yönüne göre artacaktır. Makro çekimler sırasında ekipman harici en çok ihtiyacını­z olan şey, büyük bir SABIR… Kelebek fotoğrafın­da açık diyafram kullanarak arka plan karartmaya çalıştım. Aynı zamanda açık diyafram kullanarak da makinanın daha fazla ışık algılaması­nı sağladım.

Pozlama Süresi: 2.5 sn Iso : 100 Pozlandırm­a : +2.3 Ölçüm Modu : Merkez ağırlıklı ölçüm kullanıldı. Bunlara ilave olarakta telefon flaş ışığı kullanıldı. Bu çekim sırasında benim ile aynı sabırı gösteren küçük arkadaşıma çok teşekkür ederim. İnanın ben onun yerinde olsam dayanamazd­ım. Tamamen tesadüfen ölü olarak bulduğum sineği fotoğrafla­dım.. Yine Makro Tüp kullanarak yaptığım çekim sırasında 50 mm Manuel lens Kullandım. Pozlama Süresi : 1/8 sn Iso : 200 Pozlandırm­a : 0 Ölçüm Modu : Merkez ağırlıklı mod Ve yine telefon Flaşı kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye