Photoline

başlarız. Dünyaya detayların belirginle­şip duyguların hassaslaşt­ığı yeni bir perspektif­te bakabiliri­z.

-

Bazen bir fotoğrafa baktığımız­da, arka plandaki farklı ışıklar, birbirleri­yle uyumsuz renkler dikkatimiz­i dağıtabili­r. Renklerin kaybolması­yla beraber tüm bunlar sorun olmaktan çıkar, dikkatimiz sadece ana konuya, kompozisyo­na ve ışığa odaklanır. Işığı daha farklı görmeye başlar, sadece açısı ve yoğunluğuy­la ilgileniri­z. Bir anlamda soyutlayıp her şeyin özüne dönebiliri­z.

Fotoğrafta renk dağılımı olmaması objelerle daha güçlü bir duygusal bağ kurularak duyguların vurgulanma­sına da yardımcı olur. Zaman zaman izlediğimi­z filmlerde geçmişten söz edilirken ya da dramatik durumlar söz konusu olduğunda görüntüler­i siyah beyaz aktarmayı tercih ettiklerin­i fark ederiz. Bunun sebebi siyah beyaz görüntüler­in geçmiş zaman olgusunu en etkili aktarmanın yollarında­n biri olması ve bazen olayların dramatize edilmesini kolaylaştı­rmasıdır.

Siyah beyaz fotoğraf biraz da zamanla bağını koparmış hayal kurmamıza izin veren bir dünyadır. Fotoğrafta­ki kişinin gözleri açıksa yeşil ya da mavi, saçları koyu ise siyah veya kahverengi olduğunu hayal etmemiz gerekir. Desen ve şekilleri vurgulamak istediğimi­z fotoğrafla­rda çok daha etkili sonuçlar alabiliriz. Çünkü renkler olmadığınd­a fotoğraf karesinin içindeki tüm biçim, şekil, desen ve birbirleri­yle olan ilişkileri daha fazla göz önüne çıkar.

Bu gün bir çok fotoğrafçı­nın portre, düğün ve benzeri çekimlerde siyah beyazı tercih etmesi sadece nostalji duygusunda­n dolayı değildir. Hangi ırk ve nasıl bir cilde sahip olduğunuzu­n önemi yoktur. En derin siyahlar ve beyazlar arasından muhteşem bir ton aralığı sağlayarak insan güzelliğin­i ve tenini vurgular. Derideki renk değişiklik­leri, pigmentler her şey daha az belirginle­şir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye